Hebron: Grot der Patriarchen geeft eindelijk zijn geheimen prijs

Grot der Aartsvaders in Hebron, Judea (Israël)

Op 25 augustus 1859 probeerde de Italiaanse archeoloog en ingenieur Ermette Pierotti met de hulp van enkele moslimvrienden het heiligdom bij de Grot van de Patriarchen binnen te sluipen. 

Maar voordat ze zelfs maar vijf treden naar beneden waren gekomen, werden ze gepakt door de bewakers die hen terug naar buiten sleepten. Pierotti schreef toen in zijn dagboek:

“De aframmeling die ik kreeg en de vervloekingen waaraan ik werd onderworpen, verminderden op geen enkele manier de voldoening die ik voelde. Ik kan zeggen dat ik erin slaagde iets van de grot te zien – ossuaria van witte steen… een rotswand die de onderste en bovenste grotten scheidt. Als de dag komt dat iemand deze donkere plaats kan betreden, zullen ze zien dat mijn beschrijving klopte.”

Kolonel Richard Meinertzhagen, een officier onder bevel van generaal Allenby, bracht een wat succesvoller bezoek toen de Britten Hebron in november 1917 veroverden. Hij ging de ondergrondse grotten binnen via een opening aan de zuidwestkant van het beroemde bovengrondse bouwwerk om zeker dat er geen vijandelijke troepen waren die zich daar verstopten.

Naast de grafsteen van Abraham vond Meinertzhagen een deur die uitkwam in een smalle doorgang die leidde naar een “ondergrondse schuilplaats waar een grote rots was omringd door vier platte pilaren met kronkelende groeven.”

Pierotti en Meinertzhagen, die de ondergrondse grotten onder de bovengrondse (Herodiaanse) structuur bezochten – moslims tegenwoordig verhinderen ze elke toegang tot hen – zijn niet de enigen die erin zijn geslaagd in de diepten van de aarde te gluren om te proberen de geheimen van de site te ontrafelen. Ze probeerden allemaal te bevestigen of het inderdaad de bijbelse Grot van de Aartsvaders in het veld is die Abraham van Efron de Hethiet kocht.

Een proefschrift van 600 pagina’s dat in de afgelopen acht jaar is samengesteld door Dr. Noam Arnon, onthult en onderzoekt de details van deze bezoeken, en nog veel meer. Arnons onderzoek bestrijkt een periode van 2500 jaar in de geschiedenis van de site en behandelt, net als zijn eerdere werken over de Grot van de Patriarchen, een breed complex van geografische, geologische, archeologische en joodse en historische bronnen, die niet allemaal beschikbaar voor degenen die de grot in het verleden hebben onderzocht.

Op naar de zevende trede

Door de generaties heen had de grot van de aartsvaders een ereplaats in erfgoed, traditie en legende, maar het was in religieus geloof en mystiek waar het opviel. Het werk van Arnon (voltooid bij de afdeling Land of Israel Studies and Archaeology aan de Bar Ilan University) stelt nu voor het eerst een wetenschappelijke database samen over de grot en zijn geheimen. Het voordeel ervan ligt in Arnons grondige kennis van de site, die hij bijna vijf decennia lang heeft geleefd, geademd en onderzocht.

Herinnering: in de loop van 700 jaar, sinds de verovering van het land Israël door de Mamelukken in 1267, is de toegang tot de plek ontzegd aan joden en andere niet-moslims. Joden werden alleen toegelaten tot de “zevende trede” op de trap die naar het gebouw leidde, en dit werd synoniem met de discriminatie van joden op de locatie. 

Onderzoekers die de site verkenden, zoals de Britse archeoloog Ernest Mckay, de Franse geleerde pater Louis-Hugues Vincent, of de Britse delegatie onder leiding van Claude Reignier Conder in 1882, gingen in detail in op de beroemde 2000 jaar oude bovengrondse structuur, maar hadden grote moeite om toegang te krijgen – of helemaal niet – tot de ondergrondse grotten eronder.

