‘Dood aan de Joden’, schreeuwen Poolse nationalisten tijdens demonstratie terwijl ze boek over Joden in Polen verbranden

Poolse nationalisten schreeuwdendood aan de Joden” terwijl ze een boek verbrandden dat een historisch pact voorstelde ter bescherming van de rechten van de Poolse Joden.

De boekverbranding op donderdag tijdens een bijeenkomst in Kalisz, een stad met ongeveer 100.000 inwoners gelegen 120 mijl ten zuidwesten van Warschau, maakte deel uit van een reeks nationalistische evenementen op 11 november, Nationale Onafhankelijkheidsdag, de verjaardag van het moment waarop Polen zijn soevereiniteit herwon in 1918.

Op video’s en ooggetuigenverslagen op sociale media is te zien dat Wojciech Olszański, een extreemrechtse activist, een boek met een rode kaft aanstak dat bedoeld was om het Statuut van Kalisz te symboliseren.

Het document dat in 1264 door prins Bolesław de Vrome werd uitgegeven, regelde de juridische status van joden die in Polen woonden en bood enige bescherming door aanvallen op hen te bestraffen. Het statuut diende eeuwen later als de juridische basis voor de betrekkingen tussen niet-joden en joden in Polen.

Olszański goot een ontvlambare vloeistof op het boek dat aan een scherp metalen voorwerp was gespietst, en stak het boek in brand terwijl de menigte juichte en riep: “Dood aan de Joden.” Sommigen scandeerden ook: “Nee tegen Polin, ja tegen Polen.” “Polin” is zowel de Hebreeuwse naam voor Polen als de naam van het belangrijkste Joodse museum in Warschau.

“Dit is een enge en symbolisch belangrijke gebeurtenis”, zegt Rafal Pankowski, een leider van de Poolse antiracismegroep Never Again. Hij vergeleek de demonstratie met het verbranden van boeken in nazi-Duitsland, onder meer met de pogroms van de Kristallnacht in 1938. De 83e verjaardag van de pogroms was woensdag. “Na meer dan 25 jaar antisemitisme in de gaten te hebben gehouden, heb ik nog nooit zoiets gezien”, vertelde Pankowski aan de Jewish Telegraphic Agency.

Op de avond van 10 mei 1933 kwamen ongeveer 70.000 mensen bijeen op de Opernplatz in Berlijn. Studenten hadden meer dan 20.000 boeken naar het openbare plein gebracht en verbrand, waaronder werken van beroemde Duitse auteurs zoals Heinrich Mann, Erich Maria Remarque en Joachim Ringelnatz [beeldbron: DW]

De politie bestudeert de beelden, meldt het persbureau PAP.

“Deze foto’s bezorgen de rillingen over de rug”, schreef Katharina Von Schnurbein, de coördinator van de Europese Unie voor de bestrijding van antisemitisme, op Twitter.

Andere grote nationalistische evenementen vonden de afgelopen dagen plaats in grote Poolse steden. Een van de hoofdthema’s in de marsen betrof de huidige crisis in de betrekkingen tussen Wit-Rusland en Polen. De rechtse regering van Polen weigert de immigranten binnen te laten, waaronder Afghaanse asielzoekers.

De afgelopen dagen heeft de Wit-Russische dictator, Alexander Loekasjenko, immigranten aangemoedigd om vanuit zijn land over te steken naar Polen en de Europese Unie, naar verluidt om Polen en andere landen te straffen voor het herbergen van Wit-Russische dissidenten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “‘Death to Jews,’ Polish nationalists shout at rally while burning book about Jews in Poland” van 12 november 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Vanessa Gera en Monika Scislowska “Far-right nationalists march in Poland amid border crisis with Belarus” van 11 november 2021en een artikel van Amy Spiro “Israel skips Poland antisemitism meet, but some still see thaw in ties ahead” van 12 november 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “‘Dood aan de Joden’, schreeuwen Poolse nationalisten tijdens demonstratie terwijl ze boek over Joden in Polen verbranden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.