Poetshulp van minister van Defensie Benny Gantz gevat toen hij Iraanse hackers wilde ‘helpen’

Een Israëlische man die als poetshulp werkte voor minister van Defensie Benny Gantz, is eerder deze maand gearresteerd omdat hij zou hebben aangeboden de minister namens Iran te bespioneren, zei de veiligheidsdienst van Shin Bet donderdag.

De 37-jarige Omri Goren uit Lod onthulde tijdens een verhoor dat hij op eigen initiatief een met Iran gelieerde entiteit had benaderd en aangeboden om hen te helpen. Hij stuurde ook verschillende foto’s die hij had gemaakt van items in het huis van de minister, meldde de Shin Bet donderdag.

Omri Goren

Goren vond op Telegram een ​​vertegenwoordiger van de hackergroep Black Shadow die gelieerd is aan Iran en die dit jaar Israëlische computers heeft aangevallen. Met een valse identiteit stelde hij zich voor als iemand die werkt voor de Israëlische minister van Defensie en dat hij de groep op verschillende manieren kan bijstaan. 

Nadat hij contact had opgenomen met een vertegenwoordiger van de organisatie, besprak Goren de mogelijkheid om malware op de thuiscomputer van Gantz te installeren die de aan Iran gelieerde agent toegang zou hebben gegeven tot het apparaat van de minister.

“Om zijn bekwaamheid en oprechtheid te bewijzen, nam Omri foto’s van een aantal objecten in verschillende delen van het huis van de minister, die hij naar de persoon stuurde, inclusief foto’s van de computer van de minister”, zei de Shin Bet.

Volgens de aanklacht maakte hij foto’s van Gantz’ bureau, computer, telefoon en tablet; een gesloten kluis en een shredder; foto’s van Gantz en zijn familie; en een kopie van de lokale onroerendgoedbelastingbetalingen van de minister.

Hij voegde eraan toe dat hij voor een som geld informatie zou kunnen overbrengen vanuit het huis van de minister en stelde zelfs voor om hem een ​​computerworm te geven om in de computer van de minister te planten.

Volgens de dienst kon Goren door zijn snelle arrestatie zijn plannen niet uitvoeren, wat de nationale veiligheid zou hebben geschaad.

Volgens de Shin Bet werd de man, Omri Goren, gearresteerd kort nadat hij contact had opgenomen met een aan Iran gelieerde hackgroep, voordat hij enige schade kon aanrichten.

Donderdag diende een officier van justitie in het Central District een aanklacht in tegen Goren en beschuldigde hem van spionage, een misdrijf waarop een straf van 10 tot 15 jaar staat.

Dit was niet de eerste keer dat Goren voor de rechtbank kwam. De 37-jarige inwoner van Lod werd tussen 2002 en 2013 vijf keer schuldig bevonden aan misdaden, waaronder twee veroordelingen voor bankovervallen en andere voor diefstal en inbraak. Goren heeft vier gevangenisstraffen uitgezeten, zijn meest recente straf van vier jaar.

Gorens uitgebreide criminele verleden riep ernstige vragen op over het screeningsproces van werknemers in gevoelige functies. The Shin Bet zei dat het in het licht van dit incident een interne herziening had gelanceerd van de manier waarop antecedentenonderzoeken worden uitgevoerd voor arbeiders in de huizen van ministers, “met als doel de mogelijkheid te beperken dat dergelijke gevallen zich in de toekomst herhalen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Israeli Criminal Working for Gantz Arrested after Offering to Help Iranian Hackers” van 18 november 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Judah Ari Gross “Gantz’s house cleaner, an ex-bank robber, accused of trying to spy on him for Iran” van 18 november 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.