Nakba: De genocide-leugen; waarom blijven de critici van Israël het herhalen?

Afgelopen mei, terwijl Israël zich verdedigde tegen 4.500 niet-uitgelokte Hamas-raketaanvallen vanuit Gaza, beschuldigde acteur Mark Ruffalo Israël van genocide. 

Enkele weken later trok Ruffalo wijselijk zijn tweet in en zei dat …

“… de beschuldiging niet correct was, het is opruiend, respectloos en wordt gebruikt om antisemitisme hier en in het buitenland te rechtvaardigen. Dit is het moment om hyperbolen te vermijden.”

Slechts twee maanden geleden vertelde een student aan de George Mason University vice-president Kamala Harris dat Israël betrokken is bij “etnische genocide” – waarop Harris berucht antwoordde dat “uw stem, uw waarheid, niet onderdrukt mag worden en gehoord moet worden.”

In tegenstelling tot de vice-president reageerde Ruffalo gepast en eerlijk: de beschuldiging van genocide tegen Israël is inderdaad “onnauwkeurig”. Ruffalo had het echter bij het verkeerde eind toen hij dergelijke uitspraken ‘hyperbool’ noemde – hyperbool is wanneer je de waarheid overdrijft.

Wat is genocide?

Genocide is een juridische term die definieert “daden gepleegd met de bedoeling om, geheel of gedeeltelijk, een nationale, etnische, raciale of religieuze groepering te vernietigen.”

De Joden van Europa zijn misschien wel de bekendste slachtoffers van genocide. Het Derde Rijk van Duitsland was van plan het Joodse volk te elimineren en richtte zich specifiek op hen – verzamelde en vermoordde zes miljoen van ons – strikt voor de ‘misdaad’ Joods zijn.

Evenzo de Armeense genocide: Ottomaanse Turken richtten zich op Armeniërs met de bedoeling hun bevolking in het Ottomaanse rijk te verminderen om te voorkomen dat Armeniërs ooit een staat zouden vormen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen naar schatting 600.000 tot 1,5 miljoen Armeniërs om het leven.

Meer recentelijk werd Oost-Timor, met een bevolking van 650.000 inwoners, in 1975 door Indonesië binnengevallen. Een waarheids- en verzoeningscommissie concludeerde dat in 25 jaar – tussen 1974 en 1999, toen Oost-Timor onafhankelijk werd – ongeveer 18.600 mensen werden gedood en nog eens 84.200 doden werden veroorzaakt door het gebruik door het Indonesische leger van “uithongering als wapen om de Oost-Timorezen uit te roeien”.

Veel andere moderne incidenten worden genocide genoemd en hebben allemaal gemeen dat een nationale, etnische of religieuze groepering opzettelijk is vermoord of fysiek verplaatst.

Sinds de oprichting van Israël zijn naar schatting 20.000 Palestijnen omgekomen in militaire conflicten – meestal oorlogen of terreuraanslagen die door Palestijnen tegen Israël zijn geïnitieerd. Hiervan stierven naar schatting 4.000-5.000 als niet-strijders die onvrijwillig werden blootgesteld aan de strijd, meestal als menselijke schilden.

Eén ding is duidelijk: strijders die zijn omgekomen bij aanvallen die door hun eigen partij zijn geïnitieerd, zijn geen voorbeelden van genocide. Ook zijn er geen onbedoelde burgerslachtoffers als gevolg van dergelijke gevechten.

Dus waar verwijzen Israëls critici naar als ze de Joodse staat van genocide beschuldigen?

Deze critici kunnen geen enkel bewijs leveren dat Israël ooit een plan of intentie heeft gehad om het Palestijnse volk te elimineren.

Ook leveren critici geen bewijs dat Israël ooit opzettelijk onschuldige Palestijnen heeft vermoord. Integendeel, Israël vermijdt ijverig – beroemd – het verwonden van burgers tijdens zijn gevechten met Hamas en andere terroristen.

Bovendien doneert Israël jaarlijks duizenden tonnen medicijnen, voedsel en andere essentiële goederen om het leven van de Palestijnen in Gaza in stand te houden – ondanks regelmatige aanvallen op Israël vanuit Gaza door Hamas. Duizenden Palestijnen reizen ook elk jaar naar Israël om gratis medische zorg te krijgen.

