VS: Meer landen zullen zich aansluiten bij Abraham-akkoorden, wat ‘voor beide kanten gunstig is’

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield is “optimistisch” dat meer landen de betrekkingen met Israël zullen normaliseren als onderdeel van de Abraham-akkoorden en werkt eraan om dit te realiseren.

Thomas-Greenfield maakte de opmerkingen in een interview met Ynet News tijdens een bezoek aan de Joodse staat deze week:

“We zijn vastbesloten om samen te werken met Israël en andere landen in de regio om nieuwe overeenkomsten met de Israëlische regering voort te zetten. We denken dat de Abraham-akkoorden voor een zekere mate van veiligheid zorgden voor de hele regio. Ik denk dat het voor beide partijen voordelen biedt, en we zouden graag zien dat andere landen soortgelijke [overeenkomsten] ondertekenen.”

Toen haar werd gevraagd naar de timing, voegde ze eraan toe: “Ik kan niet snel zeggen, maar ik kan wel zeggen dat ik optimistisch ben. En ik kan je vertellen dat ik aan die kwestie werk met de Israëlische PR in New York, en we zullen blijven zoeken naar kansen.”

Thomas-Greenfield had ook een ontmoeting met Mahmoud Abbas van de PLO:

“Vandaag heb ik een ontmoeting gehad met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. We bespraken de wederopbouw van de relatie tussen de VS en de Palestijnen, ervoor zorgen dat de UNRWA zijn verplichtingen nakomt, het belang van het respecteren van de mensenrechten en onze gedeelde inzet voor een tweestatenoplossing.”

Terwijl de regering van de Amerikaanse president Joe Biden samenwerkt met Saoedi-Arabië over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met Israël, gaf Thomas-Greenfield geen update over de voortgang van die inspanningen toen hij op de kwestie werd gedrukt.

De Abraham-akkoorden omvatten oorspronkelijk de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, met de latere toevoegingen van Soedan en Marokko.

Het Witte Huis werkt naar verluidt ook aan het toevoegen van de Comoren, een eiland met een moslimmeerderheid voor de kust van Oost-Afrika, aan de Abraham-akkoorden. Andere landen met een moslimmeerderheid waarvan is genoemd dat ze mogelijk toetreden tot de Abraham-akkoorden zijn Tunesië, Oman, Qatar en Maleisië.

Bronnen:

  • naar een artikelUS Diplomat ‘Optimistic’ More Countries Will Join Abraham Accords, Which ‘Benefit Both Sides’” van 17 november 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelGantz to jet off to Morocco next week in first official visit” van 15 november 2021 en een artikelIsraeli air chief makes first ever visit to UAE” van 14 november 2021 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.