Palestijnse krant verdedigt de collaboratie van de Grootmoefti van Jeruzalem met de nazi’s

Grootmoefti van Jeruzalem Amin al-Husseini (links) in maart 1943 op visite in Berlijn en handenschuddend met Heinrich Himmler, de kippenboer die het schopte tot Reichsführer van de Schutzstaffel (SS) [beeldbron: The Librarians]

Mark Regev schreef op 11 november in een artikel in de Jerusalem Post, ter gelegenheid van de verjaardag van de Britse overwinning bij El Alamein, Egypte in 1942.

Daarin zei Regev dat als de Britten die strijd hadden verloren, de nazi’s Palestina zouden hebben overspoeld en alle Joden daar zouden zijn vermoord – omdat de Palestijnse Arabieren bereidwillige collaborateurs met de nazi’s zouden zijn geworden.

Regev levert het bewijs door te wijzen op het goed gedocumenteerde antisemitisme en de nazi-samenwerking van de beruchte moefti van Jeruzalem, Amin al Husseini, die de Palestijnen nog steeds vereren, evenals de onvermurwbare Palestijns-Arabische oppositie tegen het toestaan ​​van Joden in levensgevaar om naar Palestina te emigreren. 

De Palestijnse schrijster Amani Qurum is erg boos op Regev en zegt dat zijn artikel vol leugens staat. In Al Quds schrijft Qurum dat zij boos is op Regev vanwege zijn…

“felle en herhaalde aanval op Hajj Amin al-Husseini, moge God hem genadig zijn, hem beschuldigen van antisemitisme en samenwerken met de Duitsers en steun voor wat bekend staat als de definitieve oplossing voor de Joden en genocide en hulp bij het doden van anderhalf miljoen Joden en druk op Groot-Brittannië om de poorten van Palestina te sluiten voor de Joodse immigratie.” 

Regev zei niet dat Husseini rechtstreeks bijdroeg aan de moord op 1,5 miljoen kinderen, maar dat Husseini ze liever zag sterven dan naar Palestina te gaan. Dit is gedocumenteerd in een incident, verteld door het US Holocaust Memorial Museum:

In het voorjaar van 1943 hoorde al-Husayni van onderhandelingen tussen de Duitse as-partners met de Britten, de Zwitsers en het Internationale Rode Kruis om duizenden Joodse kinderen naar Palestina te vervoeren. Hij probeerde de reddingsoperaties te voorkomen met protesten gericht tegen de Duitsers en Italianen, evenals tegen de regeringen van Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Al-Husayni eiste dat de operaties werden stilgelegd en stelde voor om de kinderen naar Polen te sturen, waar ze aan “strengere controle” zouden worden onderworpen. Hoewel zijn voorkeur om de kinderen in Polen te laten doden in plaats van naar Palestina te vervoeren expliciet lijkt te zijn geweest, was de impact van de brieven nihil. 

Qurum ontkent of negeert bijna alle misdaden van Amin Husseini. Maar ze geeft er een toe – en rechtvaardigt het:

Amani Qurum

“Natuurlijk kunnen Husseini’s betrekkingen met de Duitsers niet helemaal worden ontkend, maar ze moeten in de juiste omstandigheden en context worden geplaatst. Duitsland bezette Palestina niet en gaf het niet valselijk aan de Joden. Integendeel, Groot-Brittannië en Frankrijk deelden de regio als geheel als de twee grootste koloniale mogendheden van die tijd. Is het in het kader van het spel van allianties niet natuurlijk voor al-Husayni om politiek op Duitsland te wedden, alleen om Palestina te verdedigen, dat koloniaal Groot-Brittannië onterecht aan de Joden heeft gegeven?”

Qurum bewijst Regevs belangrijkste punt: Palestijnen moeten hun steun aan een nazi-collaborateur erkennen en hem niet als een held behandelen. Vanwege zijn statuut is het ondenkbaar dat een Palestijnse schrijver de moefti bekritiseert, wiens haat jegens joden niet kan worden weggepoetst – hij was er best trots op. 

Helaas blijft Amin al-Husseini vandaag de dag in de Palestijnse Autoriteit een gerespecteerd figuur, een geëerde grondlegger van de nationale strijd. Verre van kritisch confronterend bewijs van samenwerking in oorlogstijd, kiezen Palestijnen ervoor om de geschiedenis te verdraaien. 

President Mahmoud Abbas, die in 2018 voor de Palestijnse Nationale Raad sprak, beweerde dat de Holocaust werd veroorzaakt door het “sociale gedrag van de Joden, het heffen van woekerrentes en financiële kwesties.” 

Abbas wijdde zijn proefschrift uit 1982 en een boek uit 1984 aan de leugenachtige stelling dat zionisten samenwerkten met de nazi’s. (Voormalig burgemeester van Londen, Ken Livingstone, werd in 2016 geschorst door de Britse Labour Party omdat hij dit argument opnieuw had aangehaald.) 

Mahoud Abbas toont zijn beruchte antisemitische boek Het Andere Gezicht – De geheime contacten tussen Nazisme en Zionisme“, uit 1984 waarin de Palestijnse leider de Holocaust ontkent dan wel minimaliseert

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinian newspaper defends the Mufti’s collaboration with Nazis” van 16 november 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • naar een artikel van Mark Regev “The Palestinians must acknowledge their role in the Holocaust – opinion” van 11 november 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • een artikel op deze blogDe Palestijnen moeten hun rol in de Holocaust erkennen (wat ze nooit zullen doen)” van 13 november 201 en een artikel op deze blog “De ‘Palestijnse’ Moefti en Hitler:‘Holocaust uitbreiden naar de Arabische wereld en ‘Palestina’” van 23 augustus 2018 en een artikel op deze blog “Toen Hitlers moefti, Amin al-Husseini van ‘Palestina’, een persconferentie gaf” van 11 augustus 2021

Een gedachte over “Palestijnse krant verdedigt de collaboratie van de Grootmoefti van Jeruzalem met de nazi’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.