Israëlisch leger promoveert derde vrouw tot generaal-majoor als voorzitter van het militaire Hof van Beroep

Israël zal brigade-generaal Orly Markman promoveren tot de rang van generaal-majoor – de derde vrouw in de geschiedenis van de Israel Defense Forces die de rang verwierf – nadat ze was benoemd tot de volgende voorzitter van het Hof van Beroep van het leger.

Markman, die momenteel dienst doet als vice-voorzitter van het Hof van Beroep van de IDF, werd geselecteerd door de selectiecommissie voor militaire rechters, die wordt geleid door minister van Defensie Benny Gantz. Ze vervangt Doron Feyles, die de functie vijf jaar bekleedde.

Minister Gantz:

“De beslissing van de commissie is gebaseerd op de professionele capaciteiten van Orly door de jaren heen. Zij is de juiste persoon voor deze gevoelige en belangrijke functie. We zullen doorgaan met het promoten van vrouwen op alle posities en in alle eenheden van de IDF – vooral omdat er een veiligheidsbehoefte van de eerste orde is om de kwaliteit van de IDF te verbeteren en het aanbod van hoogwaardige arbeidskrachten te vergroten.”

Markman, een moeder van vier kinderen, heeft eerder een aantal functies bekleed in het militaire rechtssysteem, waaronder voorzitter van de militaire districtsrechtbanken. Ze heeft een master in de rechten van de Universiteit van Tel Aviv.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid feliciteerde Gantz met de “waardige” benoeming, die volgens hem “nog een glazen plafond doorbreekt”. Daarnaast koos de selectiecommissie kolonel Maya Goldschmidt als rechter van het militaire hof van beroep.

IDF-stafchef Aviv Kochavi zei:

“Orly zal de derde vrouwelijke generaal-majoor in de IDF zijn, en dus zal de Generale Staf voor het eerst twee vrouwelijke generaal-majoor omvatten – een significante en belangrijke prestatie. We moeten de stijgende trend voortzetten die de afgelopen vijf jaar heeft plaatsgevonden in het aantal senior vrouwelijke IDF-officieren, en we zullen eraan werken om dit voortdurend te vergroten. De IDF werkt eraan om deze trends regelmatig, permanent en reserve te behouden en om de enorme bijdrage en unieke vaardigheden van vrouwen in alle IDF-eenheden uit te putten.”

Ter vergelijking:

De gendergelijkheid zet zich voort in Israël maar in moslimlanden is dat wel even anders.

Zoals bijvoorbeeld in Afghanistan waar onder het nieuwe regime van de Taliban vrouwelijke actrices sinds gisteren niet eens meer in TV-series mogen spelen ….

Of in Iran waar het aantal Iraanse meisjes van 10 tot 14 jaar dat in het voorjaar van 2021 trouwde was toegenomen met 9.753, wat 32 procent hoger is dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens gegevens die zijn vrijgegeven door Iran Statistics Center. Dit is het hoogste aantal kindhuwelijken van Iran in één seizoen in de afgelopen twee jaar …

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israeli Army Promotes Third Woman to Major General Rank, Heading Military Court of Appeals” van 22 november 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelOrly Markman named as head of IDF court of appeals, Israel’s 3rd-ever female general” van 21 november 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.