Arnon, een inwoner van Beit Hadassah in Hebron, die bij het grote publiek beter bekend is als de woordvoerder van de Joodse Gemeenschap van Hebron, raakt ook aan deze kwestie. Een fascinerend deel van zijn onderzoek gaat over de geheime bezoeken die hij en anderen aan de grotten onder het hoofdgebouw hebben gebracht, evenals bezoeken die openlijk met toestemming plaatsvonden.

Een van de vroegste bezoeken aan de Grot van de Aartsvaders (in de tweede eeuw v. Chr.) is gedocumenteerd in de Talmoed, die vertelt over Rabbi Bana’ah die grafgrotten zou markeren zodat mensen niet zouden lijden aan rituele besmetting. 

Duizend jaar later, in de 12e eeuw, werden deze grotten betreden door monniken van de canonieke orde die zich in de diepten van de aarde verschillende kamers van verschillende vormen en maten bevonden die urnen vol botten bevatten. De site werd in de 12e eeuw ook bezocht door Rabbi Benjamin van Tudela, Rabbi Petachiah van Regensburg en Rabbi Yaakov ben Netanel HaCohen.

Pierotti en Meinertzhagen bereikten pas eeuwen later de diepte van de Grot en het volgende gedocumenteerde bezoek was dat van een jonge Britse Jood, Jack Seklan, in 1933.

Een geheim dat 80 jaar werd bewaard

Arnon ontdekte Seklan via zijn dochter Yehudit, die in Ofra woont, nadat haar vader had besloten dat het tijd was om het geheim te onthullen dat hij al bijna 80 jaar had. Ze ontmoetten elkaar in 2012 toen Seklan al 97 was, maar nog steeds gezond van geest en met een fantastisch geheugen. Hij beschreef in detail aan Arnon hoe hij, vergezeld van de Britse officier die de leiding had over de locatie, drie trappen afdaalde naar de ondergrondse hal diep onder de grond waar ze een andere deur vonden.

“Vanaf die deur”, herinnert Arnon zich, “daalden ze nog een paar treden naar beneden en kwamen bij een tralievenster dat uitkeek op een ondergrondse hal. Seklan vertelde me dat de hal vrij groot was en gebouwd was uit natuurlijke rots of steen. In het schemerige licht slaagde hij erin om grafstenen te onderscheiden die vergelijkbaar zijn met die op de bovenverdieping die nu open is voor het publiek. Maar in tegenstelling tot de bovenste grafstenen die bedekt zijn met een prachtige parochet , waren de grafstenen onder de grond kaal. De moslimgids legde hen uit dat dit de graven waren van de voorouders zelf en Seklan bad kadish .”

Arnon herinnert zich hoe hij verbluft was door wat hij van Seklan hoorde:

“We spraken af ​​om elkaar de volgende zondag weer te zien, zodat ik hem tekeningen en foto’s kon laten zien en samen met hem de grotten kon vinden die hij had beschreven. Op de zaterdagavond voor onze tweede ontmoeting kreeg ik een telefoontje van zijn dochter om me te informeren dat Seklan was overreden en gedood door een jeep toen hij de sabbatgebeden achterliet in de Grote Synagoge in Jeruzalem. Ik hield gewoon mijn hoofd in mijn handen. Ik had medelijden met de man, die echt een man van daden was, en ook met de gemiste kans. Ik was in ieder geval blij dat hij aan de vooravond van zijn dood zijn geheim had onthuld.”

Arnon ontving een soortgelijk verslag van Arieh Ariel, de grootvader van Tamar Ariel, Israëls eerste religieuze vrouwelijke piloot, die in 2014 in een lawine in Nepal om het leven kwam. Arnon ontmoette Ariel acht jaar geleden in zijn huis op Moshav Massuot Yitzhak bij Ashkelon. Hij vertelde Arnon hoe hij als negenjarige zijn vader vergezelde tijdens een van zijn bezoeken aan Hebron na het bloedbad van 1929. Samen voegden ze zich bij Britse archeologen die de grotten onder de bovengrondse structuur bezochten. “We gingen de trap af en ik herinner me dat ze zeiden: ‘dit zijn de graven van de voorouders’,” vertelde Ariel hem.

