Uit peiling blijkt dat 1 op de 4 Europese Joodse leiders piekert over emigratie vanwege antisemitisme

Voor Joden luidt het enige goede antwoord op antisemitisme: Israël. Ga naar Israël!

Ongeveer tweederde van degenen die overwegen om Europa te verlaten zegt dat ze naar Israël zouden verhuizen; bezorgdheid over Jodenhaat en veiligheid is het grootst in West-Europa.

Uit een onderzoek onder Joodse gemeenschapsleiders in Europa bleek dat 23% zei te emigreren. Dat cijfer is onveranderd sinds de laatste keer dat het Amerikaans-Joodse Joint Distribution Committee drie jaar geleden zijn regelmatige enquête naar het Europese joodse sentiment hield .

Maar uit de JDC-enquête bleek dat Europese Joodse leiders, vooral in West-Europa, zich steeds meer zorgen maken over antisemitisme, dat voor het eerst sinds 2008 bovenaan de ranglijst van zorgen voor hun gemeenschappen stond.

Het ontdekte ook dat Europese Joodse leiders zeggen dat ze zich minder verbonden voelen met gemeenschappen over het hele continent dan in het verleden en dat ze zich meer zorgen maken over de armoede in hun eigen gemeenschappen.

Slechts 3% van de ondervraagde leiders zei dat ze actieve voorbereidingen hadden getroffen om Europa te verlaten en 67% zei dat ze helemaal niet hadden overwogen om te emigreren. Nog eens 8% heeft de vraag niet beantwoord.

Van de leiders van de Joodse gemeenschap die zeiden dat ze overwogen te vertrekken, zei ongeveer twee derde dat ze alijah zouden maken of naar Israël zouden emigreren.

In het onderzoek is de respondenten niet gevraagd naar hun redenen om te overwegen te emigreren. Maar uit hun reacties blijkt duidelijk dat Europese Joodse leiders zich steeds meer zorgen maken over antisemitisme en veiligheid.

Meer dan twee derde van de respondenten zei te verwachten dat het antisemitisme de komende tien jaar in Europa zal toenemen; slechts ongeveer de helft van de respondenten antwoordde op die manier in 2008, de eerste keer dat de enquête werd gehouden. Tegelijkertijd zei 22% van de respondenten zich nu onveilig te voelen in hun stad, vergeleken met 7% in 2008.

De bezorgdheid was het grootst in West-Europa, waar een golf van jihadistische aanvallen op joden in de afgelopen tien jaar hebben bijgedragen tot een grotere immigratie naar Israël, met name uit Frankrijk. In de jaren 2000 tot 2010 verhuisden minder dan 20.000 Franse Joden naar Israël. 

Maar in de afgelopen tien jaar zijn er meer dan 40.000 mensen geweest , een trend die opkwam nadat een jihadist in 2012 vier joden vermoordde op een joodse school in Toulouse, en weer sterk toenam na een nieuwe jihadistische aanval in 2015 waarbij vier joden omkwamen in een koosjere supermarkt in Parijs.

De effecten van de COVID-19-pandemie, die het inkomen van leden en gemeenschappelijke geldmakers zoals musea hebben geschaad, zijn ook zichtbaar in het onderzoek.

Armoede in de gemeenschap, “hoewel niet een van de grootste bedreigingen, is in de loop der jaren gestaag gegroeid, van 10% in 2008 tot 35% in 2021”, schreven de auteurs. Ongeveer 37% van de respondenten bestempelde financiële problemen onder leden als gevolg van COVID-19 als een grote bedreiging voor de gemeenschap.

Pogingen in verschillende landen (o.a. België!) om het slachten van dieren (shechita) voor vlees zonder bedwelming te verbieden – een sleutelfactor in de Europese inspanningen om koosjer slachten in te perken – alsmede besnijdenis van mannen  (brit milah), kwamen voor het eerst naar voren als een van de drie grootste bedreigingen waarmee Joodse gemeenschappen worden geconfronteerd. Van de respondenten jonger dan 40 jaar zei 26% dat dit een zeer ernstige bedreiging was, evenals 66% van de oudere respondenten.

De steun voor Israël is onder de respondenten gegroeid ten opzichte van eerdere peilingen. Zo was 66% het dit jaar eens met de stelling “Ik steun Israël volledig, ongeacht hoe zijn regering zich gedraagt.” Dezelfde verklaring had een ondersteuningsscore van slechts 48% in 2015 en 57% in 2011.

Maar in overeenstemming met trends die buiten Europa werden gedetecteerd, waren respondenten onder de 40 het minder snel eens met die stelling en rangschikten steun voor Israël als de laagste van de 18 gemeenschappelijke prioriteiten.

De enquête omvatte 1054 respondenten in 31 landen en werd uitgevoerd in 10 talen. Ongeveer een derde van de respondenten zei dat ze orthodoxe joden waren, terwijl een vergelijkbaar aantal zichzelf als cultureel joods bestempelde. 

Bijna 60% was man en ouder dan 55 jaar, wat wijst op het feit dat het onderzoek onder gemeentelijke leiders is; volgens het onderzoek zitten maar weinig Joden onder de 40 in de besturen van gemeentelijke organisaties.

Bronnen:

 • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “A quarter of European Jewish community leaders say they’ve considered emigrating amid concerns about growing antisemitism” van 18 november 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Uit peiling blijkt dat 1 op de 4 Europese Joodse leiders piekert over emigratie vanwege antisemitisme

 1. Uiteindelijk word de juiste orde altijd gevormd……al kan het even deuren.

  De mééste Europeese Joden zullen wegtrekken en Europa krijgt na de Holocaust precies wat het verdient…..een Kalifaat.

  De vluchtelingen uit de uiteenvallende Arabische landen en het kansloze Afrika hebben maar één doel…..de vetpotten van de suffe Europeanen helpen verteren.

  Europa dat in het begin zeker een beetje zal tegensputteren, maar uiteindelijk haar grenzen zal openstellen voor de zielige hordes.

  En dus krijgt Europa na de Holocaust wat ze wilde…….een Jodenvrij continent.

  Hopelijk kijkt ze intussen wat er met de Christelijke gemeenschappen in het MO is gebeurd…….wat dát gaat ook hier gebeuren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.