Verbannen: Toen het vertellen van de waarheid over Israël de voormalige Gaza-directeur van UNRWA de das omdeed

Matthias Schmale, toen nog directeur van UNRWA in Libanon, toont enkele poppetjes van Palestijnen in traditionele klederdracht in zijn UNRWA kantoor in Hilalieh, een buitenwijk van Sidon, Libanon, op woensdag 4 november 2015 [beeldbron: Daily Star/Mohammad Zaatari]

Vijf maanden nadat hij in de door Hamas geregeerde Gazastrook tot “persona non grata” werd verklaard, heeft Matthias Schmale de UNRWA verlaten. Schmale leidde eerder de operaties van de controversiële Palestijnse vluchtelingenorganisatie in Gaza.

Na het conflict van May werd hij echter gedwongen het land uit te gaan omdat hij erkende dat Israëlische vergeldingsaanvallen niet op burgers waren gericht. Schmale ontkende ook dat er tekorten waren aan voedsel en medische benodigdheden in Gaza.

Matthias Schmale, hoofd van de Gaza-operaties bij de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA), had op 22 mei tegen het Israëlische kanaal 12 gezegd dat de luchtaanvallen op Hamas in Gaza van de IDF tijdens Guardian of the Walls “zeer nauwkeurig” werden uitgevoerd:

“Ik ben geen militaire expert, maar ik zou dat niet betwisten. Ik heb ook de indruk dat er een enorme verfijning zit in de manier waarop de Israëlische militaire aanvallen de afgelopen elf dagen hebben toegeslagen, dus dat is niet mijn probleem. Mijn probleem is van andere aard. Ik heb van veel collega’s gehoord dat ze van mening zijn dat de aanvallen, in vergelijking met de oorlog van 2014, deze keer veel wreder aanvoelden in termen van hun impact. Dus ja, ze troffen, op enkele uitzonderingen na, geen burgerdoelen, maar de wreedheid en meedogenloosheid van de aanvallen was sterk voelbaar.”

Na protesten en bedreigingen verontschuldigde Schmale zich voor het vertellen van de waarheid, maar in Gaza gebaseerde terroristische groeperingen onder leiding van Hamas verbannen hem nog steeds. Op 15 november kondigde Schmale op Twitter aan dat hij UNRWA zou verlaten.

Hoewel er geen reden werd gegeven, veroordeelde UNRWA-adjunct-commissaris Lenny Steinseth naar verluidt de opmerkingen van Schmale en bedankte hij Hamas voor zijn “voortdurende bereidheid om samen te werken”.

Op de laatste dag van Schmale drong Hamas er bij landen op aan om de steun voor UNRWA te vergroten. Ondertussen heeft Thomas White Schmale vervangen in Gaza. Hij werd verwelkomd door een Hamas-functionaris, die hem een “prettig verblijf” wenste en “niets dan respect” beloofde.

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Banished: Where Telling the Truth About Israel Got UNRWA’s Former Gaza Director” van 17 november 2021 naar een artikel “Replacement for UNRWA’s Ousted Gaza Director Rebukes Predecessor’s ‘Indefensible’ Admission That Israel Did Not Target Civilians, Hamas Claims” van 3 juni 2021 en een artikel “UNRWA Gaza Director Departs the Strip After Backlash for Saying Israel Did Not Target Civilians in Strikes Against Hamas” van 2 juni 2021 op de site The Algemeiner
  • h/t “Tiki S.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.