Militaire experten over conflict van mei ’21: Israël heeft het internationaal recht in Gaza niet overtreden, maar Hamas deed dat wèl

JINSA, het Joods Instituut voor Nationale Veiligheid in Amerika, heeft een Gaza-taskforce opgericht om naar Israël te gaan en verslag uit te brengen over wat ze ontdekten over het Gaza-conflict afgelopen mei, aka Operation Guardian of the Walls (10-21 mei 2021).

De leden van de taskforce zijn:

 • LTG Robert Ashley, VS (bd.), voormalig directeur van de Defense Intelligence Agency 
 • LTG John M. Bednarek, VS (bd.), voormalig senior defensiefunctionaris in Irak; voormalig hoofd van het Bureau voor Veiligheidssamenwerking in Bagdad 
 • LTC Geoffrey S. Corn, VS (bd.) Voormalig Chief International Law for US Army Europe Luitenant-generaal Jon Davis, USMC (bd.) Voormalig plaatsvervangend commandant voor de luchtvaart 
 • LTG Karen Gibson, VS (bd.) Voormalig adjunct-directeur voor nationale inlichtingen voor partnerschappen op het gebied van nationale veiligheid 
 • LTG Stephen Lanza, VS (bd.) Voormalig bevelvoerend generaal van het I Corps en de gezamenlijke basis Lewis McChord RADM Brian Losey, USN (bd.)
 • Voormalig commandant van het Naval Special Warfare Command Lt Gen Richard Natonski, USMC (ret.) Former Commander of U.S. Marine Corps Forces Command LTG Raymond Palumbo, VS (bd.)
 • Voormalig plaatsvervangend bevelhebber van het Special Operations Command van het Amerikaanse leger GEN David Rodriguez, VS (bd.)
 • Voormalig bevelhebber van het United States Africa Command (AFRICOM) Luitenant-generaal Thomas Trask, USAF (bd.)
 • Voormalig vice-commandant van het Special Operations Command van de Verenigde Staten Gen Charles Wald, USAF (bd.)
 • Voormalig plaatsvervangend bevelhebber van het Europees Commando van de Verenigde Staten (EUCOM)

Ik zou zeggen dat deze groep in orde van grootte, meer expertise heeft in de wetten van gewapende conflicten dan de hele staf van Amnesty, Human Rights Watch, de VN-Mensenrechtenraad en Oxfam samen. Ze brachten hun rapport vorige maand uit, met bijna geen berichtgeving in de media. 

En geen wonder: ze bewijzen dat de media en de NGO’s die ze aanbidden, geen idee hebben waar ze het over hebben als het gaat om internationaal recht. Het rapport bespreekt niet alleen wat Israël goed heeft gedaan. Het borduurt ook voort op de misstappen van Israël, meestal met berichten (het bombarderen van het Al Jalaa-mediagebouw en de schijnbare misleiding voor de wereldmedia dat er een grondoperatie begon, voor twee).

Het beschrijft hoe Hamas lessen leerde uit eerdere oorlogen en hoe ze geprobeerd om bepaalde voordelen te behalen. Het bespreekt welke lessen andere democratieën kunnen leren van hoe Israël de strijd aanging met terroristen die bereid zijn om hun eigen volk tot menselijk schild te maken.

Video: Hamas in hun eigen woorden…

Het rapport benadrukt hoe Hamas en zijn bondgenoten de media gebruikten om leugens over de wetten van gewapende conflicten te verspreiden. Twee voorbeelden van flagrante onwetendheid over de oorlogswetten van twee populaire presentatoren van comedynieuws worden gegeven:

Trevor Noah, The Daily Show 
Op 11 mei 2021 deed Trevor Noah een segment in The Daily Show waarin hij betoogde dat, omdat Israël militair capabeler is, het zich zou moeten onthouden van verdediging: “Als je in een gevecht zat waarbij de andere persoon je niet kan verslaan, hoe hard moet je wraak nemen als ze je proberen te kwetsen?”

John Oliver, vorige week vanavond 
Oliver’s virale segment van 16 mei 2021 over Israëlische acties omvatte de ongegronde beschuldiging dat het “zich tijdens de ramadan richtte op de al-Aqsa-moskee”, en dat de aanval van de IDF op een gebouw met meerdere verdiepingen in Gaza dat door Hamas wordt gebruikt “zeker op oorlogsmisdaad lijkt, ongeacht of u een beleefdheidsbericht stuurt.” 

Oliver verwierp het afvuren van raketten door Hamas op Israëlische burgerbevolkingscentra omdat “de meeste raketten die deze week op Israëlische burgers waren gericht, werden onderschept”.

