Progressieve pro-Palestijnse activisten berokkenen de Palestijnen schade, niét Israël 

New York, 6 oktober 2015. Al Awda, Students for Justice in Palestine (SJP) en andere groepen houden een ‘Day of Rage’-bijeenkomst aan het Israëlische consulaat om te protesteren tegen geweld tegen Palestijnen [beeldbron: A. Katz / Shutterstock]

Ik zal mijn gesprek met een Palestijnse bouwer in 2018 nooit vergeten. Hij woonde in een nabijgelegen Palestijnse stad en werkte aan een renovatie van mijn kibboets op de Westelijke Jordaanoever. Elke ochtend kwamen hij en zijn collega’s onze keuken binnen en gebruikten ons eten om zelf ontbijt te maken. 

Op een ochtend ging hij, tot onze verbazing, zitten om zich bij de groep te voegen waar ik bij was. Hoewel ik me het hele gesprek niet meer herinner, zal ik nooit zijn uitbarsting vergeten over de bekende corruptie die de Palestijnse Autoriteit teistert. Hij viel de PA wreed aan, beschuldigde haar van diefstal van Palestijnen, en beweerde dat iedereen die zich tegen de PA uitsprak “nigmar” zou zijn – klaar – en zou doen alsof hij zijn keel doorsneed terwijl hij dit zei.

Palestijnen zijn maar al te bekend met de corruptie en mensenrechtenschendingen die door Palestijnse functionarissen worden begaan, maar toch lijken veel progressieven moedwillig blind. In plaats daarvan hebben ze een compromisloze kijk op het conflict aangenomen, waarin Israël de enige agressor is en de Palestijnen rechtvaardige, onberispelijke slachtoffers zijn.

Maar door de Palestijnen af ​​te schilderen als collectief onbekwaam tot zonde, hebben progressieven zichzelf gedwongen om alledaags misbruik in de Palestijnse samenleving te negeren. Door dit te doen, hebben ze niet alleen hun eigen waarden verraden, maar ze hebben ook de mensen in de regio macht gegeven zonder acht te slaan op gelijkheid of mensenrechten.En het zijn de Palestijnen die eronder lijden.

Vrouwelijke pro-Palestijnse activisten kunnen zich maar beter in lange gewaden en met hoofddoek vertonen wanneer ze de Arabische gebieden betreden. Het risico om publiekelijk verkracht te worden is helaas een trieste realiteit. Sommigen realiseren zich totaal niet dat ze een andere wereld binnengaan waar het woord “vrouwenrechten” synoniem staat voor westerse decadentie en heidense perversie. Of zoals Tsafi Saar het uitdrukte: “Pro-Palestijnse activisten zijn welkom, maar wel de camouflagetopjes thuislaten!

Students for Justice in Palestine, een pro-Palestijnse basisorganisatie met meer dan 200 afdelingen in de Verenigde Staten, promoot “een wereld waarin aan ieders basisbehoeften wordt voldaan en hun rechten worden gerespecteerd.” 

Toch zijn de oprichters ervan in verband gebracht met organisaties zoals Hamas, een groep die ‘eerwraak’ toestaat – de moord op vrouwen die zich schuldig maken aan ‘seksueel geweld’. Onder het bewind van Hamas in de Gazastrook lijdt 51% van de vrouwen aan gender gerelateerd geweld.

De BDS-beweging , een toonaangevende pro-Palestijnse organisatie die populair is in progressieve kringen en bij sommige progressieve leden van het Congres, beweert “vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid” te bevorderen. Desondanks heeft het goed gedocumenteerde banden met Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. 

Ja, diezelfde Hamas laat ‘eerwraak’ toe in Gaza. Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad ontvangen ook financiering van Iran, een land dat vrouwen gevangenzet omdat ze gendergelijkheid zoeken.

Wat Israëls scherpste critici van links zich ook niet realiseren, is dat het uitsluiten van Israël de voortzetting van verwerpelijk Israëlisch beleid aanmoedigt, met rampzalige gevolgen voor de Palestijnen. Wanneer progressieven absurde beschuldigingen van “apartheid” of “genocide” naar de Joodse staat werpen, zorgt dat er simpelweg voor dat de Israëli’s op hun hielen graven en meer insulaire worden.

Het is geen toeval dat de VN-resolutie uit 1975 waarin het zionisme tot een vorm van racisme werd verklaard – het geesteskind van Sovjetpropaganda en een stijlfiguur die steeds populairder wordt in progressieve kringen – samenviel met doorbraken voor de Israëlische nederzettingenbeweging. Wanneer Israëli’s te horen krijgen dat hun bestaan ​​racistisch en onwettig is, bouwen ze een mentale muur en versterken ze hun eigen vastberadenheid.