Ongeveer een maand na de Zesdaagse Oorlog ging Arieh Golan, een sergeant van de verkenningseenheid van het Parachutistenkorps, Sayeret Tzanchanim , de grotten binnen aan het hoofd van een strijdmacht die op zoek was naar terroristen en wapens. Ook hij gaf Arnon een gedetailleerde beschrijving. Het meest bekende incident waarbij Joden de grotten binnengingen, vond een paar maanden na de Zesdaagse Oorlog plaats. Minister van Defensie Moshe Dayan was bezorgd dat het feit dat Joden een synagoge hadden opgericht in de Grot van de Patriarchen zou kunnen leiden tot interraciaal geweld tussen moslims en Joden. Dayan wendde zich tot Yehuda Arbel, het hoofd van het Jeruzalem-district van de Shin Bet, en vroeg hem om te proberen een oplossing te vinden om de partijen te scheiden.

Dayan, die het een en ander wist van archeologie, merkte op dat de Grot van de Patriarchen zelf zich op een lager niveau onder de vloer van de moskee bevond. “Als we een externe ingang naar de grotten vinden,” zei Dayan tegen Arbel, “dan hebben we het probleem opgelost – de moslims zullen boven bidden en de joden beneden.”

Arbel wachtte op de juiste gelegenheid, die slechts 10 dagen later arriveerde toen een granaat naar Joodse bezoekers werd gegooid, waardoor de stad onder een avondklok werd geplaatst en de moskee bij de Grot van de Patriarchen werd gesloten. Arbel verloor geen tijd; hij liet zijn 13-jarige dochter Michal via een touw naar beneden zakken door de “kaarsschacht” op de vloer van de Zaal van Isaac, zodat ze de ondergrondse gangen kon documenteren. Maar eerst heeft Arbel Michal wekenlang getraind in het tekenen en documenteren van gebouwde ruimtes.

Het graf van aartsvader Jacob

Michal, die vandaag Dr. Michal Arbel is, een docent Hebreeuwse literatuur, werd op 10 oktober van dat jaar via een opening van slechts 28 centimeter breed naar beneden gelaten. Ze was uitgerust met lucifers en kaarsen om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof was om te ademen, en bovendien met een camera, papier en potloden. De operatie duurde drie en een half uur. Michal identificeerde drie grafstenen op de westelijke muur, twee glad en één met een inscriptie. Ze vond ook een opening aan de oostkant die naar een doorgang leidde. Michal tekende elk detail dat ze kon zien en haar vader gaf de tekeningen door aan minister van Defensie Dayan. Het jonge meisje werd nog twee keer in de structuur neergelaten, één keer op 18 oktober van dat jaar en opnieuw in november. Ze bereikte echter nooit de dubbele kamer zelf.

Aardewerk uit het Eerste Tempel tijdperk

Een andere geheime operatie op de locatie werd uitgevoerd door het leger in februari 1973. Getiteld “Operatie Adar” werd het voor onderzoeksdoeleinden geïnitieerd door het hoofd van het centrale commando van de IDF, Rehavam Zeevi. Luitenant Avner Tzadok werd gekozen voor de missie vanwege zijn kleine postuur. Hij droeg alleen een zwembroek en zijn lichaam was bedekt met vet om hem te helpen zich door de nauwe opening te wurmen. De foto’s die door Tzadok zijn gemaakt, samen met andere voorwerpen die tijdens de operatie zijn ontdekt, blijven tot Arnons teleurstelling tot op de dag van vandaag geheim.

De grot zelf werd pas in 1981 blootgelegd, tijdens een operatie die op een avond werd georganiseerd tijdens slichot – de gebeden om vergeving tijdens de hoge feestdagen. De gezangen van de gelovigen, die de gebeden met veel ijver en bijzonder luid zongen, boden dekking voor Arnon en een team van vrijwilligers om zich een weg te banen door de steen op de vloer van de Zaal van Isaac. Gehuld in opwinding merkten ze dat ze een steile trap afdaalden, aan het einde waarvan een lange, donkere en smalle tunnel was waar ze doorheen kropen tot ze een grote ondergrondse hal bereikten.

