Alles wat u moet weten over het Kotel-compromis: wat het betekent en wat het gaat kosten

Joodse mannen en vrouwen samen aan de Kotel (Klaagmuur) aan de Tempelberg in Jeruzalem anno 1880. Tussen 1948 en 1967, toen de stad werd bezet en geannexeerd door Jordanië, en Oost-Jeruzalem werd genoemd, mochten Joden 19 jaar lang hun heilige plaatsen niet bezoeken [beeldbron: Ingekleurde photochrome foto The Librarians]

Ari Kalman, een Haredi-verslaggever die schrijft voor Hadrei Haredim, schreef dinsdag een grondige analyse van de voorgestelde implementatie door de regering-Lapid-Bennett van het Kotel-compromis van de regering-Netanyahu uit 2016. 

Ari Kalman

Dit zou een goed moment zijn om de kwestie opnieuw te bekijken die zowel Amerikaanse als Israëlische Joden nu al vijf jaar bezighoudt met een ijdelheidsbeurs.

De regering van Netanyahu keurde op 31 januari 2016 voor het eerst de implementatie goed van het nieuwe Kotel-schema, inclusief de opstelling van de gebeden van de verschillende denominaties in het Kotel. 

Het compromis riep op tot uitbreiding van het Kotel-plein om een ​​gemeentelijk gebied te creëren waar de zaken zouden verlopen volgens de wil en het wereldbeeld van de hervormings- en conservatieve bewegingen.

De contouren werden in 2017 bevroren op aandringen van de Haredi-facties, en nu heeft de nieuwe regering, waaronder een minister van Arbeid die vroeger de Israëlische hervormingsbeweging leidde, het compromis opnieuw goedgekeurd, waarmee voor het eerst officieel de niet-Orthodoxe bewegingen en verleende hen aldus een officiële status op de 2de heiligste plaats in het Jodendom.

Overigens heeft het compromis niets te maken met het egalitaire gebedsplatform dat in 2013 werd opgericht door de toenmalige religieuze minister van dienst Naflati Bennett, links van het plein.

Het egalitaire gebedsplatform aan de Kotel in 2013

De Reform, Conservative en zeker de Women of the Wall hebben het niet gebruikt. Hun ogen zijn duidelijk gericht op onroerend goed, en de regel in religieus onroerend goed is, je raadt het al, locatie, locatie, locatie.

Met dat in gedachten – de oppervlakte van het Bennett-platform is 4844 vierkante voet, vergeleken met de voorgestelde 9,687 vierkante voet voor het echte werk, wat gelijk is aan 70% van de huidige orthodoxe mannensectie en 130% van de vrouwensectie. Het nieuwe egalitaire gedeelte zal zich uitstrekken over 75 voet ruwe Kotel-stenen. Genoeg om in talloze tzetalach (briefjes) te steken.

Hoe zit het met de financiën, vraagt ​​u zich af? Naast het budget voor de bouw, voor een bedrag van NIS 35 miljoen ($ 11,5 miljoen), heeft de nieuwe regering een jaarlijks onderhoudsbudget toegezegd, naar verluidt NIS 5 miljoen ($ 1,6 miljoen), vergeleken met slechts NIS 3 miljoen voor zowel de orthodoxe mannen als de vrouwen secties.

Tora-rollen, siddurim en bimahs voor het lezen van de Torah zullen in het nieuwe gedeelte worden geplaatst, net als het orthodoxe deel, en onder de nieuwe regelgeving zal de uitbreiding als een heilige plaats worden beschouwd. 

Het lijdt geen twijfel dat hun nieuwe, gelijke status in de Kotel een grote stimulans zou zijn voor de niet-orthodoxe bewegingen, met name in Israël, waar ze hun verbeterde status zouden vertalen naar betere toegang tot budgetten.

De Kotel in 1917. Joods mannen en vrouwen bidden samen bidden aan de Klaagmuur

Man, ik ken tenminste één grote 20e-eeuwse Noord-Amerikaanse Moreh d’Asra die zich nu omdraait in zijn graf.

Hier is iets interessants: volgens de voorgestelde regels mag er geen mechitza-verdeler worden geïnstalleerd in de nieuwe sectie, met uitzondering van het maandelijkse gebed van Women of the Wall (WOW), opgericht in 1988.

Daarover gesproken – de botsingen tussen de orthodoxe mannen en vrouwen aan de Kotel en de WOW zullen naar alle waarschijnlijkheid blijven doorgaan.

In tegenstelling tot Amerikaanse joden die hun eigen aandeel in de Kotel willen als ze op bezoek komen, zijn de WOW niet geïnteresseerd in compromissen. Voor hen is de enige legitimiteit om te doen wat ze doen in de traditionele vrouwenafdeling.

Ze nemen geen genoegen met alternatieven – om twee redenen:

  1. Hun strategie is gebaseerd op het uitdagen van de orthodoxe status-quo in Israël, niet op het sluiten van compromissen; en
  2. Hun hele levensonderhoud is gebaseerd op die botsingen met de orthodoxen en af ​​en toe met de politie. Ze documenteren die botsingen en e-mailkreten om hulp aan iedereen over de hele wereld en haar tante.
Mannen en vrouwen bidden, gescheiden van elkaar door een hekken, aan de Kotel tijdens de Joodse Pasen (Pesach) op 9 april 2012

Daarom heb ik mijn steun gegeven om gewoon de WOW te laten zijn.

Laat ze eens per maand in een Sefer Torah slapen, laat ze ongehinderd tallis en tefillien aantrekken en kijk hoe ze binnen zes maanden klaar zijn. Het zijn de boze Haredim die hen het leven schenken. 

Als de Haredim en de seminarmeisjes zes maanden lang Rosh Chodesh in de yeshiva’s zouden doven, zou de WOW, die de meeste maanden al maar een paar dozijn telt, inkrimpen tot gurnisht.

Behalve dat de Haredim ook hun broodwinning halen uit het voeren van strijd tegen de vijanden van het Joodse volk, enz. Het is een probleem.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Everything You Need to Know about the Kotel Compromise: What It Means & What It Will Cost” van 17 november 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “When men and women prayed together at the Western Wall” van 29 juni 2017 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Emily Harris “New Western Wall Rules Break Down Barriers For Jewish Women” van 6 februari 2016 op de site van NPR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.