Niet alleen maakt het nastreven van dit perverse ideologische doel het voortbestaan ​​van Palestijns extremisme mogelijk, maar het legt ook de vele Palestijnen het zwijgen op die, in tegenstelling tot hun vermeende progressieve ‘bondgenoten’ in het Westen, een echte dialoog met Israëli’s zoeken.

Ik was onlangs in Bethlehem, en net als de aannemer die ik in 2018 ontmoette, begon mijn Palestijnse taxichauffeur een tirade over de “miljarden” gestolen door PA-president Mahmoud Abbas en zijn medewerkers. Hij staat niet alleen in zijn haat tegen de PA. 

Een peiling in 2019 uitgevoerd door Aman Coalition, een Palestijnse corruptiemonitor, zag 91% van de Palestijnse respondenten beweren dat ze de PA niet vertrouwen, en met goede reden. Ex-PA-president Yasser Arafat zou $ 1 miljard aan hulp hebben gestolen, terwijl Abbas ervan werd beschuldigd $ 600 miljoen te verbergen van de $ 1,4 miljard die hij ontving na de dood van Arafat.

Yasser Arafat stond in 2004 door Forbes gerangschikt op de 9de plaats op de lijst van rijkste mensen van de wereld

Hamas sloot zich ook aan bij de kar, met het vermogen van de vorige chef Khaled Mashaal geschat op ongeveer $ 2,6 miljard. Dit van de leider van de door Hamas geregeerde Gazastrook, die in 2010 een BBP per hoofd van de bevolking had van $ 876. Om dat in perspectief te plaatsen: het Amerikaanse BBP per hoofd van de bevolking dat jaar was meer dan $ 48.000.

Een rapport van Human Rights Watch uit 2018 bracht ook vernietigende beschuldigingen naar voren en beweerde dat de PA en Hamas “repressiemachines hebben opgezet om afwijkende meningen te verpletteren”. Volgens het rapport arresteren de Palestijnse autoriteiten “routinematig mensen wiens vreedzame toespraak hen niet bevalt en martelen degenen die in hun hechtenis zitten.”

Het zijn echter niet alleen politieke tegenstanders die lijden onder het huidige Palestijnse leiderschap. Jarenlang hebben de Palestijnse autoriteiten meedogenloos hard opgetreden tegen LHBT-gedrag. Op de Westelijke Jordaanoever heeft de PA een geschiedenis van het verbieden van LHBT-activisme, terwijl homoseksualiteit in Gaza iemands leven in gevaar brengt – Hamas is de ultieme handhaver van de ‘misdaad’ homo te zijn.

In plaats van deze flagrante misstanden aan de kaak te stellen, zijn progressieven steeds meer tevreden met het noemen van Joodse aanhangers van Israël “babymoordenaars”. Door corrupte, onderdrukkende en extremistische Palestijnse leiders morele vrijstellingen te geven, verergeren progressieven alleen maar de dagelijkse ontberingen die de Palestijnen ervaren. 

Israël beschuldigen van moedwillige afslachting van Palestijnen in Gaza kan morele deugdpunten opleveren op Twitter, maar het moedigt leiders zoals Abbas ook aan om miljoenen aan financiële hulp te blijven stelen, terwijl veel Palestijnen worden gedwongen te overleven van een schamele $ 400 per maand.

Als progressieven echt om Palestijnen geven, moeten ze beginnen met hen in staat te stellen onderdrukkende Palestijnse functionarissen te bestrijden. Pleit in ieder geval voor een Palestijnse staat, maar wat heeft het voor zin als Palestijnen hun eigen leiderschap niet vertrouwen? 

Voor al diegenen aan de linkerkant die Israël voortdurend aan de kaak stellen maar weigeren om misbruiken in de Palestijnse samenleving aan de kaak te stellen, is het de hoogste tijd om eens goed in de spiegel te kijken en te vragen wie het echte gevaar voor de Palestijnen is.

Bronnen:

 • naar een artikel van Josh Feldman “Progressives are harming Palestinians, not Israel – opinion” van 10 november 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Progressieve pro-Palestijnse activisten berokkenen de Palestijnen schade, niét Israël 

 1. Al deze ‘hulp’ organisaties zorgen ervoor dat de palestijnse leiders vast in het zadel blijven en hun burgers verder onder de duim kunnen houden.

  Hetzelfde gebeurt via de VS/EU die maar geld blijven pompen in de corrupte PA met dictator Abbas aan het hoofd.

  Vraagt men zich toch af waarom?

  Zou het dan toch iets te maken hebben met een anti Israel gevoel?

  Nee, vast niet…….LOL!

  Ben nu toch benieuwd waneer de Westerse straten vol lopen met opgewonde demonstranten tegen Lukashenko en zijn “”mensenrechten””.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.