Facebook tolereert tientallen antisemitische ‘Protocollen’-groepen of pagina’s in het Arabisch

Een antisemitische karikatuur op een Arabisch-talige Facebook-pagina met Joden voorgesteld als een bloeddorstig halfvarken dat staat op een menselijke schedel, dat de ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’ promoot [beeldbron: ADL]

Arabischtalige pagina’s die reclame maken voor een beruchte antisemitische tekst die in het begin van de 20e eeuw is gefabriceerd, zijn wijdverbreid op Facebook, zo meldt een nieuw rapport van de Anti-Defamation League (ADL) woensdag.

De ADL zei dat het “tientallen grote Facebook-pagina’s of groepen” had ontdekt die reclame maakten voor “De Protocollen van de Wijzen van Zion” – een verzinsel dat voor het eerst werd gepubliceerd door de Okhrana, de Russische tsaristische geheime politie, in 1903 en waarin het complot wordt uiteengezet voor vermeende Joodse overheersing van de wereld.

“Al deze 39 pagina’s of groepen hadden meer dan 100 likes of volgers, en 19 van hen hadden meer dan 1.000”, aldus het rapport, geschreven door David Weinberg, directeur internationale zaken van de ADL in Washington, DC. “In totaal waren deze groepen en pagina’s meer dan 70.000 keer en 34.000 likes gevolgd.”

Weinberg merkte op dat “het feit dat er zoveel Arabischtalige Facebook-groepen en Facebook-pagina’s zijn gemaakt om het meest iconische werk van Tier 1 Hate Speech tegen Joden in de moderne geschiedenis te promoten, sterk suggereert dat het platform zelfs zijn meest elementaire verantwoordelijkheden niet nakomt en verklaarde beleid als het gaat om gruwelijke haatzaaiende uitlatingen tegen Joden in het hele scala van talen dat door Facebook wordt bediend.

Een Arabischtalige pagina gewijd aan de “Protocollen” was sinds 2013 in gebruik, aldus het rapport. “In het gedeelte ‘Over’ staat in het Arabisch dat ‘de ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’ een van de beroemdste boeken is die de maçonnieke praktijken van wereldheerschappij blootleggen’, en dat ‘Joden niets anders zijn dan de meesters van de wereld en haar corrupters.’ 

Op een vergelijkbare pagina stond een bericht waarin werd beweerd dat de COVID-19-pandemie een Joods complot is om de wereldbevolking uit te roeien, terwijl een ander bericht een tekst promootte uit het eerste hoofdstuk van de ‘Protocollen’ met een illustratie van Joden als een bloeddorstig halfvarken dat staat op een menselijke schedel”

De onthullingen van de ADL komen nadat Facebook heeft geprobeerd de beschuldigingen te weerleggen dat de socialemediagigant er niet in is geslaagd de verspreiding van nepnieuws en bizarre complottheorieën op zijn platform in andere talen dan het Arabisch te voorkomen.

David Weinberg van ADL merkte op:

“Het is moeilijk om te weten wat meer verontrustend is – de gruwelijke haat die wordt gepromoot door Facebook-groepen en pagina’s zoals deze – of dat Facebook beweert dat het proactief haatzaaiende uitlatingen verwijdert wanneer groepen en pagina’s zoals deze schaamteloze haatspraak in hun eigen naam hebben verspreid voor zoveel jaren zonder gevolgen. Wanneer zulke duidelijke schendingen van hun eigen beleid maanden of jaren op haar platform blijven gedijen, roept het de vraag op: laten ze deze groepen opzettelijk achterwege, of zijn ze gewoon incompetent in de uitvoering ervan?”

Bronnen:

  • naar een artikelADL Exposes Dozens of Arabic Facebook Pages Dedicated to Antisemitic ‘Protocols of the Elders of Zion’” van 17 november 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelFacebook Hosts Dozens of Antisemitic “Protocols” Groups or Pages in Arabic” van 17 november 2021 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Een gedachte over “Facebook tolereert tientallen antisemitische ‘Protocollen’-groepen of pagina’s in het Arabisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.