Beide voorbeelden werden, subtiel of niet, vermenigvuldigd door de berichtgeving in de reguliere media die de leugens van Hamas en zijn aanhangers versterkte dat elke burger die in een oorlog wordt gedood een oorlogsmisdaad is. 

Twee van de leden van de taskforce schreven vandaag een opiniestuk in de New York Post dat de bevindingen samenvatte en wat het betekent voor Amerika in de toekomst:

In het conflict met Hamas in mei heeft Israël een spervuur ​​van raketten te verduren gehad, evenals beschuldigingen van oorlogsmisdaden. Iron Dome onderschepte de meeste van de eerstgenoemden. Die laatste zijn gevaarlijker, voor Israël en zelfs de Verenigde Staten. Na het bekijken van de operaties van de Israëlische strijdkrachten tijdens het conflict in Gaza als gepensioneerde hoge Amerikaanse militaire officieren, vinden we deze beschuldigingen onecht – gevoed door Hamas’ desinformatie en een wijdverbreid misverstand van de wet van gewapende conflicten, of LOAC. 

Deze dynamiek zou binnenkort een rol kunnen spelen in conflicten waarbij het Amerikaanse leger betrokken is. Het delegitimeren van Israëlische operaties – geen militaire overwinning – was een van de belangrijkste doelstellingen van Hamas in dit conflict. “De echte misdaden”, vertelde de woordvoerder van Hamas aan de media, “werden gepleegd door [Israël] die zich richtten op burgers… meer dan 100 kinderen en vrouwen vermoordden en gebouwen slopen.” Met zulke valse beweringen beschouwt Hamas elk burgerslachtoffer als illegaal. Helaas omarmden velen in de media en het publiek dit valse verhaal.

Hamas gebruikt zijn volk als een menselijk schild…

“Het vernietigen van een burgerwoning lijkt zeker een oorlogsmisdaad”, meende komiek John Oliver in zijn show. Het lijken op een oorlogsmisdaad en er een zijn, is heel wat anders. LOAC vereist dat militairen onderscheid maken tussen – en alleen aanvallen – militaire, niet civiele, doelen. Commandanten zijn verplicht zich te goeder trouw in te spannen om alle haalbare voorzorgsmaatregelen te nemen om het burgerrisico te verkleinen. Deze regels sluiten onvermijdelijke burgerslachtoffers niet uit. 

Het is een trieste maar onmiskenbare realiteit van oorlog dat het internationaal recht schade aan burgers tolereert als het niet opzettelijk wordt toegebracht, veroorzaakt door willekeurige aanvallen en vermijdbaar is met haalbare voorzorgsmaatregelen. Naar onze professionele mening weerspiegelden de Israëlische acties in Gaza een consistente en te goeder trouwe toewijding om deze LOAC-principes te respecteren en te implementeren.

Stel u voor dat dit uw realiteit was…

Zoals we al vaker hebben opgemerkt, gaat het bij moderne oorlogen om niet minder berichten dan munitie. Het rapport laat zien dat Israëlische functionarissen bijna berusten in het feit dat de wereld hoe dan ook oneerlijk zal rapporteren, maar dat betekent niet dat ze moeten opgeven om de manier waarop ze de waarheid overbrengen, op te geven. 

De woordvoerders moeten bijna net zo veel worden betrokken als de advocaten bij het bepalen van hoe te targeten en welke informatie direct na een operatie beschikbaar moet zijn.

Bronnen:

 • naar een artikel van EoZ “Military experts agree: Israel didn’t break international law in Gaza, but Hamas did – and the media failed to report it” van 14 november 2021 op de site van Elder of Ziyon
 • naar een artikel van  Yonah Jeremy Bob “Israel complied with int’l law in Gaza war against Hamas” van 28 oktober 2021 op de site van The Jewish Institute for National Security in America (JINSA)
 • naar een artikel van Seth J. Frantzman “Gaza conflict revealed need for US, Israel and partner cooperation – analysis” van 31 oktober 2021 op de site van The Jeruzalem Post
 • naar de website van “Operation Guardian of the Walls (10-21 mei 2021)” van The Israel Defense Forces (IDF)
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Militaire experten over conflict van mei ’21: Israël heeft het internationaal recht in Gaza niet overtreden, maar Hamas deed dat wèl

 1. M.a.w……..deze héle media & ICC poppekast over Israel’s vermeende oorlogsmisdaden is gebaseerd op leugens.

  Maar dit zal niemand verbazen daar de hele palestijnen poppekast met Israel als de hoofdverdachte is gebaseerd op leugens.

  Het is gewoon de zoveelste mutatie van het mondiale & eeuwenoude Jodenhaatvirus……en die is gabaseerd op waarheid!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.