Evenementen op hoog niveau om 500 jaar Joodse aanwezigheid in Mexico te vieren

“Mexico is waarschijnlijk een van de weinige landen ter wereld waar joden openlijk en onbevreesd hun jodendom kunnen uiten”, zei de Israëlische ambassadeur Zvi Tal.

De Fundación Hispano Judía (FHJ) en het Centro Deportivo Israelita de México (CDI) organiseerden een uitgebreid evenementenprogramma om 500 jaar Joodse aanwezigheid in Mexico te vieren. De activiteiten op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur vinden plaats van 31 oktober tot 28 november.

De meest opmerkelijke gebeurtenissen in het programma van een maand waren de initiatieven getiteld “Paths of Milk and Honey” en de “Heritage of Jewish Surnames”, gelanceerd door de president van de FHJ, de heer David Hatchwell:

“Mexico is een opwindend, exotisch en magisch land met een cultuur die uniek is in de wereld, maar ook een van de meest diverse en cultureel rijke landen ter wereld is, vergelijkbaar met Spanje, Marokko of Israël. We zijn hier om na te denken over een toekomst die positief en divers moet zijn, van gemengde culturen, en een die bruggen van begrip tussen ons creëert, waarbij de samenwerking tussen de Spaanse en Joodse wereld wordt gevierd.”

Andere hoogwaardigheidsbekleders die bij het evenement betrokken waren, waren mevrouw Alejandra Frausto Guerrero, minister van Cultuur van Mexico, de heer Juan López-Dóriga Pérez, ambassadeur van Spanje in Mexico, de heer Zvi Tal, ambassadeur van Israël in Mexico, en de heer Abdelfattah Lebbar, Ambassadeur van Marokko in Mexico.

Ook aanwezig waren de heer Marcos Shabot, voorzitter van het Centraal Comité van de Joodse Gemeenschap van Mexico, de heer Isaac B. Roizen Fastman, voorzitter van het CDI, de heer Ezra Cherem, voorzitter van de CDIJUM, mevrouw Alice Gojman de Backal , FHJ-adviseur, mevrouw Shula Serur De Shrem, directeur van de FHJ Mexico, de heer Alejandro Rubinstein, historicus, mevrouw Irit Tal, en de heer Sergio Vela, moderator.

“Vandaag de dag, en ik zeg dit met groot verdriet, is Mexico waarschijnlijk een van de weinige landen ter wereld waar Joden openlijk en onbevreesd hun jodendom kunnen uiten”, zei de Israëlische ambassadeur Zvi Tal. Blijkbaar was hij even de periode van de Mexicaanse Inquisitie vergeten …

Ambassadeur Tal sprak ook zijn Marokkaanse ambtgenoot, de heer Abdelfattah Lebbar, rechtstreeks aan als “mijn broer”, een gebaar dat gepaard ging met een omhelzing die het publiek ontroerde.

Ambassadeur Tal zei dat hij getroffen was door “de bewondering die Mexicaanse joden voelen voor het land waarin ze leven, het land dat zijn armen heeft geopend voor hun voorouders, waardoor ze dezelfde kans krijgen om te studeren, zaken te doen en te slagen.”

In zijn toespraak bevestigde de voorzitter van de raad van bestuur van het Centro Deportivo Israelita, Isaac Roizen, dat “500 jaar verdrijving, gedwongen bekering, zoeken naar nieuwe horizonten, vluchten, verovering en verzet… zeker een essentiële en noodzakelijke herdenking verdienen.” 

Hij sprak verder zijn dankbaarheid uit voor de manier waarop Mexico de Joden die uit Spanje arriveerden, opnam: “We kunnen niet spreken van de verdrijving van Joden uit Spanje zonder Mexico te noemen, het land dat ons verwelkomde en ons een nieuw leven, kansen, een nieuwe nationaliteit en vrijheid van aanbidding“.

Bovendien, de verwante woorden van ambassadeur Juan López-Dóriga Pérez, ontleend aan een toespraak van de koning van Spanje, Don Felipe VI, “Beste Sefardim, we hebben je zo gemist!” die ook door het publiek met veel emotie werden ontvangen.

