Israël slaat antisemitismebijeenkomst in Polen over, maar sommigen blijven hoopvol

Pools politicus Michal Kaminski op zijn Facebookpagina: “Ik sta achter Israël!”

Een Poolse oppositiepoliticus sprak zijn spijt uit over het aannemen van een wet deze zomer die de inspanningen voor de teruggave van de Holocaust beperkte, en zei dat hij hoopt dat de banden tussen Polen en Israël – die door de wetgeving ernstig bekoeld zijn – snel zullen worden hersteld.

“Persoonlijk was ik vanaf het begin tegen beide wetgevingen die zoveel schade toebrachten aan de Pools-Israëlische betrekkingen”, vertelde Michał Kaminski, een Poolse senator en een plaatsvervangend maarschalk van de Senaat bij de oppositiepartij Unie van Europese Democraten (Unia Europejskich Demokratów, UED), aan The Times van Israël tijdens een interview eerder deze week. “Die wetgevingen waar ik in beide kamers tegen was, zijn erg ongelukkig.”

Kaminski verwees niet alleen naar de wetgeving van juli met betrekking tot de restitutie van de Holocaust, maar ook naar een wet uit 2018 die verklaringen strafbaar stelde dat de Poolse natie een rol speelde bij het tot slachtoffer maken van Joden in de Holocaust. De wet werd later gewijzigd om de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging weg te nemen, maar de wetgeving veroorzaakte grote diplomatieke spanningen tussen Warschau en zowel Israël als de Verenigde Staten.

Drie jaar later leidde een wet die toekomstige teruggave aan de erfgenamen van eigendommen die tijdens de Holocaust door de nazi’s in beslag zijn genomen, effectief tot een verslechtering van de banden tussen Israël en Polen, die sinds de zomer van kracht is. Elk land riep zijn ambassadeurs terug en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemde de wet ‘antisemitisch en immoreel’.

Polen “veranderde in een antidemocratisch, onliberaal land dat de grootste tragedie in de menselijke geschiedenis niet respecteert”, meende Lapid. Polen reageerde door Israël te beschuldigen van “ongegrond en onverantwoordelijk” gedrag.

Michał Kaminski

Kaminski – een voormalig minister en voormalig lid van het Europees Parlement – suggereerde dat de banden tussen Israël en Polen niet onherstelbaar zouden worden geschaad, en beweerde dat steun aan Israël een tweeledige kwestie was in Warschau.

“Wat betreft het steunen van Israël op het internationale toneel, staat de Poolse oppositie absoluut aan dezelfde kant als de Poolse regering. We steunen Israël als staat, we steunen Israëls strijd tegen het terrorisme en we steunen Israël als een stabiele democratie in het Midden-Oosten.”

Kaminski merkte op dat Polen nog steeds een van de sterkste aanhangers van Israël binnen de Europese Unie was, en suggereerde dat de breuk werd ingegeven door binnenlandse politieke behoeften aan beide kanten, die hij “zeer ongelukkig” noemde.

“Polen is nog steeds een land waar de houding ten opzichte van de staat Israël absoluut onbetwistbaar is”, vertelde hij aan de Times of Israel in de marge van een conferentie over antisemitisme die door de European Jewish Association in Krakau werd gehouden.

Drie maanden na de bevriezing van de banden tussen Jeruzalem en Warschau waren er weinig tekenen van dooi in de confab in Polen, maar toch voorzichtig optimisme dat het aan de horizon gloorde.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde The Times of Israel dat elke verbetering van de banden “in principe aan Polen ligt”, en voegde eraan toe: “De crisis komt door de wet. Om het probleem op te lossen, moeten ze het aanpakken.”

Terwijl politici, ministers en parlementariërs uit een groot aantal landen de conferentie bijwoonden, waaronder het VK, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Nederland en zelfs Congo, was geen enkele vertegenwoordiger van de Israëlische regering of het parlement aanwezig. De enige Israëliër op de agenda van de conferentie was Rabbi Yisrael Meir Lau, de voormalige opperrabbijn en huidige voorzitter van Yad Vashem.

Premier Naftali Bennett stuurde een videoboodschap die werd afgespeeld tijdens het galadiner van de conferentie, waarin hij benadrukte dat “Joden antisemitisme niet alleen moeten bestrijden”, en verklaarde dat antizionisme de “moderne manifestatie” van antisemitisme is.

Een vertegenwoordiger van de Poolse regering – Wojciech Kolarski, staatssecretaris in de kanselarij van de president – was oorspronkelijk gepland om de conferentie bij te wonen, maar annuleerde om niet-gespecificeerde redenen. Zijn kantoor reageerde niet op een verzoek om commentaar.

In plaats daarvan las een adviseur van president Andrzej Duda een brief van de president op de conferentie, waarin de noodzaak werd benadrukt om “alle Polen” naast de Joodse slachtoffers van de Holocaust te gedenken, en benadrukte dat “het huidige Polen een veilig en vriendelijk land is” voor Joden .

EJA-functionarissen zeiden dat ze de Israëlische minister van Cultuur Chili Tropper hadden uitgenodigd, maar hij weigerde. Het kantoor van Tropper zei dat hij verhinderd was vanwege planningsconflicten.

De organisatoren van de conferentie suggereerden dat vertegenwoordigers van de Israëlische regering niet bereid waren om de conferentie bij te wonen vanwege de onzekerheid over de timing van kritieke begrotingsstemmingen, die eind vorige week werden afgerond.

Alex Benjamin, de directeur van de EJA, vertelde The Times of Israel dat de crisis in de banden tussen Israël en Polen waarschijnlijk “een deel van de vergelijking” zou zijn geweest voor Israëlische functionarissen die ervoor kozen om niet aanwezig te zijn.

Maar, zei hij, “er zijn dingen die politieke meningsverschillen overstijgen”, en hij beweerde dat voor Israël “zo’n consideratie en dergelijke diplomatieke ruzies in het niet vallen als het gaat om het eren van de doden in Auschwitz. Er zijn dingen die politieke meningsverschillen overstijgen’, voegde hij eraan toe. “En bezoeken aan Auschwitz en praten over antisemitisme is daar een van.”

Kaminski sprak met The Times of Israel onmiddellijk nadat hij maandag een galadiner had toegesproken op de EJA-bijeenkomst in Krakau. Gevierd als een goede vriend van Israël en van de Joodse gemeenschap van Europa, weergalmden de openbare opmerkingen van Kaminski Bennetts vergelijking van antisemitisme en anti-zionisme:

“Bestrijding van antisemitisme en staan ​​naast Israël en zijn volk – we strijden dezelfde strijd.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Amy Spiro “Israel skips Poland antisemitism meet, but some still see thaw in ties ahead” van 12 november 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël slaat antisemitismebijeenkomst in Polen over, maar sommigen blijven hoopvol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.