Nederlandse Opperrabbijn: Meer praten is niet genoeg om antisemitisme te bestrijden

“Antisemitisme is niet het probleem van de Joden maar het is een beschavingsprobleem van de niet-Joden en als de heren antisemieten willen zijn, dan moeten ze het vooral niet laten.” [Abel Herzberg over die nieuwe golf antisemitisme in Nederland, januari 1981 in het Vlaamse maandblad In Naam van de Vrijheid]

Sprekend tot Arutz Sheva vanop de conferentie in Polen van de European Jewish Association (EJA), zei rabbijn Benjamin Jacobs, opperrabbijn van de Inter-Provinciaal Opperrabinaat van Nederland, dat de strijd tegen het antisemitisme een zware strijd is.

“Praten over antisemitisme, zoals ze doen op de conferentie met Europese leiders, is belangrijk, maar ik weet niet wat het resultaat zal zijn. Omdat het antisemitisme groeit.

Hij vermeldt dat de situatie in Nederland zo ernstig is dat hij constant door de overheid moet worden beveiligd en zelfs niet met het openbaar vervoer kan. Gemeenschapsinstellingen worden ook beschermd door soldaten. Hoewel hij dankbaar is dat hij en de Joodse gemeenschap worden beschermd, betreurt hij het feit dat:

“Wij in Nederland leven in een gevangenis met soldaten voor scholen. Het is geweldig dat ze [ons beschermen], maar het is belachelijk om te moeten. We hadden nooit gedacht dat na de Tweede Wereldoorlog zoiets zou gebeuren.”

Rabbijn Jacobs gelooft niet dat antisemitisme volledig kan worden uitgeroeid “omdat het is als een virus dat constant op een andere manier terugkeert.” Hij zegt echter: “we moeten er alles aan doen.” Een van de antwoorden is om les te geven over de Holocaust aan leraren en leerlingen.

Jonge islamitische Nederlanders van Marokkaanse origine in het beruchte Doorgangskamp van Westerbork (NL) de Holocaust bijbrengen, dat is pas een èchte uitdaging…. voor een Jood. De weerzin die van de gezichten van de jonge moslims afdruipt is niet gespeeld…”Hé! Vuile kankerjood, ben je daar weer met al je leugens?!” De politieagent op de achtergrond, die een oogje in het zeil moet houden, staat er niet voor niets bij…

Hij merkt op dat in zijn land:

“Het is tegenwoordig erg moeilijk om op een school te praten over de Holocaust vanwege de moslims. Aan de andere kant, wees voorzichtig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is 80 procent van het Nederlandse jodendom omgekomen, maar er woonden op dat moment geen moslims in Nederland.”

Hij benadrukt dat Holocaust-educatie essentieel is omdat binnenkort de herinnering aan de nazi-genocide van zes miljoen Joden zal vervagen van een gebeurtenis van niet zo lang geleden tot in het verleden.

Hij voegt eraan toe: “Het is geen geschiedenis, het gebeurt vandaag. Niet de Holocaust, maar de manier waarop mensen naar Joden en Israël kijken”, eraan toevoegend dat tegenwoordig “antisemitisme en antizionisme hetzelfde zijn.

Hoe de strijd tegen antisemitisme kan worden gewonnen? Rabbijn Jacobs:

“Ik wou dat er een strijd was tegen antisemitisme. Ik zie geen strijd. Ik zie dat mensen zich zorgen maken. Ik zie mensen samenkomen, dus praat over wat er aan gedaan kan worden. Een gevecht? Zodra de strijd [plaatsvindt], zal er geen probleem meer zijn.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Yona Kempinski “Dutch Chief Rabbi: More talk is not enough to fight anti-Semitism” van 11 november 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Does the number of violent assaults on Jews convey a country’s antisemitism level? No, a European poll says” van 12 oktober 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.