Europese Joodse organisaties samen in Auschwitz om de strijd tegen opkomende Jodenhaat te coördineren

De European Jewish Association (EJA), een organisatie die Joodse gemeenschappen in heel Europa vertegenwoordigt, bracht vorige week ongeveer 130 politieke persoonlijkheden en Joodse leiders uit heel Europa en daarbuiten naar Krakau voor een symposium over het belang van onderwijs in de strijd tegen antisemitisme, gevolgd door een symposium bezoek aan de voormalige vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau.

“Europa bestrijdt antisemitisme, maar wint nog niet”, zei EJA-voorzitter Rabbi Menachem Margolin, die de nadruk legde op onderwijs “als een vaccin tegen het oudste, meest virulente virus in Europa.”

De data voor dit evenement werden gekozen in het licht van de herdenking van Kristallnacht of Nacht van Broken Glass toen in de nacht van 9 november ste -10 ste 1938 de nazi’s de moord op Joden organiseerde, duizenden bedrijven vernielden die in joodse handen waren, de ruiten ingooiden in winkelpuien en ca. 1.400 synagogen en joodse instellingen afbrandden.

Het symposium ging in op de prioritaire behoefte aan Holocaust-educatie in Europa, en ook breder kijken naar de kwesties die betrokken zijn bij het veiligstellen van een toekomst voor Joodse gemeenschappen in Europa.

De Europees gekozen en diplomatieke leiders bespraken samen met de leiders van Joodse gemeenschappen en organisaties juridische, educatieve en operationele wegen en instrumenten om de meest effectieve strijd tegen antisemitisme in Europa te waarborgen. De covid 19-pandemie heeft een dramatische opleving gezien in het antisemitische discours, met name online.

Joden in heel Europa maken zich grote zorgen over deze opkomst van antisemitisme over het hele continent. Een recent onderzoek heeft aangetoond hoe diep antisemitische vooroordelen aanwezig zijn bij mensen in verschillende Europese landen. ”De zaak is zeer urgent en het is nu tijd om te handelen”, zegt de European Jewish Association.

Onder de persoonlijkheden die deelnamen en spraken bevonden zich Roberta Metsola, vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Britse minister van Onderwijs Nadhim Zahawi, de Marokkaanse minister van Cultuur en Jeugd Mohamed Mehdi Bensaid, de Griekse minister van Justitie Konstantinos Tsiaras, de Poolse staatssecretaris in de kanselarij van de president van Polen, Wojciech Kolarski, evenals tientallen parlementsleden uit zowel West- als Oost-Europa.  

Auschwitz, 9 november 2021. Mevrouw Regina Suchowolski-Sluszny van het FJO, Antwerpen

De Joodse gemeenschap van België liet zich vertegenwoordigen door Regina Suchowolski-Sluszny, de voorzitster van het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en de Nederlandse Joodse gemeenschap werd vertegenwoordigd door Opperrabbijn van Nederland Binyamin Jacobs.

Auschwitz, 9 november 2021. Opperrabbijn van Nederland Binyamin Jacobs

Het programma van de delegatie omvatte concrete suggesties voor educatieve projecten die niet alleen verband houden met de herinnering aan de Holocaust, maar ook met de positieve rol die het Joodse volk door de geschiedenis heen heeft gespeeld op nationaal en continentaal niveau in onderwerpen als ethiek, waarden, wetenschap, kunst en geneeskunde. De rol van sociale media in dit kader werd ook besproken worden met de chef inzake Regeringsbeleid van YouTube.

De King David Award van de European Jewish Association werd uitgereikt aan de chef van de Italiaanse politie, Lamberto Giannini, voor zijn rol bij het beschermen en beschermen van Joodse gemeenschappen in zijn land en het bestrijden van extreemrechts en extreemlinks extremisme.

Op dinsdag 9 november vond in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau een herdenkingsceremonie plaats met gebeden van de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs en het aansteken van kaarsen. De ceremonie werd gevolgd door het leggen van kransen bij de Dodenmuur door delegaties van elk vertegenwoordigd land.

De European Jewish Association zal er nogmaals bij de Europese wetgevers op aandringen om haar tienpuntenplan, dat gericht is op het uitroeien van antisemitisme, goed te keuren. Zij zijn:

1. De lidstaten aanmoedigen en onderstrepen dat de bescherming van het recht van Joodse mensen binnen de EU om religieuze gebruiken te praktiseren een grondrecht van de EU is.

2.Onderwijsinitiatieven op het gebied van nationale leerplannen bevorderen en benadrukken dat er geen plaats is voor antisemitisme in een modern en tolerant Europa

3. Het toewijzen van EU-begroting en het aanmoedigen van de lidstaten om budget opzij te zetten voor het onderhoud en de ondersteuning van Joodse onderwijsfaciliteiten en leerplaatsen

4. De lidstaten aanmoedigen om de veiligheid van Joodse instellingen en gebouwen te ondersteunen en deze steun te vergroten in tijden van verhoogde spanningen.

5. Zet socialemediabedrijven onder druk om sneller en daadkrachtiger op te treden tegen haatzaaiende uitlatingen door bestraffende en ernstige financiële sancties op te leggen wanneer dergelijke inhoud blijft hangen.

6. Lidstaten moeten NGO’s of andere geassocieerde groepen die antisemitisme promoten, ondersteunen of tolereren volgens de IHRA-definitie uitroeien en/of verbieden.

7. EU-financiering: voorwaarde voor toezeggingen ter bestrijding van racisme, antisemitisme en discriminatie.

8. Landen die nog geen speciale gezant voor de bestrijding van antisemitisme hebben aangesteld om dit te doen, en daarnaast een officiële commissie op te richten voor het toezicht op en de bestrijding van antisemitisme in de nationale parlementen.

9. BDS: wettelijke maatregelen tegen BDS op Europees en nationaal niveau.

10. Verbied de verkoop van nazi-memorabilia op veilingen en op websites voor particulieren of entiteiten die niet direct betrokken zijn bij onderwijsinstellingen zoals universiteiten of musea.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yossi Lempkowicz “Jewish organization brings political personalities to Auschwitz to emphasize the importance of education in the fight against antisemitism” van 5 november 2021 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.