Over de eerste vrouw die de onafhankelijkheidsverklaring van Israël ondertekende

Rachel Cohen-Kagan ondertekent op 14 mei 1948 de verklaring van de onafhankelijkheid van de nieuwe staat. Helemaal links op de foto zit David Ben-Goerion, de eerste premier van Israël [beeldbron: Benno Rothenberg, uit de Meitar-collectie, de Pritzker Family National Photography Collection in de National Library of Israel

Rachel Cohen-Kagan was een van de meest prominente activisten voor de bevordering van vrouwenrechten in de jonge staat Israël. Haar inspanningen leidden ertoe dat ze een van de ondertekenaars was van de Onafhankelijkheidsverklaring.

In de afgelopen tijd zijn verkiezingen hier in Israël vaak onderwerp van discussie geweest, een natuurlijk resultaat van niet minder dan vier over een periode van drie jaar. Maar slechts af en toe haalt de belangrijke kwestie van de vertegenwoordiging van vrouwen in de Knesset, het Israëlische parlement, de krantenkoppen. Op de verkiezingsdag analyseren omroepen druk verkiezingsvoorspellingen om onder meer te bepalen hoeveel vrouwen er in de nieuwe Knesset zullen zitten, maar de kwestie wordt meestal vrij snel opzij geschoven.

Het blijkt dat de kwestie van de vrouwelijke vertegenwoordiging een belangrijk punt van zorg is geweest van de gekozen vertegenwoordigers van Israël – en vooral van de gekozen vrouwelijke vertegenwoordigers – sinds de allereerste dagen van de staat. Een persoon die opviel door haar activiteiten op dit gebied was Rachel Cohen-Kagan, een van de vroege voorvechters van het Israëlische feminisme. Gedurende haar jaren in de Knesset heeft ze hard gevochten voor de gelijkheid en rechten van vrouwen.

Rachel Lubarsky, later Cohen-Kagan, werd in 1888 in de stad Odessa, Oekraïne, geboren als dochter van de familie Lubarsky. Ze studeerde wiskunde aan de Universiteit van Odessa en trouwde daarna met Dr. Noah Cohen, een arts uit Tasjkent.

 

Jaffa, 19 december 1919. De Ruslan legt aan in de haven van Jaffa met aan boord 671 Joodse immigranten uit Oekraïne. De Ruslan markeerde het begin van de Derde Aliyah

In 1919 behoorde zij tot de nieuwe immigrantenpassagiers op de Ruslan, een beroemd schip waarvan de reis het traditionele begin markeerde van de Derde Aliyah, een grote golf van Joodse immigratie naar het Land Israël die duurde tot 1923 en zowat 40.000 Joden bracht naar het toenmalige Britse Mandaat voor Palestina. 

Ze sloot zich uiteindelijk aan bij  Women’s International Zionist Organization (WIZO) en werd actief in de zionistische vrouwenorganisatie totdat ze werd gekozen als voorzitter na het overlijden van Henrietta Szold in februari 1945.

Cohen-Kagan was de WIZO-vertegenwoordiger in het Nationaal Comité (de uitvoerende tak van de pre-state Assemblee van Afgevaardigden), waar ze de leiding had over de afdeling Sociale Zaken, en toen de Volksraad werd opgericht, was Cohen-Kagan daar de vertegenwoordiger van WIZO ook. 

Als lid van de Volksraad was ze een van de 37 ondertekenaars van de onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël, en een van de slechts twee vrouwen die deze ondertekenden. In feite was zij de eerste vrouw die de Verklaring ondertekende, vóór haar collega de latere premier Golda Meir (Meyerson), aangezien de ondertekening in alfabetische volgorde stond, en de Hebreeuwse letter כ ( kaf ) vóór מ ( mem). 

Cohen-Kagan beschreef haar gevoelens tijdens de historische gebeurtenis:

“Als iemand voelt dat een droom werkelijkheid wordt en zijn hart vult met vreugde, kunnen ze de daken beklimmen. Tot op de dag van vandaag vind ik het moeilijk om onder woorden te brengen wat ik die dag voelde. Mijn taalvaardigheid, in het bijzonder, en menselijke taal in het algemeen, schieten tekort. Ik denk dat het alleen goed kan worden uitgedrukt door middel van muziek en kunst.”

