Van Gaza naar Caïro en terug; een helse weg van ontbering en vernedering

De grenspost van Rafah aan de grens met Egypte

Mustafa al-Sawaf, een inwoner en politiek analist van Gaza, plaatste een vernietigende kritiek online en noemt de reis van Gaza een “pad van vernedering” en bekritiseert bedrijven die profiteren van de ontberingen van de Palestijnen.

Binnen een uur ging zijn telefoon. “Iemand van Hamas belde en zei dat ik alles moest wissen”, zegt Sawaf, verwijzend naar de islamistische terreurgroep die de Gazastrook controleert. De beller zei dat de grenskwestie “een zeer gevoelig onderwerp was voor de Egyptenaren en dat mijn artikel de Palestijnen zou schaden”, zegt de politiek analist Sawaf.

Hij haalde snel het bericht op de sociale media weg, maar het had al tientallen ondersteunende opmerkingen opgeleverd, wat wijst op wijdverbreide frustratie over de belangrijkste reddingslijn van Gaza naar de buitenwereld.

De 380 kilometer lange roadtrip naar Caïro gaat door de zinderende woestijnen van het Sinaï-schiereiland, waar het Egyptische leger vecht tegen de Islamitische Staatsgroep en controleposten en nachtelijke avondklokken hanteert. Het kruist ook het Suezkanaal.

De veelgehoorde klacht in Gaza is dat de reis, die vaak in bedompte bussen wordt gemaakt, opzettelijk zwaarder en onzekerder wordt gemaakt, zodat reisorganisatoren kunnen profiteren door probleemloze “VIP-diensten” aan te bieden aan degenen die ze kunnen betalen.

“Het is een ramp voor de Palestijnen”, zei een bron uit de industrie, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, die schat dat het bedrijf tot $ 175.000 per dag waard is. “Aan Egyptische kant oefenen ze steeds meer druk uit om de terugkeer naar Gaza moeilijk te maken en proberen ze mensen ertoe te brengen de volgende keer voor de VIP-service te betalen.”

Gaza, een verarmd gebied van zo’n twee miljoen mensen, waar Hamas in mei zijn meest recente oorlog met Israël heeft uitgevochten, is een moeilijke plaats om binnen te komen of te vertrekken. Israël, dat vroeger Gaza bezette, handhaaft een strikte land- en zeeblokkade van de enclave sinds Hamas het in 2007 overnam.

Jeruzalem stelt dat dit nodig is om zichzelf te beschermen tegen een groep die door een groot deel van het Westen als een terroristische organisatie wordt bestempeld.

Internationale Luchthaven Yasser Arafat in de Gazastrook

De internationale luchthaven Yasser Arafat werd gebombardeerd door Israël aan het begin van de tweede Palestijnse intifada, de opstand van 2000 tot 2005, en geiten grazen nu op de ter ziele gegane landingsbaan. Israël staat ook niet toe dat passagiersveerboten aanmeren in de mediterrane havens van Gaza.

Ook de zeehaven van Gaza aan de Middellandse Zee werd verwoest door de IDF

Dit laat slechts twee manieren over om het grondgebied te verlaten: streng gecontroleerde landovergangen door Israël en Egypte. De Erez-oversteek naar Israël is beperkt tot Palestijnen met vergunningen om binnen Israël te werken of handel te drijven, enkele ernstige medische gevallen en sommige mensen met doorreisvergunningen naar Jordanië. Dat betekent dat voor de meeste mensen in Gaza de oversteek van Rafah naar Egypte de beste route is. Maar het is berucht omdat het maar al te vaak een kostbare en bureaucratische nachtmerrie is.

Palestijnen worden gedwongen om weken voordat ze van plan zijn te reizen hun naam op een wachtlijst te zetten, en toch is de doorreis niet gegarandeerd. Om verzekerd te zijn van reizen, hebben de Palestijnen de afgelopen jaren hun toevlucht genomen tot het betalen van honderden of zelfs duizenden dollars aan particuliere bedrijven en tussenpersonen die de “VIP”-diensten aanbieden. Dit heeft geleid tot frustratie bij Egyptenaren die werden gezien als profiterend van de handel.

