Duitsland: COVID-19-complottheoreticus niet vervolgt om zijn opmerkingen over die ‘boosaardige Joden’

Tot ontsteltenis van Joodse leiders en politici die zich bezighouden met de strijd tegen antisemitisme, zullen openbare aanklagers in Duitsland geen juridische stappen ondernemen tegen een uitgesproken COVID-19-complottheoreticus die flagrant antisemitische opmerkingen over Joden en Israël maakte in een online video.

De openbare aanklager in de stad Kiel stelde vast dat de opmerkingen van Sucharit Bhakdi – een voormalig professor in de microbiologie wiens publieke profiel tijdens de pandemie toenam toen hij verschillende valse berichten over het coronavirus verspreidde – niet neerkwamen op ophitsing, meldde de nieuwszender tagesschau op dinsdag.

Het Duitse parket legde in een verklaring uit:

“De verklaringen van de beschuldigden in de video zijn in de eerste plaats gericht tegen de staat Israël als zodanig, terwijl ze voortbouwen op het lokale beleid in het kader van maatregelen om de zorgen over de pandemie van COVID 19 te beteugelen.”

Bhakdi’s video, geproduceerd om zijn mislukte parlementaire kandidatuur te ondersteunen op een platform dat was gebaseerd op pandemische samenzweringstheorieën, viel echter zowel de Joden als Israël bij naam aan.

Hij beweerde dat Joden die waren gevlucht voor het ‘aartskwaad’ van nazi-Duitsland de staat Israël hadden veranderd ‘in iets dat nog erger is dan Duitsland’.

Bhakdi vervolgde: “Dat is het slechte aan de Joden: ze leren goed. Er zijn geen mensen die beter leren dan zij. Maar ze hebben nu het kwaad geleerd – en geïmplementeerd. Daarom is Israël nu een levende hel.

Het besluit van de aanklager van Kiel om Bhakdi – een Duits staatsburger die in de VS is geboren uit ouders die Thaise diplomaten waren – niet te vervolgen, werd fel bekritiseerd door hoge functionarissen die het toenemende antisemitisme in Duitsland bestrijden.

“De officier van justitie heeft niet eens geprobeerd de feiten serieus te onderzoeken”, vertelde Stephan Kramer – een voormalig hoofd van de Duits-Joodse gemeenschap die nu het Bureau voor de bescherming van de grondwet in de deelstaat Thüringen leidt – tegen tagesschau . Hij wees erop dat Bhakdi “specifiek de Joden had toegesproken, niet alleen de staat Israël.

Het toepassen van Sectie 130 van het Duitse strafwetboek, dat het aanzetten tot haat tegen een specifieke groep als een misdrijf classificeert, vereiste “moedige openbare aanklagers en rechters”, voegde Kramer eraan toe.

Michael Blume, de leidende functionaris die belast is met de bestrijding van antisemitisme in de deelstaatregering van Baden-Württemberg, sprak zijn frustratie uit over het besluit.

“In heel Duitsland hebben we vaak ontnuchterende ervaringen met de rechterlijke macht”, zei Blume. Hij merkte op dat het “verrassend” was dat de aanklager van Kiel ervoor koos om geen actie te ondernemen tegen Bhakdi.

Die bezorgdheid werd gedeeld door Felix Klein, de hoogste antisemitismefunctionaris van de Duitse federale regering.

“De COVID-19-pandemie heeft er in grote mate toe bijgedragen dat antisemitisme nu weer sociaal acceptabel is. Wat voorheen alleen werd gedacht, wordt nu openlijk gezegd. Helaas omvat dit uiteraard ook haatzaaiende uitlatingen tegen Joden en de ergste antisemitische samenzweringsmythen die openlijk op televisiecamera’s worden uitgesproken.”

Klein betoogde dat de Duitse rechterlijke macht beter moet worden toegerust om antisemitische ophitsing te signaleren en erop te reageren. “Daarom voer ik campagne voor het aanstellen van antisemitisme-officieren in de parketten in alle staten“, zei hij.

Ondertussen lieten nieuwe statistieken die maandag door de Duitse regering zijn vrijgegeven, zien dat het aantal antisemitische wandaden dit jaar niet is afgenomen , met een gemiddelde van zes incidenten gericht op Joden elke 24 uur. Op 5 november waren er in 2021 in totaal 1850 antisemitische misdrijven gemeld.

Bronnen:

  • naar een artikelGerman Authorities Won’t Prosecute COVID-19 Conspiracy Theorist Over ‘Evil Jews’ Comments” van 16 november 2021 en een artikel van Ben Cohen “Jews ‘Learned Evil’ From Nazis: Leading COVID-19 Conspiracy Theorist in Germany Loses Publisher Over Antisemitic Comments” van 16 juli 2021 op de site van The Algemeiner
  • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Duitsland: COVID-19-complottheoreticus niet vervolgt om zijn opmerkingen over die ‘boosaardige Joden’

  1. Ja het gaat goed met het uitbannen van Jodenhaat in Duitsland maar rotte vis begint te stinken vanaf de kop en dat is in de huidige Bundes Republiek Deutschland weer goed zien.

    De naam is na 1945 misschien veranderd…..het gedachtegoed niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.