
De Engelse tv-presentator en voormalig profvoetballer Alex Scott heeft ontdekt dat haar moeders familie van Joodse afkomst is. Haar familie vluchtte in de jaren ’30 uit Litouwen voor anti-Joods geweld, maar werd in Engeland opnieuw geconfronteerd met haat tijdens de Slag bij Cable Street.

Scott werd geboren in Poplar, Oost-Londen, uit een Engelse moeder met Noord-Ierse, Engelse en Litouws-joodse afkomst en een Jamaicaanse vader.
Tijdens de opnames van de BBC “Who Do You Think You Are?” in 2021 ontdekte ze dat haar overgrootvader van moederskant een jood was die tegen het fascisme was in Oost-Londen en dat haar overgrootvader, een zwarte man, 26 slaven bezat.
Uit archiefstukken blijkt dat de grootvader van Alex Scott één van de tegendemonstranten was, die waarschijnlijk te maken heeft gehad met politiegeweld en niet met geweld door de fascisten.

Slag bij Cable Street 1936
De Slag bij Cable Street van zondag 4 oktober 1936 was een confrontatie tussen de Britse politie en circa 100.000 tegendemonstranten, gestuurd om de orde te handhaven bij een toegestane mars door circa 2.000 tot 3.000 leden van de Britse Unie van Fascisten, door een wijk van London waar destijds veel Britse Joden woonden.
De wijk werd in het vooroorlogse London ook een toevluchtsoord voor Joden uit andere Europese landen, die vreesden voor de opkomst van nazi-Duitsland.
Het marcheren door de wijk was uiteindelijk mislukt door een overmacht van circa 100.000 tegendemonstranten, bestaande uit antifascistische organisaties, waaronder lokale vakbondsleden, communisten, anarchisten, socialistische groeperingen en Britse joden, maar de tegendemonstranten werden wel getroffen door politiegeweld en arrestaties.
Bronnen:
- naar een artikel “Engelse tv-presentator en voormalig profvoetballer ontdekt Joodse afkomst” van 11 november 2021 op de site van Joods.nl
- naar een artikel van Morgan Dunn “Meet Sir Oswald Mosley, The Aristocrat Who Nearly Turned Britain Toward Fascism Before World War 2” van 7 november 2020 op de site van All That’s Interesting (ATI)
