Joodse historica weigert prijs van de Poolse regering omdat die het Holocaust-onderzoek onderdrukt

Poolse Joden op de vlucht naar de Sovjet-Unie na de inval van de nazi’s van Polen op 1 september 1939 [beeldbron: USHMM]

De Joods-Amerikaanse historicus Eliyana Adler weigerde een prijs ter waarde van $ 19.000 van het Pilecki-instituut van de Poolse regering in ontvangst te nemen, met het argument dat het werk onderdrukt wordt van “historici die ernaar streven de complexe en inderdaad tragische aspecten van het oorlogsverleden van Polen te laten zien.”

Adler, een universitair hoofddocent aan de Penn State University, kreeg een onlangs ingehuldigde prijs voor een beurs voor het 20e-eeuwse Polen, de specialiteit van het Pilecki Instituut, voor haar boek ‘Survival on the Margins: Polish Jewish Refugees in the Wartime Soviet Union uit 2020. De eer zou mede worden toegekend door het herdenkingsmuseum van Auschwitz.

Adler schreef in een brief gedateerd op 4 november aan het instituut:

“Het Pilecki Instituut, hoewel zeer genereus in het ondersteunen van enige historische wetenschap over de Tweede Wereldoorlog, is ook betrokken geweest bij het onderdrukken van het werk van historici die ernaar streven de complexe en inderdaad tragische aspecten van het oorlogsverleden van Polen te laten zien.”

Poolse overheidsinstellingen zijn door historici beschuldigd van het vergoelijken van de behandeling van joden door het land tijdens de Holocaust. Het land heeft in 2019 een veel bekritiseerde wet aangenomen die het illegaal maakt om de Poolse natie de schuld te geven van nazi-misdaden.

Een recente spraakmakende rechtszaak zette historici Jan Grabowski en Barbara Engelking op tegen de Poolse regering, die oordeelde dat het paar zich moest verontschuldigen voor hun boek waarin vermeende wreedheden door een Poolse burgemeester aan het licht kwamen. Een hof van beroep vernietigde de uitspraak in augustus.

Lezing van professor Eliyana Adler: “Pools-Joodse vluchtelingen in Centraal-Azië tijdens de Shoah”

Adler schreef in haar brief:

“Oorlog en bezetting duwen mensen en samenlevingen tot het uiterste. De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog was verschrikkelijk voor alle Polen, zij het niet in gelijke mate. Sommige niet-Joodse Polen, zoals geprofileerd op de website van het instituut, verloren het leven bij het beschermen van hun Joodse landgenoten. Anderen, zoals we weten uit de beurs van onder meer professoren Jan T. Gross, Jan Grabowski en Barbara Engelking, profiteerden op verschillende manieren van de moord op hun buren.

Het Pilecki Instituut is vernoemd naar Witold Pilecki, een generaal die hielp bij het oprichten van het geheime Poolse leger, een belangrijke verzetsbeweging tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pilecki vervalste zijn identiteit om Auschwitz binnen te komen, waar hij hielp bij het organiseren van een opstand en rapportage verzamelde over nazi-gruweldaden.

Survival on the Margins

In het boek ‘Survival on the Margins‘ met als ondertitel “Pools-Joodse vluchtelingen in de Sovjet-Unie in oorlogstijd” vertelt historica Eliyana Adler het vergeten verhaal van 200.000 Poolse Joden die aan de Holocaust zijn ontsnapt als vluchtelingen die in afgelegen hoeken van de USSR zijn gestrand.

Tussen 1940 en 1946 leefden en zwoegden ongeveer 200.000 Joodse vluchtelingen uit Polen in het harde Sovjetbinnenland. Ze doorstonden zware arbeid, bittere kou en extreme ontbering. Maar buiten het bereik van de nazi’s ontsnapten ze aan het lot van miljoenen van hun geloofsgenoten in de Holocaust.

Overleven op de marges is het eerste uitgebreide verslag in het Engels van hun ervaringen. De vluchtelingen ontvluchtten Polen na de Duitse invasie in 1939 en vestigden zich in de Sovjetgebieden die onlangs waren geannexeerd onder het Molotov-Ribbentrop-pact. 

Geconfronteerd met ontberingen en weinig vertrouwend in Stalin, verwierpen de meesten het aanbod van Sovjetburgerschap en werden gedeporteerd naar werkkampen in onbezette gebieden in het oosten. Ze waren alleen, in een onheilspellende wildernis duizenden kilometers van huis. Maar ze ontsnapten per ongeluk aan Hitlers opmars van 1941 naar de Sovjet-Unie. 

Terwijl de oorlog woedde en de Europese joden met genocide werden geconfronteerd, mochten de vluchtelingen hun nederzettingen verlaten nadat de Sovjetregering instemde met amnestie. De meesten brachten de rest van de oorlog door met honger en ziekte in Centraal-Azië. Toen ze in 1946 eindelijk naar Polen mochten terugkeren,

Op basis van onaangeboorde memoires en getuigenissen van de overlevenden redt Eliyana Adler deze belangrijke verhalen van vastberadenheid en lijden namens nieuwe generaties.

Bronnen:

  • naar een artikel van Katarzyna Markusz “Jewish historian refuses award from Polish government’s history institute, saying it suppresses Holocaust research” van 15 november 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Bernard Dichek “Double tragedy: Survivor’s nephew uncovers fate of Polish Jews who fled to USSR” van 29 december 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.