Arnon vertelt:

“We gingen op zoek naar een ingang naar de oorspronkelijke grot, die we kenden uit historische beschrijvingen. We vonden verschillende stenen in de hoeken en op de muren. Sommige hadden Latijnse en Arabische inscripties. Plots voelden we een windvlaag opstijgen van de vloer bij de ingang van de kamer. Met veel moeite tilden we de stenen van de vloer, en voor onze ogen zagen we de ingang van een grot uitgehouwen in de steen.”

Arnon en zijn vrienden gingen diep de grot in:

“Het bleek dat we inderdaad in de Grot van de Patriarchen waren die uit twee grotten bestaat, de een voor de ander, in de stijl van de schachtgraven die kenmerkend waren voor de periode van de voorouders. De eerste grot was groter en vol van aarde, bijna tot aan het plafond, maar een doorgang van die grot leidde naar een tweede, veel kleinere grot. Op de vloer van de kleinere grot, ook vol met aarde, tussen fragmenten van oud aardewerk, kropen we tussen overblijfselen van menselijke skeletten.”

De dubbele grot dateert uit de middelste bronstijd, de tijd van de aartsvaders, Abraham, Izaäk en Jacob. De groep verwijderde vier stukken aardewerk uit de grot die werden onderzocht door Dr. Zeev Yavin, de hoofdofficier van de archeologie van Judea en Samaria, die ontdekte dat ze uit de periode van de Eerste Tempel stamden. 

Het was pas onlangs, zo’n 40 jaar na dat avontuur, dat een wetenschappelijke analyse werd uitgevoerd door Prof. David Ben Shlomo, hoofd van de afdeling Land of Israel Studies en Archeologie aan de Ariel University, en Prof. Hans Mommsen van de Universiteit van Bonn, een vooraanstaand expert in het identificeren van aardewerk door middel van compositieanalyse.

Uit de analyse bleek dat de voorwerpen van aardewerk die vanuit verschillende plaatsen in Israël naar de grot werden gebracht – de heuvels van Hebron, Jeruzalem en de Shfela (de uitlopers van Judea) – door mensen die in deze gebieden woonden en naar de grot waren gegaan. Dit laat ons zien dat de grot hoogstwaarschijnlijk een bedevaartsoord was in de tijd van de Eerste Tempel.

Yavin ging een paar maanden later samen met Doron Chen (een docent archeologie) de grot binnen met een delegatie onder leiding van de toenmalige commandant van de regio, Benjamin Ben-Eliezer. De twee voerden een onafhankelijke review uit en publiceerden een paar jaar later een wetenschappelijk onderzoek. 

Ook Yavin kwam tot de conclusie dat de grotten een begraafplaats uit de bronstijd waren uit de tijd van de voorouders. De botten in de grot bleven daar achter en werden niet geanalyseerd. Yavin vatte zijn bevindingen samen en schreef: “Een oude traditie zag een van deze grotten [er zijn andere in het gebied] als de begraafplaats van de voorouders en daarom werd het monument erboven gebouwd.” Hij vond ook een duidelijke verwantschap tussen de bovenste grafsteenkamer en de grotten eronder.

‘Abraham ligt hier begraven’

Maar dat was niet genoeg voor Arnon, en in 2014 bestelde het Midreshet Hebron-college een gronddoordringende radaranalyse van het Geotech-bedrijf. Interpretatie van de resultaten wees uit dat net als in het zuidelijke deel van de Tempelberg (in het gebied rond de stallen van Salomo) gewelven waren gebouwd bij de Grot van de Patriarchen en dat de vloer van de bovenbouw er bovenop was gebouwd.

Vraag: Wie heeft de bovenbouw echt gebouwd?

“Herodes. De wanden van de grot zijn dubbele wanden, en daartussen is een laag beton en stenen. We klommen daar naar boven en verwijderden wat materiaal. We vonden daar houtskoolkorrels en stuurden monsters naar het Weizmann-instituut, dat ze dateerde terug naar de eerste eeuw v. Chr. Het zou het Hasmonese of Herodiaanse tijdperk kunnen zijn. Maar voor mij, gezien de historische omstandigheden, de bouwstijl en de vergelijking met andere gebouwen, is het duidelijk dat het Herodiaans was.”