Critici kunnen geen gevallen noemen in de afgelopen 70 jaar waarin Palestijnen met geweld en illegaal zijn verwijderd van enig particulier land dat ze bezaten.

Sommige Palestijnen zijn echter door Israëlische rechtbanken verwijderd van land dat in beslag is genomen van rechtmatige Joodse eigenaren, of van openbare gronden waarop individuele Palestijnen hurkten. Palestijnen beweren ook grote stukken land te “bezitten” waarover ze nooit soevereiniteit hebben gehad en waarop ze geen internationale wettelijke rechten hebben.

Hoewel het waar is dat ongeveer 750.000 Arabieren Israël verlieten tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 – die werd geïnitieerd door binnenvallende Arabische legers – vluchtte ten minste de helft van deze mensen uit eigen vrije wil. Anderen werden door Israël verwijderd voor hun eigen veiligheid of omdat ze vermoedelijke vijanden waren. (Zo’n 156.000 Arabieren kozen ervoor om in Israël te blijven tijdens deze oorlog en in de decennia daarna hebben ze het goed gedaan.) Ter vergelijking: in de nasleep van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog werden naar schatting 850.000 Joden uit Arabische landen verdreven.

In feite heeft de ontwrichting van bevolkingsgroepen plaatsgevonden in alle grote militaire conflicten over de hele wereld. In de Tweede Wereldoorlog waren miljoenen Europeanen ontheemd. 

Toen India en Pakistan in 1947 onafhankelijk werden, raakten tussen de 10 en 20 miljoen mensen op de vlucht. Wanneer ontwrichting optreedt als een neveneffect van oorlog – in plaats van als een doel van het conflict – wordt dit niet als genocide beschouwd.

Naast dit alles is het aantal Palestijnse Arabieren de afgelopen zeven decennia dramatisch gegroeid – zonder inmenging van Israël.

De Arabische bevolking van het Britse Mandaat Palestina in 1948 was ongeveer 1,3 miljoen. Tegenwoordig is de Palestijnse bevolking in dezelfde regio ongeveer 6,8 miljoen – van wie ongeveer twee miljoen Israëlisch-Arabische burgers.

Een dergelijke robuuste bevolkingsgroei alleen al verwerpt beschuldigingen van genocide.

Het meest raadselachtig, gezien het overwicht van feiten die zowel de intentie als de actieve campagne van Israël om genocide tegen de Palestijnen te voeren, weerleggen, is de vraag waarom de vijanden van Israël erop staan ​​deze valse en opruiende beschuldiging te herhalen.

Er zijn twee redenen:

Ten eerste kunnen anti-zionisten – zij die tegen het bestaan ​​van de Joodse staat zijn – rationele mensen er niet van overtuigen dat Israël slecht is door de waarheid te vertellen. De waarheid is dat Israël probeert vrede te sluiten met de Palestijnen sinds de geboorte van het land 73 jaar geleden. De waarheid is dat de Palestijnen vanaf de eerste dag elk vredesaanbod hebben begroet met duizenden terroristische en raketaanvallen op Israëlische burgers, waarbij zo’n 3.500 onschuldige Israëli’s omkwamen.

Dus de anti-zionisten vertellen dramatische leugens over apartheid, kolonisatie, het afslachten van kinderen, het stelen van land, het verdrijven van gezinnen uit hun huizen. Hoewel geen van de beschuldigingen waar is, voegen de goedgelovigen – en mede-anti-zionisten – zich snel bij het koor.

Ten tweede is antizionisme per definitie antisemitisch. Antizionisme is een ontkenning van het recht van Joden om een ​​staat te stichten in hun oude thuisland. Valse beschuldigingen van genocide zijn pogingen om de Joodse staat te delegitimeren en Joden te demoniseren. 

Deze tactieken – delegitimering en demonisering – zijn de hoekstenen van antisemitisme volgens de wereldwijd aanvaarde definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance.

Kortom, er kan geen rationele reden zijn om te liegen over het Joodse volk en de enige Joodse staat ter wereld. Antisemitisme is een vorm van haat. Als u iemand Israël van genocide hoort beschuldigen, mag u er gerust vanuit gaan dat die persoon ofwel slecht geïnformeerd is, ofwel antisemitisch.

Bronnen:

  • naar een artikel van James Sinkinson “The genocide lie: Why do Israel’s critics keep repeating it?” van 23 november 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.