Groot-Brittannië wil volledige Hamasgroep buiten de wet stellen, inclusief aanhangers en financiers in eigen land

Een man loopt langs een muurschildering van de Palestijnse islamitische beweging Hamas met op de muur hun geestelijke leider sjeik Ahmed Yassin die op 22 maart 2004 werd geliquideerd door de Israëlische luchtmacht (IAF) [beeldbron: Mohammed Abed/AFP via Getty Images]

Britse minister van Binnenlandse Zaken gaat nieuw beleid aankondigen, dat niet langer onderscheid zal maken tussen militaire en politieke vleugels; Hamas-aanhangers in het VK kunnen tot 14 jaar gevangenisstraf krijgen.

Het Verenigd Koninkrijk zal Hamas vrijdag aanwijzen als een terreurorganisatie en de steun aan de groep verbieden, met overtreders die tot 14 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, bevestigde de Britse ambassade in Israël.

Priti Patel

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zal de aankondiging vrijdag doen tijdens een evenement in Washington, DC, volgens een verklaring van de ambassade. Patel komt uit een Oegandees-Indiase familie.

Het VK erkende de militaire vleugel van Hamas – de Izz ad-Din al-Qassam Brigades – in 2001 als een terreurorganisatie, maar breidde die aanduiding niet uit tot zijn politieke arm, die Gaza regeert.

Patel zei donderdag tegen verslaggevers in Washington dat het onderscheid niet langer verdedigbaar was:

“We zijn van mening dat we het soort militaire en politieke kant niet langer kunnen uitsplitsen. Het is gebaseerd op een breed scala aan inlichtingen, informatie en ook links naar terrorisme. De ernst daarvan spreekt voor zich.”

Volgens The Guardian zal Patel de benoeming volgende week door het parlement brengen. Als de groepering buiten de wet wordt gesteld, zouden degenen die hun steun betuigen aan Hamas, haar leden ontmoeten of haar vlag voeren, strafrechtelijk worden gestraft tot tien jaar gevangenisstraf.

In haar toespraak op vrijdag zal Patel Hamas “rabiate antisemitisch” noemen en zeggen dat het verbieden van de terreurgroep tot doel heeft de Britse Joden zich veiliger te laten voelen:

“Hamas heeft aanzienlijke terroristische capaciteiten, waaronder toegang tot uitgebreide en geavanceerde wapens, evenals trainingsfaciliteiten voor terroristen, en het is al lang betrokken bij aanzienlijk terroristisch geweld.

Maar de huidige lijst van Hamas creëert een kunstmatig onderscheid tussen verschillende delen van de organisatie – het is goed dat de lijst wordt bijgewerkt om dit weer te geven. Dit is een belangrijke stap, vooral voor de Joodse gemeenschap. Als we extremisme tolereren, zal dat de rots van veiligheid aantasten. Hamas is fundamenteel en hondsdol antisemitisch.

Antisemitisme is een blijvend kwaad dat ik nooit zal tolereren. Joodse mensen voelen zich routinematig onveilig – op school, op straat, als ze bidden, thuis en online. Deze stap zal de zaak versterken tegen iedereen die met een Hamas-vlag zwaait in het Verenigd Koninkrijk, een daad die Joodse mensen zeker een veiliger gevoel zullen geven.”

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Hamas aangewezen als terreurorganisatie. De terreurgroep, die de PA in 2007 met een bloedige staatsgreep de controle over de Gazastrook van de PA heeft ontnomen, heeft het afgelopen decennium meerdere oorlogen met Israël ontketend en duizenden raketten afgevuurd op burgersteden.

Bronnen:

  • naar een artikelUK to designate entire Hamas a terror group, outlaw support” van 19 november 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Britain to criminalize support for Hamas” van 19 november 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.