Terwijl de PLO bouwt aan een vastgoedimperium smeekt het tegelijkertijd om financiële hulp

Als antwoord op de voortdurende smeekbeden heeft de internationale gemeenschap alleen al in de afgelopen 5 jaar miljarden sikkels/dollars/euro’s gedoneerd aan hulp aan de Palestijnse Autoriteit. 

Deze week, tijdens de vergadering van het Ad-Hoc Verbindingscomité, zal de PA de internationale gemeenschap opnieuw smeken om nog meer donaties. Terwijl de PA, onder leiding van Mahmoud Abbas, smeekt om hulp, bouwt de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), ook onder leiding van Abbas en gefinancierd door de PA, aan een internationale vastgoedportefeuille van meerdere miljoenen dollars.

Een onderzoek uitgevoerd door Palestijnse Media Watch van de maandelijkse rapporten over de begrotingsprestaties die de PA voor het afgelopen decennium heeft gepubliceerd, toont aan dat in plaats van dat de PA eigendommen koopt in naam van de PA, tientallen miljoenen shekels/dollars/euro’s aan PA-fondsen omgeleid naar de PLO en vervolgens gebruikt om onroerend goed te kopen in naam van de PLO.

Tijdens de openingsceremonie van de nieuwe PA-ambassade in Tunesië zeiden de algemene supervisor van de officiële PA-media en de algemene supervisor van de door Fatah geleide Awdah TV Ahmad Assaf dat in de afgelopen jaren, in opdracht van Abbas, de “Staat Palestina” meer dan 100 ambassades over de hele wereld hebben opgericht en dat die ambassades en bijbehorende woningen speciaal zijn aangekocht met het doel:

“De waarheid is dat deze ambassade [in Tunis] werd geboren uit de Palestijns-Tunesische samenwerking, en volgens directe bevelen en instructies van Zijne Edelachtbare [PA] president Mahmoud Abbas dat we hoofdkwartier hebben voor de ambassades van de staat Palestina in de verschillende werelden staten en dat ze eigendom zijn van het Palestijnse volk …

Het is ook waar dat de inspanning om deze ambassade te bouwen deel uitmaakt van een uitgebreide inspanning die president Mahmoud Abbas heeft geleverd om ervoor te zorgen dat wij eigendom zijn van ambassades over de hele wereld. Vandaag hebben wij, de staat Palestina, meer dan 100 ambassades en ambassadeurswoningen, waarvan sommige woningen voor werknemers bevatten. Dit bestaat over de hele wereld en in verschillende staten in de wereld, en dit [gebeurde] in de jaren die zijn verstreken…

Deze hoofdkantoren, ambassades, ambassadeurswoningen, werknemersresidenties en al deze gebouwen die eigendom zijn geworden van de staat Palestina is een nationale schat voor het Palestijnse volk, en deze schat is zeker het eigendom van het Palestijnse volk… Het is het recht van het Palestijnse volk om trots te zijn op deze geweldige prestatie, die tot stand is gekomen als resultaat van grote inspanning en aandacht door Zijne Edelachtbare de President en werd uitgevoerd door het Palestine National Fund.”
[Officieel PA TV-nieuws, 23 oktober 2021]

Ook al beweert Assaf dat de gekochte eigendommen “eigendom zijn van het Palestijnse volk… in eigendom van de staat Palestina”, lijkt dit niet het geval te zijn.

Volgens de financiële rapporten die door de PA zijn gepubliceerd, bedroegen de PA-uitgaven van 2011 tot en met augustus 2021 in totaal 2.815.958.000 sjekels ($906.158.107 / €783.332.906).

Terwijl de aankoop van “meer dan 100 ambassades”, huizen voor ambassadeurs en woningen voor werknemers ogenschijnlijk een aanzienlijke ontwikkelingskosten zouden zijn geweest, zouden de gerapporteerde “ontwikkelingsuitgaven” van het PA Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ambassades voor dezelfde periode van 10 jaar in totaal slechts 25.109.000 sjekels ($ 8.085.971 / € 6.978.898). 