De Grot van de Patriarch, merkt Arnon op, “is het enige Herodiaanse bouwwerk in Israël dat in zijn geheel bewaard is gebleven en het is veel kleiner dan de Tempelberg; slechts een 77ste van de grootte van de berg, twee dunams versus 144 dunams.” Hij werpt de hypothese op dat “de arbeiders van Herodes een proefrit hebben gemaakt in Hebron voor de constructie op de berg”, en legt uit dat de bovenbouw van de Grot van de Patriarchen zonder enige fundering op de inheemse rots is gebouwd, die in bepaalde delen van de gebouw, onder de zuidelijke en oostelijke muren van de structuur, nog steeds te zien. “Het is waarschijnlijk de ‘rand van het veld’ die Abraham van Efron de Hethiet kocht, die in het boek Genesis wordt genoemd”, zegt hij.

V: En het is onder die structuur dat de patriarchen en matriarchen begraven worden?

“We hebben geen graf gevonden waarop stond: ‘Abraham ligt hier begraven’, maar als je alle historische en archeologische gegevens, de geschriften van reizigers, bijbelse bronnen, topografie afweegt; dat alles samen laat ons zien dat dit inderdaad het geval.”

V: Mensen zullen zich zeker afvragen: als Arnon tot de conclusie kwam dat het niet de bijbelse plaats van de Grot van de Patriarchen is, zou hij dat dan schrijven?

‘Ja, dat zou hij schrijven.’

 Vraag: Je schrijft in je scriptie dat er op de locatie geen mogelijkheid is om ‘open onderzoek’ te doen. Is er heimelijk onderzoek gedaan op de locatie?

“Daar kan ik geen antwoord op geven.”

Arnons proefschrift onthult ook enkele Griekse en Hebreeuwse namen uit de Byzantijnse periode (de 4e en 5e eeuw v.Chr.) Die werden gefotografeerd door de Waqf nadat deze het pleisterwerk van de muren van het gebouw had verwijderd. De namen waren die van joden die ze op de muren hadden gegraveerd, zoals ‘Nachum, Tanchum en Yaakov’.

Een van de meest interessante bevindingen van Arnon betreft het bestaan ​​van een synagoge op de site gedurende ongeveer 600 jaar aan de noordkant van het gebouw, naast een kerk die aan de zuidkant werkte. Dit, zegt hij, is een voorbeeld van joods-christelijke samenwerking die wordt ondersteund door historische bronnen, en wordt ook ondersteund door andere getuigenissen en bevindingen uit de omgeving van Hebron. “Deze realiteit”, zegt Arnon, “verzacht de overvloedige informatie over de lange rivaliteit tussen de twee religies in de loop van de geschiedenis enigszins.”

De bevindingen ter plaatse met betrekking tot de synagoge, merkt Arnon op, komen overeen met bronnen uit de Cairo Genizah, die het bestaan ​​van een Joodse gemeenschap in Hebron in die tijd onthulden – een gemeenschap die gebeden hield in de Grot van de Patriarchen en werd geleid door Saadia van Hebron. Saadia had verschillende titels, die allemaal verband hielden met zijn rollen in de grot. De synagoge die naar het lijkt, werd verwoest tijdens de verovering van het land Israël door de kruisvaarders.

In zijn onderzoek gaat Arnon in op de beschrijvingen van Flavius ​​Josephus van de Grot van de Patriarchen en vindt hij overeenkomsten tussen de archeologische vondsten in de grot en die in Tel Rumeida. Hij twijfelt er niet aan dat de Grot van de Aartsvaders zoals we die nu kennen dezelfde grot van de Aartsvaders is die wordt beschreven in het boek Genesis, maar hij verduidelijkt dat als het gaat om het verhaal van de grot, er nog genoeg te ontdekken is en de beperkingen die de moslims aan het onderzoek op de site stellen, laten nog veel te doen door toekomstige generaties.

Bronnen:

  • naar een artikel van Nadav Shragai “Secrets of the Cave of the Patriarchs exposed” van 2 november 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.