Hoe Palestijnse leiders hun volk pijn doen; EU haalt haar schouders op

Palestijnse ordediensten slaan hardhandig vreedzame protesten uit elkaar van Palestijnen die demonstreren tegen het corrupte regime van de Palestijnse Autoriteit

Wanneer Palestijnen die in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook wonen demonstreren tegen Israël, merken velen in de internationale gemeenschap, inclusief de reguliere media, het protest snel op.

Het lijkt echter veel minder nieuwswaardig als de Palestijnen de straat op gaan om te protesteren tegen Palestijnse leiders, waaronder de Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas.

Wanneer buitenlandse journalisten praten over de erbarmelijke economische situatie in de Gazastrook, hebben ze de neiging om de verantwoordelijkheid van de PA en Hamas voor het lijden van de Palestijnen die daar wonen te verwaarlozen. In plaats daarvan kiezen de journalisten er bijna altijd voor om Israël de schuld te geven. Op de een of andere manier wordt er geen enkele poging gedaan om de regeringen van de PA of Hamas verantwoordelijk te houden voor de ellende van hun volk.

De twee rivaliserende partijen grijpen elkaar naar de keel sinds 2007, toen Hamas een gewelddadige staatsgreep pleegde tegen de PA, PA-functionarissen van de bovenste verdieping van hoge gebouwen gooide en de controle over de hele Gazastrook greep. Sindsdien heeft Hamas de Gazastrook veranderd in een basis voor door Iran gesteunde terroristische groeperingen en een lanceerplatform voor het afvuren van duizenden raketten op Israël.

Aan de andere kant van Israël, op de Westelijke Jordaanoever, heeft de PA van haar kant sindsdien enorme inspanningen geleverd om het Hamas-regime omver te werpen, onder meer door financiële sancties op te leggen aan de Palestijnen in de Gazastrook in de hoop dat een harde manier van het leven zal de bewoners op een dag ertoe brengen in opstand te komen tegen Hamas.

De afgelopen weken hebben honderden Palestijnen in de Gazastrook geprotesteerd tegen sancties die de PA op de Westelijke Jordaanoever hen heeft opgelegd, waaronder het schrappen van salarissen voor ambtenaren die ervan worden verdacht niet voldoende loyaal te zijn aan het Palestijnse leiderschap op de Westelijke Jordaanoever.

De vreedzame protesten werden snel en met geweld neergeslagen door de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit (PA). Nogmaals, die protesten en het harde optreden leken niet van enig belang voor velen in de internationale gemeenschap, vooral de westerse donoren die de PA financieren. Afgebeeld: een bloedende demonstrant worstelt met PA-veiligheidstroepen tijdens een demonstratie in Ramallah op 24 juni 2021. (Foto door Abbas Momani/AFP via Getty Images)

De demonstranten hebben de Europese Unie om hulp gevraagd, tevergeefs. Pogingen van de demonstranten om de aandacht van de internationale media op hun benarde situatie te krijgen, zijn ook totaal genegeerd. Dit is dezelfde EU die Israël snel bekritiseert over de kwestie van de bouw in de nederzettingen of andere maatregelen, zoals het recente besluit om zes Palestijnse NGO’s als terroristische organisaties te bestempelen vanwege hun banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van de PLO (PFLP), die door de Verenigde Staten en Europa is aangewezen als een buitenlandse terroristische organisatie .

In 2017 legde PA-president Mahmoud Abbas een reeks financiële sancties op aan de Gazastrook als onderdeel van zijn poging om Hamas te ondermijnen. De sancties omvatten onder meer het stopzetten van de salarissen van duizenden ambtenaren, het stopzetten van financiële hulp aan behoeftige gezinnen en het weigeren te betalen voor elektriciteit die door Israël aan de Gazastrook wordt geleverd. Bovendien heeft Abbas de financiering van medische transfers voor patiënten uit de Gazastrook naar ziekenhuizen op de Westelijke Jordaanoever opgeschort.

De sancties veroorzaakten een golf van protesten op de Westelijke Jordaanoever, waar Palestijnen de straat op gingen om te eisen dat Abbas de sancties onmiddellijk opheft. De vreedzame protesten werden snel en met geweld neergeslagen door de veiligheidstroepen van de PA. Nogmaals, die protesten en het harde optreden leken niet van enig belang voor velen in de internationale gemeenschap, vooral de westerse donoren die de PA financieren. Als de demonstraties tegen Israël hadden plaatsgevonden, zouden ze ongetwijfeld uitgebreide berichtgeving en gehuil van verontwaardiging hebben gekregen van de reguliere media in het Westen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het recente protest tegen de PA in de Gazastrook. De demonstranten beschuldigen Abbas van discriminatie omdat zijn sancties alleen gericht zijn op Palestijnen die in de Gazastrook wonen.

Salah Abdel Ati, hoofd van de Internationale Commissie ter Ondersteuning van de Rechten van het Palestijnse Volk, zei dat het aanhoudende lijden van ambtenaren van wie de salarissen door Abbas werden opgeschort, het “resultaat was van het discriminerende beleid van de Palestijnse Autoriteit”.

Abdel Ati beschuldigde Abbas van het niet uitvoeren van gerechtelijke uitspraken waarin de PA werd gelast de salarissen te herstellen en haar besluit om duizenden werknemers tot vervroegd pensioen te dwingen, in te trekken.

De sancties van Abbas, voegde hij eraan toe, hebben de ambtenaren en hun families kwetsbaar gemaakt voor extreme armoede.