Volgens de PA-rapporten was de laatste keer dat de PA “ambassades” enige kapitaalontwikkeling rapporteerden in 2011. Dat gerapporteerde cijfer – 13.662.000 sjekels – is goed voor meer dan 54% van de gerapporteerde ontwikkelingsuitgaven van zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassades voor het hele decennium.

Volgens haar website bevindt de “Missie van de staat Palestina” in Ierland zich in Dublin op 8 Leeson Street Upper. Uit een uittreksel uit het Ierse kadaster blijkt dat het pand waarin de ambassade is gehuisvest in 2016 is gekocht voor € 1.200.000. Hoewel het register niet laat zien wie de eigenaar is van het onroerend goed, bevestigen de toenmalige nieuwsberichten dat het onroerend goed is gekocht door “The Palestijnse Missie in Ierland”.

Op de datum van aankoop was €1.200.000 het equivalent van 5.160.000 sjekels. Ondanks dit prijskaartje bedroegen de gerapporteerde gecombineerde ontwikkelingsuitgaven van zowel het PA-ministerie van Buitenlandse Zaken als de ambassades in 2016 slechts 110.000 shekel. Aangezien de aankoopprijs veel hoger was dan de ontwikkelingsuitgaven, is het duidelijk dat de gebouwen van de PA-missie in Ierland niet zijn gekocht met middelen uit een van deze bronnen.

Dienovereenkomstig lijkt het duidelijk dat de aankoop van meer dan 100 ambassades en woningen evenmin is uitgevoerd met middelen uit een van deze bronnen.

Dus waar kwam het geld vandaan?

Uit de financiële documenten van de PA blijkt dat de PA in dezelfde periode van 10 jaar (2011 – 2021) 6.189.394.000 shekels ($ 1.993.743.068 / € 1.721.387.796) heeft overgedragen aan de “PLO-instellingen”.

Hoewel PMW al heeft bewezen dat een groot deel van het geld dat door de PA aan de PLO is overgemaakt, werd het gebruikt om de maandelijkse salarisbetalingen van de PA aan terroristische gevangenen en vrijgelaten terroristen te financieren, blijkt uit de financiële rapporten van de PA ook dat gedurende de relevante periode van 10 jaar de “PLO-instellingen” besteedden 158.876.000 sjekels ($ 50.873.874 / € 44.392.704) aan “ontwikkelingsuitgaven”.

Zoals Assaf opmerkte, werd de aankoop van de ambassades “uitgevoerd door het Palestine National Fund”. Het Palestina National Fund is de financiële vleugel van de PLO.

Met andere woorden, terwijl de PA smeekte en honderden miljoenen dollars/euro’s ontving van donorlanden om de PA te leiden, lijkt het er in feite op dat grote bedragen naar de PLO zijn gegaan om de aankoop van de ambassades te financieren. Hoewel het de bedoeling is dat de eigendommen eigendom zijn van de PA, lijkt het er in feite op dat de eigendommen feitelijk eigendom zijn van de PLO.

Uit het Britse kadaster blijkt bijvoorbeeld dat op 28 april 2011 het gebouw dat de PA-missie in het VK huisvest, werd gekocht met eigendomsregistratie op naam van de PLO.

Het is verder interessant om op te merken dat aangezien de PLO nu veel van de eigendommen bezit waarin de ambassades en missies van de PA zijn gehuisvest, men een evenredige vermindering van het “gebruik van goederen en diensten” van de ambassades had moeten zien als gevolg van de verlaging van de huurbetalingen. 

Onderzoek van de PA-rapporten over begrotingsprestaties laat echter geen dergelijke vermindering zien. Het tegendeel is waar. Terwijl de PA in 2013 meldde dat haar ambassades 78.666.000 sjekels ($ 25.324.017 / € 22.289.751) besteedden aan het “gebruik van goederen en diensten”, was dat cijfer in 2020 gestegen tot 104.023.000 sjekels ($ 33.486.896 / € 29.474.573).  

