Diplomatieke rel tussen Israël en België over etikettering producten uit ‘nederzettingen’

Israël’s vice-minister van Buitenlandse Zaken zegt ontmoeting met Belgische functionaris af vanwege het besluit van zijn regering om producten die in “nederzettingen” worden gemaakt, te etiketteren; België zegt te handelen in overeenstemming met het Europees recht.

De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken heeft woensdag ontmoetingen met Belgische functionarissen geannuleerd na een besluit van Brussel eerder deze week om te beginnen met het “etiketteren van producten die in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn gemaakt”.

Idan Roll zei op Twitter dat hij vergaderingen met het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken en het parlement schrapte tijdens een bezoek deze week aan het Europese land.

“Het besluit van de Belgische regering om producten uit Judea en Samaria te labelen versterkt extremisten, bevordert niet de vrede in de regio en toont aan dat België niet bijdraagt ​​aan regionale stabiliteit.”

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag bevestigd dat het land wil dat producten uit de nederzettingen worden geëtiketteerd en dat het van plan is de controle op goederen uit Israëlische nederzettingen te verscherpen.

Het zei in een verklaring dat België het internationale en Europese recht blijft toepassen, “dat een onderscheid maakt tussen Israël aan de ene kant en de Palestijnse gebieden aan de andere kant”. “We verwachten dat deze goederen door exporteurs correct zullen worden geëtiketteerd,” zei het, en merkte op dat “we hebben ontdekt dat het erg moeilijk is om de exacte oorsprong van producten te bevestigen.” Het merkte op dat er geen verbod was op producten uit de nederzettingen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken schilderde het besluit af als een klap voor de nieuwe regering van het land, een brede coalitie van zowel nationalistische als gematigde partijen die heeft geprobeerd een vriendelijker imago op te bouwen dan eerdere regeringen onder de harde lijn van voormalig premier Benjamin Netanyahu.

Het ministerie zei:

“Het besluit om de producten te etiketteren schaadt Israëli’s en Palestijnen en strookt niet met het beleid van de Israëlische regering dat gericht is op het verbeteren van het leven van de Palestijnen en het versterken van de Palestijnse Autoriteit en op het verbeteren van de Israëlische betrekkingen met andere Europese landen.”

Het hoogste gerechtshof van de Europese Unie oordeelde in 2019 dat EU-landen producten die in Israëlische nederzettingen zijn gemaakt, op hun etiketten moeten identificeren. Het Europese Hof van Justitie zei dat wanneer producten uit een Israëlische nederzetting komen, hun etiketten een “aanduiding van die herkomst” moeten bevatten, zodat consumenten “weloverwogen keuzes” kunnen maken wanneer ze winkelen.

De Europese Commissie zei dat het aan de individuele EU-landen is om ervoor te zorgen dat de etiketten correct zijn, maar dat de oorsprong van producten uit de nederzettingen bekend moet worden gemaakt op een manier die “niet misleidend is voor de consument”.

Israël zegt dat de etikettering oneerlijk en discriminerend is en zegt dat andere landen die betrokken zijn bij geschillen over land niet op dezelfde manier worden gesanctioneerd.

De stap van België volgt op een vergelijkbare stap van Frankrijk in 2016, dat in een niet-bindende beslissing bedrijven aanspoorde om labels te gebruiken om goederen te identificeren die in de Israëlische nederzettingen zijn geproduceerd. Israël veroordeelde destijds de beslissing van Frankrijk en een wijnmakerij in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever daagde de zaak voor de rechter, wat leidde tot de uitspraak van het ECJ in 2019.

Bronnen:

 • naar een artikelIsrael, Belgium clash over labeling settlement products” van 24 november 2021 op de site van Ynet News
 • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israeli Diplomat Cancels Meetings With Belgian Officials Over Move to Label Settlement Products” van 24 november 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Hans Knoop “Wilmès belooft strengere controle op goederen uit ‘bezette gebieden’ (Israël)” van 22 november 2021 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)
 • h/t “Tiki S.

3 gedachtes over “Diplomatieke rel tussen Israël en België over etikettering producten uit ‘nederzettingen’

 1. Wel juist etiketteren a.u.b.

  “Made in Belgium”……..moet zijn:

  Made in Vlaanderen.
  Made in Wallonie.
  Made in German territories of Belgium.

  “Made in Cyprus” (EU land/EU regels)…..moet zijn:

  Made in Greek territories of Cyprus.
  Made in the occupied Greek territories of Cyprus.

  Gelijke monniken gelijke kappen!

  Like

 2. De “Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever”……met accent op “Joods”.

  Obstructie voor de wereldvrede.
  Reden voor bewind ‘president’ dictator Abbas.
  Oorzaak voor onbestaan palestina.
  Schuld explosie Palestijnen import naar Belgie.

  En dit gaat Belgie nu veranderen…..LOL.

  Misschien zou Belgie zich beter bezig houden met de bezetting van EU lid Cyprus door Nato partner Turkije.

  Of het stoppen van gas import uit Rusland voor de bezetting van de Krim.

  De invoer van goedkope Chinese rommel aan banden leggen voor de bezetting van Tibet.

  Marokko te boycotteren voor de bezetting van W-Sahara.

  etc.etc.etc.

  De hypocresie & Antisemitisme straalt er weer vanaf.

  Maar de gouden lijn is dat de huidige Israelische regering’ die denkt dat door een “””vriendelijker imago”””” er iets gaat veranderen aan de Europeese mentaliteit van een koude kermis thuiskomt.

  Europeanen blijven Europeanen!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.