‘West Side Story’ Chanoeka -parodie gefilmd op locatie in New York (video)

Antwerpen, zondag 13 december 2020. Aan het Stadspark van Antwerpen werd door Chabad Lubavitch deze 9-armige menorah geplaatst. Op de achtergrond de Russisch Orthodoxe Kerk Christus’ Geboorte, die tot 31 oktober 1999 de christen katholieke Sint Jozefkerk heette, gebouwd in 1868. 

Het openingsshot is een panorama van de George Washington Bridge, de toren en de omliggende gebouwen die zijn omgevormd tot een flikkerende menora met alle negen kaarsen aan. 

“A West Side Chanukah Story”, kondigt de openingstekst aan – en onmiddellijk maken de New Yorkse geluiden van verkeer en autoclaxons plaats voor een vertrouwde opeenvolging van snaps en het woordeloze zingen van een bekend deuntje.

Video: A capella groep Six13 zingt
West Side Chanukah Story

Zo begint de nieuwste Chanoeka-parodievideo van de in New York gevestigde Joodse a-capellagroep Six13. De video is een compilatie met alleen stemmen en een riff van enkele van de grootste hits van Leonard Bernstein en Stephen Sondheims iconische Broadway-musical uit 1957, “West Side Story”, waaronder “Maria” (hier opnieuw bedacht als “Menorah”) en “Tonight” (wat “Acht Nachten” wordt).

Hoewel Chanoeka-a-capella-parodievideo’s de afgelopen jaren een jaarlijkse traditie zijn geworden, is een belangrijke inspiratiebron voor deze specifieke video de aanstaande reboot van de filmversie van ‘West Side Story’ uit 1961. 

Geregisseerd en gecoproduceerd door Steven Spielberg, met een bijgewerkt scenario van Tony Kushner, zal de nieuwe film op 10 december in de bioscoop verschijnen. “Toen ik hoorde dat dat uit zou komen, had ik zoiets van, wanneer?” vertelde origineel Six13-lid en hoofdarrangeur Mike Boxer aan The New York Jewish Week. “Dit doen we zeker.”

Chanoeka kandelaar op het vernieuwde Operaplein te Antwerpen op vrijdag 21 december 2019 [beeldbron. Brabosh]

Chanoeka is een 8-daags Joods festival dat de wonderbaarlijke overwinning van de Makkabeeën, Joodse vrijheidsstrijders, op de Seleucidische Griekse bezetters in het jaar 139 v. Chr. markeert.

Nadat ze de heilige Tempel van Jeruzalem hadden heroverd, die was omgebouwd tot een plaats voor afgodenaanbidding, gingen ze op zoek naar zuivere olie om de menora van de Tempel te verlichten. Ze vonden net genoeg om één dag te branden, maar wonderbaarlijk genoeg brandde het acht dagen totdat er meer olie kon worden gebracht.

Chanoeka 2021 begint bij het vallen van de avond op zondagavond 28 november en eindigt bij het vallen van de avond op 6 december, beginnend op de Hebreeuwse kalenderdatum van 25 Kislev, en duurt acht dagen.

Chanoeka 2021 in Antwerpen

Bij het plaatje hieronder: Chanoeka 2008 in Antwerpen. Jodenhaat en Israëlhaat zijn de twee kanten van dezelfde munt.  De Menorah op de Meir in Antwerpen werd in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 december 2008 door ‘onbekende’ bekenden vernield. Hij werd niet meer opgericht.

Dit was geen toevallige daad van vandalisme: het was namelijk de eerste dag van het Gazaconflict – Operation Cast Lead. De vernieling van de Menorah in Antwerpen markeerde het begin van een antisemitische golf van geweld en Jodenhaat die wekenlang over de hele wereld zal rondrazen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lisa Keyes “‘West Side Story’ Hanukkah parody filmed on location in New York” van 24 november 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.