Onderzoek van de volledige PA-budgetten voor 2014 tot en met 2018 (de enige jaren dat de PA haar volledige budgetten publiceerde) laat inderdaad een constante groei zien van de PA-uitgaven voor huur voor haar ambassades: terwijl de huur voor de PA-ambassades in 2014 35.000.000 shekels ($ 11.277.556 / € 9.929.612) in 2018 was dat cijfer gegroeid tot 42.000.000 sjekels ($ 13.533.067 / € 11.915.534)

Aangezien de aankoop van de eigendommen verborgen was, zou het niet onredelijk zijn geweest als de PA naar buiten toe door zou gaan met het rechtvaardigen van de hoge kosten van de ambassades, inclusief huurbetalingen. In werkelijkheid zou dit echter kunnen betekenen dat hoewel het de PA was die de PLO het geld gaf om de eigendommen te kopen, de PA vervolgens huur bleef betalen, dit keer echter aan de PLO.

Met andere woorden, het is mogelijk dat de PLO niet alleen profiteert van de eigendomsrechten van de door de PA gefinancierde eigendommen, maar ook de vruchten plukt van de huren die door de PA aan de PLO worden betaald.   

Benadrukt moet worden dat de PLO niet synoniem is aan de PA. Vastgoed dat eigendom is van de PLO, is geen eigendom van het Palestijnse volk, maar eerder door een afzonderlijke entiteit die wordt gedomineerd door de politieke partij van Mahmoud Abbas – Fatah. Fatah heeft een militaire tak – de Al-Aqsa Martelarenbrigades – die door de VS, de EU en anderen is aangewezen als terreurorganisatie. 

Andere leden van de PLO zijn onder meer het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat ook door de VS, de EU en anderen is aangewezen als terreurorganisatie. De PLO financiert haar lidorganisaties, ook die welke internationaal zijn aangemerkt als terreurorganisaties. 

Inkomsten uit eigendommen van de PLO maken deel uit van de PLO-begroting. Wanneer de PLO stopt met het controleren van de PA, zouden activa die eigendom zijn van de PLO eigendom blijven van de PLO en de basis vormen van het inkomen voor de PLO en haar terroristische leden.

Bovendien moet ook worden opgemerkt dat het hele streven van de PA om “ambassades” te openen een duidelijke schending is van de Israëlisch-Palestijnse interimovereenkomst op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook (ook bekend als de Oslo-akkoorden). 

Paragraaf 5(a) van artikel IX van het Oslo-akkoord bepaalt specifiek dat de PA geen bevoegdheden of verantwoordelijkheden zal hebben “op het gebied van buitenlandse betrekkingen, waaronder de vestiging in het buitenland van ambassades, consulaten of andere soorten buitenlandse missies…” . Desalniettemin heeft de PA jarenlang die en andere kardinale bepalingen van de Oslo-akkoorden brutaal geschonden.

Het laatste door de PA gepubliceerde begrotingsprestatierapport voor september 2021 laat zien dat de PA gedurende de eerste 3 kwartalen van 2021 al meer dan 603 miljoen shekels ($ 194.251.927 / € 169.506.013) aan de PLO heeft overgemaakt:

Terwijl de internationale gemeenschap denkt dat ze constant geld doneert aan het “Palestijnse volk”, gebruikt de PA/PLO-leiding in werkelijkheid grote delen van de hulp voor onduidelijke en niet-gecontroleerde doelen.

In de loop der jaren heeft de PA herhaaldelijk bewezen dat ze niet kan worden vertrouwd om haar financiële zaken te doen op een manier die in overeenstemming is met de bedoelingen van de internationale gemeenschap. Als de internationale gemeenschap werkelijk het lot van het Palestijnse volk wil verbeteren, moet ze ophouden de PA kritiekloos te financieren en andere wegen vinden om hun doelen te realiseren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Maurice Hirsch “Building a PLO real estate empire while simultaneously begging for aid” van 16 november 2021 en een artikelOn PA Chairman Abbas’ direct orders, the PLO has purchased more than 100 embassies for the PA” van 23 oktober 2021 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.