Waar Hamas zijne mostaard haalde: Izz ad-Din al-Qassam, Syrisch terreurleider (1935)

Vandaag, 20 november 2021, herdenken vele Arabische terreurgroepen, en in het bijzonder deze die actief zijn in de Palestijnse gebieden in Israël zoals bv. Hamas, de 86ste verjaardag van het overlijden van rebellenleider Izz ad-Din al-Qassam, één van hun grootste iconen.

Al Qassam kan je gerust de Arabisch islamitische variant noemen van de Argentijnse terreurleider Che Guevara die Cuba ‘bevrijdde’ van zijn dictators en zelf de nieuwe dictatuur van Fidel Castro aan de macht hielp.

De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam Brigades (voluit: Izz ad-Din al-Qassam Brigades), opgericht in 1988, zijn naar hun ‘held’ vernoemd en ook hun raketten die ze afvuren op Israël worden Al-Qassam-raketten genoemd en dat is geen toeval.

Terroristen van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades (Hamas) op patrouille in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook op 27 april 2020, Rechts graffiti met een Qassam-raket afgebeeld [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash90]

Izz ad-Din al-Qassam

Al-Qassam werd in 1882 geboren in Jableh, een kustplaats in West-Syrië en studeerde aan de Al-Azhar Universiteit in Caïro. Na zijn terugkomst in Syrië werd hij leraar en later imam in de plaatselijke moskee.

Nadat in september 1911 de Tripolitaanse Oorlog uitbrak en Italië Libië binnenviel, riep Izz ad-Din al-Qassam de Jihad uit en startte hij met het werven van fondsen voor een bevrijding van Libië. Hij wist tientallen vrijwilligers om zich heen te verzamelen en trok toen op naar Libië om te vechten. De Ottomanen aldaar hielden hem echter tegen en stuurden hem terug naar huis.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog trad al-Qassam toe tot het leger van het Ottomaanse Rijk. In de buurt van Damascus volgde hij een militaire opleiding. Uiteindelijk werd hij als geestelijke toegevoegd aan een militaire basis.

In 1921 leidde hij de Syrische opstand tegen de Franse bezetter maar faalde in zijn opzet. Hij werd door de Fransen prompt bij verstek ter dood veroordeeld.

Door de Fransen vogelvrij verklaard vluchtte al-Qassam naar Haifa dat toen werd bezet door de Britten ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina en Trans-Jordanië (1923-1948).

De Zwarte Hand

  • De Zwarte Hand (arabisch: al-Kaff al-Aswad)‎ was een gewapende terreurorganisatie in het Britse Mandaat Palestina die opereerde tussen 1930 en 1935.

In 1930 richtte de Syriër Izz ad-Din al-Qassam de terreurgroep Zwarte Hand op. Dat was een uitgesproken anti-Zionistische en anti-Britse terreurorganisatie die in 1930 in het Franse Mandaat voor Syrië en Libanon (1923-1946) werd opgericht en door hem geleid tot aan zijn dood in 1935.

Al Qassam hield zich bezig met de rekrutering en opleiding van Arabische boeren die hij indeelde in clandestiene cellen met niet meer dan vijf mensen.

In totaal had hij tussen de 200 en 800 mannen aangeworven. Bij verschillende gewelddaden richtten ze zich tussen 1930 en 1935 zowel op Britse doelwitten als op Joodse doelen in het noorden van het Mandaat Palestina en vermoordden ze minstens acht Joden.

  • Zo werden op 11 april 1931 drie Joodse inwoners van de kibboets Yagur, enkele kilometers ten zuiden van Haïfa, vermoord door militanten van de Zwarte Hand.
  • In een ander geval werden op 22 december 1932 in de moshav Nahalal in het noorden van Israël, Yosef Ya’akobi en zijn 9-jarige zoon David om het leven toen een bom in hun huis werd gegooid door milities van de Zwarte Hand.

Op 20 november 1935, na het doden van een Britse politieagent, werd de terreurleider al-Qassam omsingeld door de Britse politie in een grot in de buurt van Jenin en gedood in een vuurgevecht samen met drie van zijn strijders.

Sommige van de overlevende leden van de Zwarte Hand namen deel aan de Arabische opstand van 1936-1939 in Palestina.

Vooraanstaande leden van de Onafhankelijkheidspartij (Hizb al-Istiqlal) in 1932. Al-Qassam was nauw verbonden met de partij, in het bijzonder met Rashid al-Hajj Ibrahim, tweede van links gezeten

Arabische opstand 1936-1939

In april 1936 organiseerden volgelingen van sjeik Izz al-Din al-Qassam, die in Haifa woonde en werkte en een jaar eerder door Britse troepen bij Jenin was gedood, een algemene staking in Jaffa en Nablus. De oproep tot staking werd overgenomen door Arabische politieke partijen, die de afgelopen jaren van alle kanten waren gevormd in het Brits Mandaat voor Palestina. 