Blijkbaar raken Arabieren het pas onderling met elkaar eens en leggen hun twisten opzij vanaf het ogenblik dat Israël in het vizier komt. Dan wijzen alle Arabische en islamitische kanonnen, geweren en alle ander mogelijk en onmogelijk schiettuig, eensgezind dezelfde kant op en houdt het wederzijdse folteren, verkrachten, afslachten en onthoofden voor een ogenblik op.

Op 31 oktober organiseerde een commissie die 600 Palestijnen vertegenwoordigde wiens salarissen werden afgesneden door Abbas , een sit-in voor het hoofdkwartier van de Fatah-factie (onder leiding van Abbas) in de Gazastrook om een ​​einde aan de sancties te eisen.

De demonstranten beschuldigden de PA-leiding van het straffen van Palestijnen in de Gazastrook voor hun vermeende banden met de politieke rivalen van Abbas, waaronder Hamas en de verdreven Fatah-leider Mohammed Dahlan, een uitgesproken criticus van de Palestijnse leider.

Eerder stuurde de commissie een bericht naar de EU waarin ze klaagden over de strafmaatregelen van Abbas tegen Palestijnen in de Gazastrook. Het bericht werd voorafgaand aan een bezoek aan een aantal EU-landen verzonden door PA-premier Mohammad Shtayyeh.

Hamed Abu Wadi, een van de ambtenaren die getroffen zijn door de sancties van Abbas, deed een beroep op de EU-landen om druk uit te oefenen op de PA-regering om de betaling van de salarissen te hervatten.

Volgens Abu Wadi heeft de PA-leiding de salarissen stopgezet om de critici het zwijgen op te leggen en te straffen.

Hij richtte zich tot de EU en schreef : “Jullie zijn degenen die hulp bieden aan de Palestijnse Autoriteit, die ons in strijd met de wet onze salarissen en rechten ontneemt.”

Een ander slachtoffer, Emad Abu Taha, riep de EU ook op om druk uit te oefenen op de PA om de wet te respecteren en gerechtelijke uitspraken uit te voeren om de salarissen van de werknemers te herstellen.

Naast de ambtenaren hebben de sancties van Abbas ook gevolgen voor tientallen Palestijnse gevangenen uit de Gazastrook die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden voor veiligheidsgerelateerde overtredingen.

De gevangenen hebben naar verluidt gedreigd in hongerstaking te gaan uit protest tegen de sancties van Abbas, waarbij ze zeiden dat de PA-leiding herhaalde oproepen om hun salarissen te herstellen heeft genegeerd.

Abbas heeft de betalingen aan de gevangenen niet opgeschort vanwege hun betrokkenheid bij terrorisme. Zijn beleid om toelagen te betalen aan duizenden gevangenen en families van Palestijnen die zijn omgekomen tijdens het uitvoeren van aanvallen op Israëli’s, blijft van kracht. Sinds de oprichting van de PA in 1994, heeft het miljarden dollars uitgegeven aan het betalen van maandsalarissen aan gevangengenomen en vrijgelaten terroristen, en toelagen aan gewonde terroristen en de families van dode terroristen.

Gaza City, 5 augustus 2014. Openbare executie door ophanging van een Palestijn die door Hamas werd verdacht van samenwerking met Israël [beeldbron: YNET]

In plaats daarvan besloot Abbas de gevangenen uit de Gazastrook te straffen vanwege hun banden met zijn politieke rivalen.

De families van de gevangenen zeiden dat ze een brief naar Abbas hadden gestuurd, maar geen antwoord kregen. De families dreigen nu hun protesten tegen de maatregelen van Abbas op te voeren, die, zo voegden ze eraan toe, “een duidelijke schending van de Palestijnse wetten” zijn.

Nogmaals, Palestijnse leiders straffen hun eigen volk als onderdeel van de machtsstrijd tussen de PA en Hamas. Nogmaals, dit gebeurt terwijl de wereld zich afkeert van de daders en haar obsessieve blik op Israël richt.

Als de regering-Biden serieus is om een ​​vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen, moet ze beginnen met te proberen vrede te sluiten tussen de Palestijnse ministaat in de Gazastrook en de PA-entiteit van Abbas op de Westelijke Jordaanoever.

Als de EU er echt om geeft een einde te maken aan het lijden van de Palestijnen, moet ze eerst Abbas verantwoordelijk houden voor het opleggen van sancties aan zijn volk en stoppen met het gebruik van de Gazastrook als lanceerplatform voor het voeren van de jihad (heilige oorlog) tegen Israël. Dit – en niet de dagelijkse dosis Israël-aanklacht – is het enige middel om de Palestijnen te helpen en stabiliteit en vrede in het Midden-Oosten te bereiken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “How Palestinian Leaders Inflict Pain on Their People; EU Shrugs” van 10 november 2021 op de site van The Gatestone Institute
  • h/t “Tiki S.

2 gedachtes over “Hoe Palestijnse leiders hun volk pijn doen; EU haalt haar schouders op

  1. De EU haalt niet haar schouders op maar zorgt ervoor dat deze ‘status quo’ in stand word gehouden door fikse financiele injecties.

    Het láátste wat de EU wil is dat de Arabieren in Judea wakker worden en in opstand komen tegen hun palestijnse leiders…….’dan is de EU hun leger frontsoldaten tegen Israel kwijt…..en dát mag best een paar centen kosten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.