In de toespraak van historicus Alejandro T. Rubinstein, waarin de oorsprong van joodse achternamen in Mexico wordt nagegaan, wordt melding gemaakt van “De la Caballería, Cota en Arias Dávila”, achternamen die verband houden met families van “nieuwe christenen” of “Marranos”, een term die wordt gebruikt om te verwijzen aan Joodse gedwongen bekeerlingen tijdens de jaren van het Edict van Uitzetting.

De Fundación Hispanojudía is een non-profitorganisatie, opgericht met als doel het Sefardische en Latijns-Amerikaanse erfgoed te herdenken en te vieren, en ook voorlichting te geven over de vele gemeenschappelijke waarden en tradities tussen Joodse en Latijns-Amerikaanse culturen.

Dit doel wordt nagestreefd door middel van meerdere initiatieven, waaronder een innovatief virtueel museum en een groot fysiek museum in Madrid.

De Stichting heeft verenigingen in Mexico, Argentinië, Panama, Israël en de VS (NY), evenals een raad van bestuur, een adviesraad en een uitvoerend comité, samengesteld uit joodse en niet-joodse persoonlijkheden uit alle lagen van de bevolking en van over de hele wereld. de wereld.

Het Centro Deportivo Israelita werd opgericht in oktober 1950 en heeft momenteel ongeveer 18.000 Associates die de meest uiteenlopende sportieve, sociale, recreatieve, culturele en artistieke activiteiten aanbieden, allemaal in het kader van de Joodse identiteit.

Sinds de oprichting heeft het CDI gefunctioneerd dankzij de deelname van een groep vrijwilligers en professionals die hun tijd met enthousiasme en creativiteit besteden, en zo de leden van de Joodse Gemeenschap van Mexico een omgeving bieden die zich toelegt op het promoten van multi-disciplines op hoog niveau met een filosofie van Joodse continuïteit en gemeenschapsintegratie.

Mexico, 11 april 1649. 108 Converso’s werden beschuldigd van het beoefenen van het jodendom, en dertien van hen werden ter dood gebracht door wurging en verbranding, waarmee in feite een einde kwam aan de Converso-gemeenschap in Nieuw-Spanje aka Mexico [beeldbron: Segula]

Joden van Mexico

Men kan zeggen dat de geschiedenis van de joden in Mexico is begonnen in 1519 met de komst van Conversos, vaak marranen of ‘crypto-joden’ genoemd, verwijzend naar die joden die zich onder dwang tot het katholicisme bekeerden en die vervolgens werden onderworpen aan de Spaanse inquisitie.

Tijdens de koloniale periode (1521–1821) kwamen een aantal joden naar Mexico, vooral tijdens de periode van de Iberische Unie (1580–1640), toen Spanje en Portugal door dezelfde vorst werden geregeerd. Die politieke omstandigheid maakte een vrijere beweging van Portugese crypto-joodse handelaren naar Spaans Amerika mogelijk.

De plaquette luidt: ‘Op deze plaats was de quemadero van de Inquisitie. 1596-1771’, de plek waar de brandstapels zich bevonden en waar de Joden levend werden verbrand (auto-da-fé)

Toen de Portugezen in 1640 hun onafhankelijkheid van Spanje herwonnen, werden Portugese kooplieden in Nieuw-Spanje vervolgd door de Mexicaanse inquisitie. De officiële periode van de Mexicaanse Inquisitie duurde van 1571 tot 1820, met een onbekend aantal slachtoffers.

Hoewel de gegevens onvolledig zijn, schat een historicus dat ongeveer 50 mensen werden geëxecuteerd door de Mexicaanse inquisitie. In dat totaal zijn 29 mensen geëxecuteerd als ‘judaïsanten’ tussen 1571 en 1700 (van de 324 mensen die vervolgd zijn) voor het praktiseren van de joodse religie.

De huidige Joodse bevolking in Mexico bestaat voornamelijk uit degenen die afstammen van immigranten uit de 19e en vroege 20e eeuw met landelijke totalen geschat tussen 90.000 en 100.000, van wie ongeveer 75% in Mexico-Stad. De exacte aantallen zijn niet bekend.

Inkom van de Ashkenazische Templo Nidjei Israel synagoge in Mexico City gebouwd in 1941

Bronnen:

  • naar een artikelHigh-level events to celebrate 500 years of a Jewish presence in Mexico” van 14 november 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelHistory of the Jews in Mexico” en een artikelMexican Inquisition” From Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.