VS en Qatar zijn diep bezorgd over situatie van Palestijnen in Gaza en Judea & Samaria

Washington, 23 juli 2021. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Qatarese tegenhanger, sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ontmoetten in Washington

De Verenigde Staten en Qatar zeiden zaterdag dat ze zich blijven inzetten voor samenwerking om “de humanitaire en economische omstandigheden voor iedereen” in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te verbeteren, en merkten op dat ze “diep bezorgd” waren over de situatie in de Palestijnse gebieden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Qatarese tegenhanger, sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ontmoetten elkaar vrijdag 12 november 2021 in Washington voor de vierde jaarlijkse top van de strategische dialoog tussen de VS en Qatar.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bespraken de twee “een reeks regionale en mondiale aangelegenheden”, waaronder veiligheidssamenwerking, arbeid en mensenrechten, gezondheidszorg en humanitaire hulp, en recente gebeurtenissen in Afghanistan.

In een gezamenlijke verklaring herhaalden Blinken en al-Thani “het belang van het bereiken van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict”.

In een reactie op de situatie in de door Hamas geregeerde Gazastrook en de door de Palestijnse Autoriteit geregeerde Westelijke Jordaanoever, zeiden de twee topdiplomaten dat hun landen “zeer bezorgd blijven” en “zullen blijven samenwerken om de humanitaire en economische omstandigheden voor iedereen te verbeteren, en bespraken het belang van het bereiken van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.”

Qatar, een grote financier van Hamas, heeft zo’n 360 miljoen dollar toegezegd voor de wederopbouw van Gaza na het laatste conflict van de islamistische terroristische groeperingen met Israël in mei.

De energierijke Golfstaat heeft sinds 2012 zo’n $ 1 miljard naar Gaza gesluisd. Sinds 2018 heeft het Hamas maandelijkse betalingen van gemiddeld $ 20 miljoen verstrekt, hoofdzakelijk ter dekking van de Hamas-salarissen voor zijn ambtenaren en het verstrekken van een maandelijkse toelage van $ 100 aan tientallen verarmde gezinnen.

Al-Thani zei destijds dat Qatar de Palestijnen zou blijven steunen om “een rechtvaardige en duurzame oplossing te bereiken door hun onafhankelijke staat te vestigen in overeenstemming met het Arabische vredesinitiatief”, verwijzend naar het door Saudi-Arabië gesteunde Vredesinitiatief uit 2002 (¹).

Als onderdeel van de ontmoeting van Blinken en al-Thani stemde Qatar er ook mee in de VS te vertegenwoordigen in het door de Taliban gerunde Afghanistan, in de nasleep van de bekisting van de Amerikaanse ambassade in Kabul na de overname van het land door de Taliban eind augustus.

De twee zeiden dat Qatar zal dienen als de Amerikaanse “beschermende macht” in Afghanistan, wat betekent dat Doha een Amerikaanse “belangensectie” zal opzetten binnen zijn eigen ambassade in Kabul om de consulaire diensten voor Amerikaanse burgers in Afghanistan te regelen en de contacten tussen Washington en de Taliban-regering te onderhouden.

De VS hebben tal van beschermende machtsregelingen in landen waar ze geen diplomatieke aanwezigheid hebben. Dat zijn met name Zwitserland in Iran, Zweden in Noord-Korea en Tsjechië in Syrië.

Het Arabische Vredesinitiatief van 2002

(¹) Op 27 maart 2002 keurde de 22 lidstaten unaniem het Arabisch Intiatief voor de Vrede goed dat bestond uit een alomvattend voorstel om een einde te maken aan het Arabisch-Israëlisch conflict. Het plan luidt in grote lijnen als volgt:

(a) Complete terugtrekking uit de bezette Arabische gebieden met inbegrip van de Golanhoogte tot achter de lijn van 4 juni 1967 alsmede de gebieden die bezet werden in Zuid-Libanon;

(b) Een rechtvaardige oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem in overeenstemming met Resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties;

(c) De oprichting aanvaarden van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat in de Palestijnse gebieden die bezet worden sinds 4 juni 1967 op de West Bank en in de Gazastrook met Oost-Jeruzalem als de hoofdstad.

In ruil zullen de Arabische staten het volgden doen: (a) Het Arabisch–Israëlisch conflict als beëindigd beschouwen, een vredesakkoord ondertekenen met Israël en vrede nastreven voor alle staten in het gebied; (b) Normale betrekkingen beginnen met Israël in het kader van een alomvattende vrede.

Bronnen:

  • naar een artikelUS, Qatar ‘deeply concerned’ by situation in Gaza, West Bank” van 14 juli 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “VS en Qatar zijn diep bezorgd over situatie van Palestijnen in Gaza en Judea & Samaria

  1. I.p.v. zich zorgen te maken over ‘de palestijnen zou Qatar zou vooral druk moeten maken over de mensenrechten binnen haar eigen grensgebied (ja ook bij de opbouw van het aanstaande voetbalfeest) ……..en dus ook de VS, voorvechter van mensenrechten, maar die aan de linkerkant ook blind lijkt te zijn voor de armoede & ellende binnen/aan haar grenzen.

    Misschien zouden deze humanisten zich ook eens druk moeten maken over de Afghanen die hun kinderen (dochters v.8/9 jaar) verkopen aan oude kerels om maar aan voedsel te komen.

    De moordpartijen in Congo, Jemen etc.etc.etc. de teloorgang van Libanon, Syrie etc.etc.etc.etc. …….de huidige armoede, de onophoudelijke vluchtelingenstroom, de doden in de Middelandse zee, het Lukachenko drama ……….het blijkt allemaal géén probleem.

    Alleen de vernietiging van de Joodse staat blijkt/blijft een prioriteit want het lot van palestijnen zal ze verder worst wezen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.