Op 30 november wordt de Tweede Joodse Exodus uit Egypte herdacht

25.000 joden werden na de Suez-crisis door president Nasser het land uitgezet

Tegenwoordig vertellen Joden over de wonderbaarlijke uittocht uit Egypte. In Israël herinneren duizenden in Egypte geboren joden zich hun verdrijving uit dat land in de afgelopen eeuw.

In het Cairo Museum staat de Menapteh Stele, een overwinningsproclamatie van een oude farao. Het is ook de eerste vermelding van het volk Israël buiten de Bijbel. ‘Israël is verwoest’, verkondigt de Stele, ‘en zijn zaad niet.’ De eerste vermelding van Israël buiten onze geschriften, zo wees rabbijn Jonathan Sacks eens uit, is een overlijdensbericht. Dit is een treffend bewijs van de eeuwigheid van ons volk

Prof. Nahem Ilan, een expert op het gebied van joodse gemeenschappen in het Midden-Oosten, blikt even terug op die tweede exodus en zei: 

“De joodse gemeenschap in Egypte in de 20e eeuw was de modernste van alle gemeenschappen in het Midden-Oosten. Het is eigenlijk een diverse gemeenschap die bestaat uit migranten. De gemeenschap groeide van 7.000 in de 19e eeuw tot 80.000 – een toename als gevolg van migratie.” 

Het gereconstrueerde Suezkanaal, ingehuldigd in 1869, had een dramatisch effect op de wereldhandel. Duizenden migranten uit Europese landen kozen voor Egypte om hun financiële situatie te verbeteren, en de joden realiseerden zich ook dat Egypte een land was van kansen om de kost te verdienen. 

Ze kwamen voornamelijk uit landen in het Middellandse-Zeegebied, zoals Griekenland, Italië en Turkije. Iraakse en Syrische joden uit Damascus en Aleppo vonden een thuis in Egypte. Jemenitische joden die op weg waren naar het pre-staat Israël bleven in Egypte, waar ze waren gestrand. 

Joden vonden Egypte een toevluchtsoord tegen vervolging in Rusland. Joodse inwoners van het pre-staat Israël werden tijdens de Eerste Wereldoorlog verdreven door de heersende Turken. Velen gingen naar Alexandrië. 

Egyptisch-Joodse vluchtelingen aan boord van een schip

De Exodus uit Egypte van 1956

Op 29 oktober 1956 zwom Lilian Abda in het Suezkanaal toen Egyptische soldaten haar arresteerden. Abda werd beschuldigd van het proberen om informatie door te geven aan de vijand. ‘Ik werd in mijn badpak naar het politiebureau gebracht’, herinnert ze zich. ‘De volgende dag hebben ze mij en mijn hele familie het land uitgezet.’

Dit najaar 65 jaar geleden was Lilian Abda een van de 25.000 joden die na de Suez-crisis door president Nasser het land werden uitgezet. Nasser nam wraak op de 60.000 Joden – een kwart was al gevlucht na 1948 – omdat Israël had samengespannen met Groot-Brittannië en Frankrijk om het Sinaï-schiereiland binnen te vallen in een poging om terroristische aanvallen op zijn grondgebied te stoppen.

Met een beroep op noodwetten begon Nasser met het uitzetten van Britse en Franse onderdanen, waaronder joden. Ze werden in twee golven verdreven: de eersten kregen 24 uur om te vertrekken. De tweede kregen het bevel om het land binnen twee tot zeven dagen met hun gezin te verlaten. De autoriteiten brandmerkten vervolgens alle joden als zionisten, arresteerden ze willekeurig en namen ze op.

Edna Anzarut-Turner, die een Brits paspoort had, heeft nog steeds nachtmerries over haar uitzetting. Elk gezinslid kreeg één deken, één koffer en één pond. Haar nicht Myra en verloofde Benny werden geïnterneerd en geboeid meegenomen uit het “criminele zionistische” gevangeniskamp van Moascar, in de buurt van Aboukir, om te trouwen in de Nebi Daniel-synagoge in Alexandrië. De rabbijn weigerde dienst te doen totdat hun handboeien waren verwijderd. Er ontstond een enorme ruzie met de Arabische bewakers. De handboeien werden pas afgedaan tijdens de huwelijksceremonie; en Myra en Benny werden naar een schip gedreven dat Egypte verliet.

Niet alleen Britse en Franse staatsburgers werden uitgezet. Clement Soffer herinnert zich:

“Ik werd op 15-jarige leeftijd met een opzegtermijn van 24 uur uitgezet, gedwongen mijn Egyptische nationaliteit op te geven, valselijk beschuldigd van spionage voor Israël, en op een vliegtuig gezet met vijf dollar op zak. Ze gaven me een document met het stempel “Gevaarlijk voor de openbare veiligheid” en vertelden me dat ik nooit meer terug zou kunnen keren. Ik mocht mijn familie niet zien.”

Op een dag in december 1956 werd het huishouden van Gilbert Simsolo verstoord door een klop op hun voordeur in Heliopolis, Caïro:

“Twee militairen en twee politieagenten vroegen mijn vader om hen te volgen. Drie weken lang hoorden we niets van mijn vader en wisten niet eens waar hij vastzat. Mijn moeder vond hem uiteindelijk in een militair kamp in de buurt van Caïro. We kregen te horen dat hij alleen zou worden vrijgelaten als hij naar het buitenland zou reizen. Een paar weken later gingen we met mijn vader mee op een schip dat naar Italië voer, zonder toestemming om terug te keren naar Egypte. “

Verhalen over de ‘Tweede Exodus’, zoals die bekend staat, zullen worden herinnerd op 30 november, de dag die in Israël is aangewezen om de vlucht, binnen 30 jaar, van bijna een miljoen Joden uit Arabische landen en Iran te markeren. Mijn organisatie Harif, JW3 en Sephardi Voices UK zullen zich richten op de uitzetting na Suez. Maar we vieren ook het feit dat de meeste vluchtelingen hun toevlucht hebben gevonden in Israël; de rest werd verwelkomd in het Westen. Bijna geen enkele Joden betreuren hun vertrek, hoe traumatisch ook, uit staten waar tolerantie voor de Ander niet vanzelfsprekend is.

Het is belangrijker dan ooit om de ervaringen van Joodse vluchtelingen uit Arabische landen vast te leggen, omdat de geschiedenis wordt herschreven om de Joden de schuld te geven van hun eigen vertrek of om hun lijden te bagatelliseren. Een voorbeeld hiervan is de amateur-historicus dr. Mohamed Aboulghar, wiens revisionistische geschiedenis van de joden in Egypte blijkbaar als warme broodjes over de toonbank gaat.

Het is niet genoeg om te vechten voor gerechtigheid, we moeten ook vechten voor de waarheid.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lyn Julius “Remembering the ‘Second Exodus’ on 30 November” van 18 november 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Batsheva Pomerantz “The second Jewish exodus from Egypt” van 28 maart 2007 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Rabbi Meir Soloveichik “Our Story of The Second Exodus, and its Aftermath” op de site van The Historical Society of Jews of Egypt

Een gedachte over “Op 30 november wordt de Tweede Joodse Exodus uit Egypte herdacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.