Er was een korte periode in het Hamas-tijdperk toen de doorvoer door Rafah gemakkelijker was. In 2013, toen Egypte werd geregeerd door wijlen president Mohammed Morsi, een lid van de Moslimbroederschap dat minder vijandig staat tegenover Hamas, trok een record van een half miljoen Palestijnen door Rafah. Maar het aantal daalde dramatisch na de afzetting van Morsi in juli van dat jaar.

Onder de huidige president Abdel Fattah Al-Sisi opent en sluit Egypte periodiek Rafah, een tactiek waardoor het invloed kan uitoefenen op Hamas. Verschillende Gazanen die onlangs de reis door Rafah maakten, spraken op voorwaarde dat ze niet genoemd zouden worden uit angst om door Egypte op de zwarte lijst te komen voor toekomstige reizen.

Een man die verzocht om Ahmed genoemd te worden, zei dat zijn terugkeer uit Caïro eerder dit jaar, een roadtrip die ongeveer vijf uur zou duren en zich over vier dagen uitstrekte. Eerst huurde hij een privétaxi die Caïro op woensdag om 04:00 uur verliet met de afspraak om hem voor 130 dollar naar Rafah te brengen. De reis werd onderbroken bij de ingang van de Suezkanaalzone, waar de oversteekplaats voor voertuigen was afgesloten en vol stond met taxi’s.

Hij verliet zijn taxi, deelde de kosten van een andere met vijf andere passagiers en sliep in de auto. Bij de controlepost, zei hij, “openden de Egyptenaren al mijn tassen. Ze namen mijn eau de cologne, mijn sigaretten in beslag, openden mijn Facebook- en WhatsApp-profielen en bekeken mijn foto’s.”

Na drie veiligheidscontroles reisde hij soepel door de Sinaï totdat hij donderdagmiddag een ander controlepunt bereikte op 50 kilometer van Rafah, waar de Egyptenaren de wegafsluiting aankondigden. Hij zei dat hij een “totaal smerige” kamer huurde in het nabijgelegen stadje al-Arish en twee dagen bleef tot de weg weer openging.

Ahmed en zijn metgezellen haastten zich naar Rafah, maar misten het uurlange raam van die dag om over te steken. Verwoest sliep hij op straat en stak de volgende dag over. Voor talloze Palestijnen wordt de rondreis Rafah-Caïro bemoeilijkt door de veiligheidsomstandigheden in de Sinaï, een gebied waar IS-jihadisten slaags zijn geraakt met Egyptische troepen.

Fatima, ook niet haar echte naam, zei dat ze vorig jaar in het koude zweet uitbrak toen ze bij een controlepost sliep terwijl ze met een groep vrouwen van Caïro naar Gaza reisde. “Ik strekte me uit op een kartonnen doos en maakte een deken van mijn abaya”-gewaad, zei ze.

“Ik was bang, we waren in de woestijn, er was geen water, geen toilet. We hoorden beschietingen in de verte. Een van de vrouwen bij ons bleef schreeuwen: ‘Ik ga dood, ik ga dood .'”

De volgende nacht sliep ze bij de Baluza-controlepost, ongeveer 200 kilometer van Rafah, in een bus en de volgende nacht onder een bus in al-Arish. Ze zei dat het heet was, en kinderen die ook onder het voertuig probeerden te slapen, huilden de hele nacht door. Toen ze zichzelf moest ontlasten, vroeg ze andere vrouwen om in de buurt te blijven voor privacy.

Ahmed zei dat de toenemende ontberingen van het reizen verwoestend en vernederend waren voor de Palestijnen. “Het maakt me kapot van binnen”, zei hij. “De mensen van Gaza worden echt slecht behandeld. Het is alsof we allemaal terroristen zijn, Hamas-leden, maar Hamas is Gaza niet.”

