Nazi’s bleven nà WOII in het Duitse rechtssysteem decennialang gewoon doorwerken

Roland Freisler (midden), Hitler’s “Bloedrechter”. Freisler werd op 3 februari 1945 gedood tijdens een Amerikaans bombardement van Berlijn, anders had hij na WOII zijn functie als rechter gewoon verder kunnen uitoefenen

Tot het begin van de jaren ’70 had meer dan 80% van de hoogste gerechtelijke functionarissen in het rechtsapparaat van Hitler gewerkt, 3 op de 4 behoorden tot de nazi-partij.

Het Duitse rechtssysteem was tot ver in de jaren zeventig nog steeds gevuld met voormalige nazi’s, terwijl de Koude Oorlog de pogingen om fascisten uit te roeien kleurde, volgens een vernietigend officieel onderzoek dat donderdag werd gepresenteerd.

In de 600 pagina’s tellende verzameling bevindingen getiteld “State Security in the Cold War”, concentreerden historicus Friedrich Kiessling en rechtsgeleerde Christoph Safferling zich op de periode van de vroege jaren 1950 tot 1974.

Uit hun onderzoek bleek dat tussen 1953 en 1959 ongeveer drie op de vier topfunctionarissen van het federaal parket, dat opdracht gaf tot het rapport, tot de nazi-partij behoorde.

Meer dan 80 procent had in het rechtsapparaat van Adolf Hitler gewerkt en het zou tot 1972 duren voordat ze niet langer in de meerderheid waren.

“Op het eerste gezicht waren het zeer bekwame advocaten… maar dat tegen de achtergrond van de doodvonnissen en rassenwetten waarbij ze betrokken waren”, zegt Margaretha Sudhof, staatssecretaris bij het ministerie van Justitie, bij de onthulling van het rapport.

“Dit zijn verontrustende tegenstellingen waar ons land lang blind voor is gebleven.”

‘Gevechtsmissie’

Pas in 1992, twee jaar na de nationale hereniging van Duitsland, verliet de laatste aanklager met een fascistische achtergrond het kantoor.

“Er was geen breuk, laat staan ​​een bewuste breuk, met het nazi-verleden” bij het federaal parket, concludeerden de auteurs, met de nadruk op “de grote en lange continuïteit” van de beklede functies en “het grote aantal” ambtenaren die betrokken waren bij Hitlers regime.

Federaal hoofdaanklager Peter Frank gaf in 2017 opdracht voor het onderzoek. Het federaal parket is een van de machtigste instellingen van Duitsland en behandelt de meest ernstige nationale veiligheidszaken, waaronder die met betrekking tot terrorisme en spionage.

Met meer dan 100 aanklagers is dit “de centrale speler in de strijd tegen terrorisme”, aldus de auteurs van het rapport, waarmee ze hun groeiende rol in de decennia sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten onderstreepten.

De onderzoekers kregen onbelemmerde toegang tot honderden bestanden die na de oorlog als “geclassificeerd” werden beschouwd en ontdekten dat het uitroeien van vermeende communisten vaak prioriteit kreeg boven andere bedreigingen, ook van extreemrechts.

“In de jaren vijftig had het federaal parket een gevechtsmissie – niet een juridische maar een politieke: alle communisten in het land achtervolgen”, aldus het dagblad Sueddeutsche Zeitung in een samenvatting van het rapport.

Hans Globke (1898-1973), Hitlers voormalige handlanger die mee de Rassenwetten van Neurenberg schreef in 1935, werd na de oorlog de architect van het hedendaagse Duitsland

Nazi’s ‘recyclen’

Dat West-Duitsland in het naoorlogse bestuur op grote schaal gebruik maakte van voormalige functionarissen van het naziregime, was al langer bekend.

Zo was Hans Globke tussen 1953 en 1963 stafchef en vertrouweling van de voormalige conservatieve West-Duitse kanselier Konrad Adenauer en was hij verantwoordelijk voor de werving voor topfuncties.

Globke was echter ook een hoge ambtenaar in het ministerie van Binnenlandse Zaken van het nazi-tijdperk en was betrokken bij het opstellen van de rassenwetten van Neurenberg uit 1935 die de eerste dramatische beperkingen oplegden aan joden.

In de afgelopen jaren heeft systematisch graven in het verleden van belangrijke ministeries en instellingen een verontrustende en voorheen verborgen mate van “recycling” van functionarissen van het Derde Rijk in de naoorlogse decennia blootgelegd.

Een regeringsrapport uit 2016 onthulde dat in 1957, meer dan tien jaar na het einde van de oorlog, ongeveer 77% van de hoge functionarissen van het ministerie van Justitie lid was van de nazi-partij. Uit dat onderzoek, ook uitgevoerd door Safferling, bleek dat het aantal ex-nazi’s op het ministerie na de val van het regime niet afnam, maar in de jaren vijftig juist groeide.

Een deel van de rechtvaardiging was cynisch pragmatisme: de nieuwe republiek had ervaren ambtenaren nodig om het West-Duitse rechtssysteem te vestigen. Bovendien werden de prioriteiten van de geallieerden die de oorlog wonnen en het land “bevrijdden” van de nazi’s snel op hun kop gezet in de context van de Koude Oorlog.

Na een poging om West-Duitsland na 1945 te de-nazificeren, verschoof het doel al snel naar het bouwen van een kapitalistisch bolwerk tegen de communistische dreiging. Die aanpak betekende vaak een oogje dichtknijpen voor de eerdere betrokkenheid van de Duitsers bij het Derde Rijk.

In de afgelopen jaren is Duitsland begonnen met een schemerpoging om gerechtigheid te bieden aan slachtoffers van concentratiekampen, waarbij verschillende voormalige bewakers van in de negentig terechtstaan ​​voor oorlogsmisdaden.

Bronnen:

 • naar een artikel van Yannick Pasquet “German justice system was contaminated by Nazis for decades after WWII – researchers” van 18 november 2021 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Nazi’s bleven nà WOII in het Duitse rechtssysteem decennialang gewoon doorwerken

 1. Nu zijn het de kleinkinderen van de Nazi’s.

  Behalve enkele uitzonderingen is het gedachtengoed precies hetzelfde!

  Zolang het economisch goed gaat in Duitsland is alles OK, maar pas op als het economische Wirtschaftswunder ophoud te draaien!

  Dit word, samen met de miljoenen ‘nieuwe Duitsers hét scenario voor een nieuwe ramp!

  Maak nooit de fout om Duitsers te vertrouwen……..net zomin als Polen of andere Europeanen.

  Als puntje bij paaltje komt, komt hun échte aard weer bovendrijven en die is Joden vijandig!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.