Premier Bennett: Israël is niet gebonden aan Iran-deal als VS terugkeert

De Israëlische premier Naftali Bennett gaf dinsdag te kennen bereid te zijn de confrontatie met Iran op te voeren en verklaarde dat Israël niet gebonden is aan een Iraanse nucleaire deal.

Op 29 november beginnen de onderhandelingen over het nieuw leven inblazen van de deal van 2015, waaruit voormalig president Donald Trump zich terugtrok.

Bennett, die in juni aan de macht kwam, beschreef Iran in een toespraak als “in de meest geavanceerde fase van zijn nucleaire programma”, aan het Instituut voor Beleid en Strategie van de Reichman Universiteit in Herzliya.

Bennett beschreef ook hoe Israël “in slaap viel” na de ondertekening van het gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA) nucleaire deal:

Terwijl zijn regering eerder zei open te staan ​​voor een nieuwe nucleaire deal met strengere beperkingen voor Iran, bevestigde Bennett de autonomie van Israël om actie te ondernemen tegen Teheran en de premier zei:

“De fout die we hebben gemaakt na de eerste nucleaire deal in 2015 zal zich niet herhalen. Met al het lawaai vooraf, vanaf het moment dat de deal werd getekend, greep het ons als een slaappil. Israël viel gewoon in slaap tijdens zijn dienst. We hielden ons met andere dingen bezig. We zullen leren van deze fout. We zullen onze vrijheid van handelen behouden.

Hoe dan ook, zelfs als een overeenkomst wordt verlengd, is Israël geen partij bij de deal, is Israël niet gebonden aan een overeenkomst en zal het zich ook niet binden. Israël is een sterk land, maar het moet nog sterker worden. Iran is veel kwetsbaarder dan we misschien denken.”

Bronnen:

  • naar een artikelBennett: Israel is not bound to Iran deal if US returns” van 23 november 2021 op de site van i24News
  • naar een artikel “Report: US warns Israel attacks on Iran nuclear facilities ‘counterproductive’” van 22 november 2021 en een artikel van Ariel Kahana “‘Israel will act on its own against Iran if necessary,’ senior official says” van 18 november 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.