In de aanloop naar de Eerste Knesset-verkiezingen, of de “Grondwetgevende Vergadering”, zoals het toen heette, fuseerde WIZO met de Unie van Hebreeuwse Vrouwen voor Gelijke Rechten in Erez Israël om als eerste en enige partij volledig uit vrouwen te komen.

Zelfs vóór de verkiezingen bracht Cohen-Kagan de kwestie van de vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement aan de orde. Ze werd geïnterviewd door Haaretz in december 1948 (een paar weken voor de verkiezingen van januari), maar het interview werd begraven in het vrouwengedeelte van de krant – “ La’isha velabayit ” (“Voor vrouwen en het gezin ”). In het interview, getiteld ‘Vrouwen nodig voor onze grondwetgevende raad’, zei Cohen-Kagan:

Rachel Cohen-Kagan 1888-1982

“Om eerlijk te zijn, is het niet prettig om de enige vrouw in het parlement te zijn; het is zelfs moeilijk! . . . Het feit alleen al impliceert moeilijkheden. Net zoals het voor een man zwaar zou zijn als hij de enige zou zijn in een volledig vrouwenparlement.

Tot op de dag van vandaag beschouwt het mannelijke publiek het verschijnen van een vrouw aan de parlementaire poorten als een heel bijzonder fenomeen. In dit opzicht ontbreekt het de mannen nog aan een goede mate van rijpheid. Ze vinden het gewoon moeilijk om te vergeten dat ik een vrouw ben…”

Cohen-Kagan, die geloofde dat vrouwen een uniek perspectief bieden, zag de vertegenwoordiging van vrouwen in de Knesset als een noodzakelijk onderdeel van het bestuur van de staat:

“Het is belangrijk en absoluut noodzakelijk dat het standpunt van de vrouw meer bekendheid krijgt. Net zoals de standpunten van een man en een vrouw integreren in het privéhuishouden en alles wordt geleid door het samenvoegen van de twee benaderingen ter wille van harmonie en goede wil, zou het hetzelfde moeten zijn in het bestuur van de staat. Op deze manier zal het standpunt van de vrouw worden uitgedrukt en gerealiseerd in alle algemene zaken, en vooral in die waarin de deelname van een vrouw essentieel is, omdat zij degene is die zorgt voor de behoeften van het dagelijks leven.” 

Cohen-Kagan geloofde dat er bepaalde kwesties waren waarin het standpunt van de vrouwen bijzonder belangrijk was: 

“Het belangrijkste hierbij zijn de welzijnsvraagstukken, de sociale zekerheid voor kinderen en ouderen en het probleem van het onderwijs in het algemeen. Ik twijfel er niet aan dat met de invloed van de deelname van vrouwen aan het leven van de staat, er meer zorg zou zijn voor alle zwakken en achtergestelden in ons land, een meer humane benadering van hun problemen, en zonder twijfel zou hun situatie verbeteren.”

WIZO won één zetel en Rachel Cohen-Kagan kwam in de eerste Knesset. Tijdens haar ambtstermijn stelde ze in 1951 de wet “Familie en gelijkheid van vrouwen” voor, probeerde geweld tegen vrouwen te bestrijden, ondersteunde de dienst van vrouwen in de IDF en behandelde andere kwesties om de status van vrouwen in Israël te bevorderen. 

In 1951 viel de Knesset uiteen en de WIZO-partij trad nooit meer als onafhankelijke partij op. Tien jaar later streed Rachel Cohen-Kagan opnieuw voor de Knesset en werd in 1961 verkozen tot lid van de Liberale Partij. Ze diende nog vier jaar als Knesset-lid.

U kunt meer informatie vinden over Rachel Cohen-Kagan en de activiteiten van andere vrouwen in de begindagen van de staat Israël in de Nationale Bibliotheek van Israël.

Documentaire over de Derde Aliyah (1919-1923)

Bronnen:

  • naar een artikel van Amit Naor “The First Woman to Sign Israel’s Declaration of Independence” van 25 oktober 2021 op de site van The Librarians

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.