Onder hen waren de Onafhankelijkheidspartij (Hizb al-Istiqlal), het Nationale Blok (al-Kutla al-Wataniya), de Nationale Defensiepartij van de invloedrijke Nashashibi-familie uit Jeruzalem, de Palestina-Arabische Partij (Al-Hizb al-‘Arabi al-Filastini) van haar rivaal, de familie Husseini en de Palestijnse Communistische Partij aka PKP (1935-1948). 

Ze richtten samen het Arabisch Hoger Comité op om de staking en andere protestacties te coördineren, zoals het niet betalen van belastingen en het sluiten van gemeentelijke overheden. 

Het Arabisch Hoger Comité, voorgezeten door Hajj Amin al-Husseini, de door de Britten benoemde Grootmoefti van Jeruzalem, eiste een einde aan de Joodse immigratie, een verbod op de verkoop van grond aan Joden, en nationale onafhankelijkheid voor Palestina. 

Tegelijkertijd vielen gewapende Palestijnse rebellen joodse dorpen en nederzettingen en joodse buurten aan in de steden met een gemengde bevolking. De Britten versterkten hun gewapende aanwezigheid met 20.000 manschappen en lieten officieel toe dat de Joodse militaire organisatie Haganah zich kon bewapenen

Ondanks de aanwezigheid van de uitgebreide Britse strijdkrachten ging het geweld aan beide kanten door. Londen stuurde een koninklijke commissie onder leiding van Sir Robert Peel. In haar conclusies, gepubliceerd in juli 1937, deed de Peel Commissie de aanbeveling het Britse mandaat voor Palestina te beëindigen en Palestina te verdelen in een Joodse en een Arabische staat. 

Wat de heilige plaatsen betreft, moest een enclave worden afgebakend, die zich uitstrekt van het noorden van Jeruzalem tot het zuiden van Bethlehem. De Palestijnen moeten toegang krijgen tot de Middellandse Zee via een corridor, met inbegrip van Lydda (Lod) en Ramla, die eindigt in Jaffa.

Over verdragen moet onder Brits toezicht worden onderhandeld met Transjordanië en vertegenwoordigers van de Palestijnen enerzijds en met de zionistische organisatie op de andere. Deze verdragen zouden de voorwaarde moeten bevatten dat er twee soevereine onafhankelijke staten zouden worden opgericht: een Arabische staat, Transjordanië verenigd met Palestina en een Joodse staat. 

Het verdeelplan van de Peel Commissie 1937

De grenzen van de Joodse Staat zouden ongeveer 5.000 vierkante kilometer omvatten (15 procent van de totale oppervlakte van het Mandaat Palestina, maar veel groter dan het land dat de Joden destijds bezaten).

 De Arabische staat zou de rest van het Mandaat Palestina omvatten, met uitzondering van de bovengenoemde enclave rond Jeruzalem. Er zou een overdracht van land en mogelijk een uitwisseling van bevolking tussen de twee staten plaatsvinden om het conflict tussen de Palestijnen en de Joden te vermijden.

In tegenstelling tot hun revisionistische tegenstanders accepteerden de reguliere zionisten de voorstellen met tegenzin (het was de eerste keer dat een Joodse staat in een officieel Brits document naar voren werd gebracht). De Palestijnen verwierpen het rapport van de Peel-commissie echter direct en de Palestijnse opstand laaide op. 

In september 1937 riepen de Britten de staat van beleg uit. Het Arabische Hoger Comité werd ontbonden en vele Palestijnse leiders werden gevangengenomen. Amin Al-Husseini, Grootmoefti van Jeruzalem, vluchtte eerst naar Libanon en vervolgens naar Irak (hij belandde in Berlijn, waar hij de Arabieren probeerde aan te zetten tot collaboratie met nazi-Duitsland, en richtte enkele Arabische divisies op in de Waffen SS zoals de Handschaar Divisie (SS Handschar). 

Bronnen:

  • naar een artikel “86 عامًا على استشهاد الشيخ الثائر عز الدين القسام” van 19 november 2021 op de site van Felesteen
  • naar een artikelIzz ad-Din al-Qassam (1882-1935) – Islamitisch prediker” van 14 oktober 2021 op de site van Historiek.net
  • naar een artikelBlack Hand (Mandatory Palestine)” en een artikelIzz ad-Din al-Qassam” en een artikel1936–1939 Arab revolt in Palestine” en een artikelArab Higher Committee” From Wikipedia, the free encyclopedia
  • naar een artikelPalestine: The Arab Revolt (1936)” van 28 september 2010 op de site van Fanack.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.