VS waarschuwen Israël dat aanvallen op nucleaire installaties in Iran ‘contraproductief’ zijn

De voormalige president van Iran Hassan Rouhani, op bezoek in de nucleaire opwerkingsfabriek van Natanz, Iran [beeldbron: GR]

Amerikaanse functionarissen hebben Israël gewaarschuwd dat het richten op de nucleaire wetenschapper en verrijkingsfaciliteiten van Iran “contraproductief” is en Teheran alleen maar aanmoedigt om zijn nucleaire programma te versnellen, meldde The New York Times zondag.

Onder verwijzing naar functionarissen die bekend waren met de gesprekken achter de schermen tussen Washington en Jeruzalem, zei het rapport ook dat Israëlische functionarissen de waarschuwing verwierpen en zeiden dat ze niet van plan waren de strategie te veranderen.

De NYT zei verder dat Amerikaanse functionarissen Israël waarschuwden dat hoewel zijn pogingen om het Iraanse nucleaire programma te ondermijnen “tactisch bevredigend” kunnen zijn, ze “uiteindelijk contraproductief” zijn.

Het dagblad citeerde niet nader genoemde functionarissen die zeiden dat Israël “onaangedaan” leek door de argumenten en voegde eraan toe dat dit “een van de vele gebieden” was waarover Washington en Jeruzalem het oneens waren met betrekking tot de beste manier om te voorkomen dat Iran kernwapens zou krijgen.

Volgens het rapport was de zaak nog gecompliceerder door het feit dat Iran voortdurend zijn fysieke en cyberverdediging verbetert, wat inhoudt dat cyberaanvallen zoals de verlamde centrifuges op de nucleaire verrijkingslocatie van Natanz – waarvoor Iran Israël en de VS de schuld gaf – niet langer even effectief zijn.

Het rapport werd gepubliceerd voorafgaand aan de hervatting van de besprekingen tussen Iran en de wereldmachten over het nieuw leven inblazen van de nucleaire deal van 2015 waaruit de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zich in 2018 terugtrok.

De onderhandelingen staan ​​gepland voor 29 november in Wenen. De gesprekken liepen in juni vast na de verkiezing tot president van hardliner Ebrahim Raisi.

Vorige maand waarschuwde het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie dat het niet langer in staat was het nucleaire programma van Iran volledig te controleren, en zei dat de beperkingen die Teheran eerder dit jaar aan VN-inspecteurs heeft opgelegd het onmogelijk maken om de exacte omvang van de voorraad verrijkt uranium van de Islamitische republiek te verifiëren bezit.

Het rapport waarschuwde verder dat Iran sinds het opzeggen van de overeenkomst van 2015 erin geslaagd was de doorbraaktijd tot een atoombom te verkorten van ongeveer een jaar tot slechts enkele weken.

Amerikaanse functionarissen hebben publiekelijk gewaarschuwd dat de schendingen van Iran het steeds onwaarschijnlijker maken dat er een terugkeer naar de 2015-deal kan zijn zoals die was.

Bronnen:

 • naar een artikelReport: US warns Israel attacks on Iran nuclear facilities ‘counterproductive’” van 22 november 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “VS waarschuwen Israël dat aanvallen op nucleaire installaties in Iran ‘contraproductief’ zijn

 1. Ja, het strategisch inzicht van de VS is werkelijk adembenemend.

  Sinds WO2 hebben ze iedere oorlog & militaire operatie verloren.

  De US strategie bestaat uit terugtrekken, toegeven en met geld compenseren.

  Israel kan alléén op zichzelf vertrouwen…..niet omdat ze willen, maar omdat ze moeten!

  Niemand zal voor hen ook maar één vinger uitsteken, integendeel!

  De meesten landen menen dat met het verdwijnen van de JOODSE staat Israel de wereldvrede een stap dichterbij is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.