Zijn frustratie nam toe toen hij, nadat hij eindelijk in Gaza was teruggekeerd, anderen ontmoette die dezelfde reis in slechts een dag hadden gemaakt. Het verschil, zei Ahmed, was dat ze de VIP-kosten betaalden.”Uiteindelijk, de taxi’s en het verrotte hotel meegerekend, betaalde ik bijna hetzelfde bedrag en het kostte me bijna vijf dagen”, klaagde hij, terwijl hij Egyptische veiligheidsfunctionarissen beschuldigde van het creëren van voorwaarden om de Palestijnen te dwingen hun toevlucht te nemen tot VIP-service.

Bedrijven in Gaza rekenen $ 1.000 om de reis naar Caïro te versnellen, inclusief registratie, privétaxi’s en andere documentatie. De retour kost $600, wat de hele reis duurder maakt dan de meeste inwoners van Gaza zich kunnen veroorloven.

Meerdere bronnen – in de grenssector en onder functionarissen – bevestigden dat deze in Gaza gevestigde bedrijven samenwerken met een Egyptisch bedrijf genaamd Abnaa Sinai, dat weigerde commentaar te geven.

Een vrouw die vroeg om geïdentificeerd te worden als Hiba, zei dat toen ze eerder dit jaar besloot om Gaza te bezoeken om familie te zien na een aantal jaren in het buitenland, ze bekoeld was door haar ervaring bij Egyptische controleposten. De bewakers “kijken ons aan met ogen die zeggen: ‘Ik haat je'”, zei Hiba en legde uit dat ze sindsdien heeft besloten de VIP-kosten te betalen om het proces sneller te laten verlopen.

Palestijnse functionarissen hebben er de afgelopen maanden bij Egypte op aangedrongen om de doorreis te vergemakkelijken, onder wie de president van de Kamer van Koophandel van Gaza, Walid Al-Hosari. Hosari zei dat Egypte beweerde dat het het aantal reizigers dat door een nieuwe tunnel onder het Suezkanaal mag gaan, zal verhogen, waardoor de reis gemakkelijker wordt.

De Palestijnse econoom Omar Shaban, een expert op het gebied van handel tussen Gaza en Egypte, zei dat het dwingen van de Gazanen om enorme bedragen te betalen voor doorvoer een slechte strategie is voor Egypte als het hoopt te blijven deelnemen aan de wederopbouw van het door oorlog geteisterde Gaza.

De grenssector is een “grote geldmaker”, zei Shaban, maar benadrukte dat Egypte niet kan proberen een speler te zijn in de wederopbouw, terwijl het Palestijnse reizen belemmert, en benadrukte dat hun beleid moet worden “geharmoniseerd”.

Een hoge Hamas-functionaris, die om anonimiteit verzocht gezien de “zeer gevoelige” aard van het onderwerp, zei dat de Egyptenaren over de kwestie van het gemakkelijker maken van reizen “beloven en beloven, maar je weet nooit of het zal uitkomen”.

Bronnen:

  • naar een artikelGaza anger mounts at cost, ‘humiliation’ of Egypt journeys” van 21 november 2021 op de site van Ynet News
  • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Van Gaza naar Caïro en terug; een helse weg van ontbering en vernedering

  1. Hoe vreemd toch dat het Westen niet op hoge poten & per direct naar Egypte afreizen om de regering aldaar eens flink de oren te wassen over de “schending van de mensenrechten van palestijnen…..iets dat Europa toch zó zeer aan het hart gaat.

    I.p. daarvan brengt de Engelse kroonopvolger samen met zijn vrouw daar een bezoek met alle toeters & bellen, evenals naar Jordanie/Palestina met zijn dictator Koning die luxe mensenrechten vooral voor zichzelf & zijn naasten beoefend …….., maar die een grote bocht rond de énige democratie Israel maakt.

    Wanneer gaan paleestijnen eindelijk eens begrijpen dat ze van het Westen niets te verwachten hebben omdat die niets willen veranderen aan de status quo…..**Palestijnen als gijzelaars & kanonnenvoer voor westerse belangen** ……..tot Israel van de aardbodem is weggevaagd want dan is er vrede op aarde!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.