Israël: ‘We zullen indien nodig op eigen kracht afrekenen met Iran’

Nu de IAEA een kritisch rapport over Iran zal uitbrengen, zeggen diplomatieke functionarissen dat de gesprekken in Wenen mogelijk niet doorgaan zoals gepland. Als historische primeur neemt Israël deel aan een gezamenlijke marine-oefening in de Rode Zee met de VS, de VAE en Bahrein.

Twee weken voordat de gesprekken over het nucleaire programma van Iran in Wenen weer van start gaan, maakt Israël duidelijk dat het van plan is zijn onafhankelijke inspanningen om Iran te stoppen een tandje bij te zetten.

Een hoge diplomatieke functionaris zei dat het doel van Israël was om te voorkomen dat Iran ooit een nucleaire staat zou worden.

Hij zei dat Israël zo nodig onafhankelijk zou optreden. Als onderdeel van deze inspanning is Jeruzalem begonnen met het opbouwen van zijn leger om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdaging die Iran stelt in zowel de nucleaire arena als zijn inspanningen om de regionale stabiliteit te ondermijnen.

Hij zei dat Israël de uitdaging op een multidimensionale manier zou aangaan om een ​​gevoel van wanhoop bij functionarissen in Teheran te wekken.

Eerder zei voormalig Mossad-chef Yossi Cohen dat de positie van Iran zwakker is…

“… in die zin dat er minder buitenlandse steun is voor wat [Iran] doet dan in het verleden. Als Iran een kernwapen ontwikkelt, moet Israël Iran op eigen kracht kunnen stoppen.”

Op de vraag of dat mogelijk is zonder bunker-buster-bommen, antwoordde Cohen:

“We moeten capaciteiten ontwikkelen om ons in staat te stellen absoluut onafhankelijk te zijn, te doen wat Israël twee keer eerder heeft gedaan, zoals het bombarderen van kernreactoren in Syrië en Irak. Ze zouden niet rustig moeten slapen in Iran.”

Diplomatieke functionarissen zijn echter van mening dat de gesprekken misschien helemaal niet worden gehouden.

Nu Iran het nucleaire akkoord van 2015 en het Non-proliferatieverdrag van 2015 schendt, wordt verwacht dat het hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, Rafael Grossi, een kritisch rapport zal uitbrengen over het beleid van Teheran tijdens zijn bezoek aan de Islamitische Republiek volgende week. Israëlische functionarissen zijn van mening dat een dergelijk rapport Iran een excuus zou kunnen bieden om de besprekingen op het laatste moment af te blazen.

Iraanse verschansingsactiviteiten in het Midden-Oosten vinden zowel op zee als op het land plaats, zei een Israëlische marinefunctionaris, aangezien Israël voor het eerst deelnam aan een gezamenlijke marine-oefening op de Rode Zee met de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

De historische gezamenlijke oefening, die vorige week werd gehouden onder auspiciën van de Amerikaanse Vijfde Vloot, vond plaats toen Iran een grote oorlogsoefening hield in de buurt van de Straat van Hormuz, een kritiek punt waar zo’n 20% van de olie in de wereld doorheen gaat.

Die oefening omvatte Iraanse militaire oefeningen in de Arabische Golf en de Arabische Zee. De oefening aan de Rode Zee simuleerde ondertussen “basisscenario’s” en verhoogde de maritieme veiligheid, zei de Israëlische marinefunctionaris. “We hebben samen informatie uitgewisseld. Er komen meer geavanceerde oefeningen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariel Kahana “‘Israel will act on its own against Iran if necessary,’ senior official says” van 18 november 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel “Ex-Mossad chief: Iran not closer to nuclear bomb” van 12 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.