VS verandert VN-stem van ‘nee’ in ‘onthouding’ voor hulp aan Palestijnen en UNRWA

De regering-Biden onthield zich van stemming – maar verwierp niet – een resolutie van de Algemene Vergadering waarin het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar het soevereine Israël wordt bevestigd.

Daarmee brak het met het door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opgestelde stempatroon over Israël waarin al dergelijke teksten automatisch een nee-stem kregen. De regering-Obama had zich echter traditioneel onthouden van deze specifieke tekst, die jaarlijks voor de Algemene Vergadering komt.

“Dit jaar keren de Verenigde Staten terug naar een standpunt van onthouding over de tekst ‘Assistance to Palestine Refugees’“, zei de Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur Richard Mills dinsdagmiddag laat in de Vierde Commissie van de vergadering. Hij sprak toen de commissie de eerste goedkeuring gaf aan zes anti-Israëlische en pro-Palestijnse ontwerpresoluties die later dit jaar op de plenum van de Algemene Vergadering zullen verschijnen voor een eindstemming.

Drie van die teksten bevestigden het werk van de UN Relief and Works Agency (UNRWA), die 5,7 miljoen Palestijnse vluchtelingen in Syrië, Libanon, Jordanië, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem bedient. Alle drie de resoluties roepen op tot het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar het soevereine Israël of op compensatie voor de eigendommen die ze verloren toen ze hun huizen ontvluchtten. Van de drie wordt de resolutie met de titel Hulp aan Palestijnse vluchtelingen als de meest goedaardige beschouwd.

Canada onthield zich op dezelfde manier van stemming over de tekst Hulp aan het Palestijnse volk, terwijl Australië het steunde. De VS en Canada sloten zich bij Israël aan bij het verwerpen van de andere twee resoluties over UNRWA. Australië onthield zich van stemming bij een daarvan en verwierp de andere.

De Europese Unie steunde alle drie de UNRWA-teksten. Alleen Israël was volledig tegen de tekst Bijstand aan Palestijnse vluchtelingen, die met 160 tegen 1 werd aangenomen, met negen onthoudingen. De andere landen die zich onthielden van stemming over de resolutie inzake hulp aan Palestijnse vluchtelingen waren Kameroen, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Palau, Papa Nieuw-Guinea en Uruguay.

De regering-Trump had zich verzet tegen UNRWA en had de Amerikaanse financiering aan de organisatie stopgezet. Zowel de regering-Trump als Israël hebben aangeklaagd dat de leerboeken die in de scholen van het agentschap worden gebruikt, antisemitisch zijn en ophitsen tegen Israël.

Ze waren tegen het UNRWA-beleid om de vluchtelingenstatus toe te passen op de afstammelingen van Palestijnen die in 1948 hun huizen ontvluchtten, een beweging die volgens hen leidt tot een steeds groter wordende populatie vluchtelingen.

Voorafgaand aan de stemming van dinsdag sprak een Israëlische vertegenwoordiger zich uit tegen UNRWA tijdens de vergadering van de vierde commissie:

“We kunnen niet werkeloos toekijken wanneer een humanitaire organisatie van de VN een politieke agenda promoot onder het mom van echte hulp. UNRWA moet verantwoordelijk zijn voor de hatelijke indoctrinatie van kinderen in haar klaslokalen. Het moet een einde maken aan de verspreiding van antisemitische leugens door zijn werknemers en het moet een oprechte toewijding tonen aan transparantie en verantwoordelijkheid.”

Ze voegde eraan toe dat de middelen en infrastructuur van de UNRWA niet door Hamas mogen worden gekaapt bij het uitvoeren van terreurdaden. Israël heeft zich ook verzet tegen het recht op terugkeer van Palestijnen naar het soevereine Israël, een stap die volgens haar de identiteit van het land als etnisch-nationaal thuisland voor het Joodse volk zou vernietigen. 

Het heeft uitgelegd dat de Palestijnen in een tweestatenoplossing van het conflict het recht op terugkeer naar een Palestijnse staat zouden hebben, net zoals Joden het recht zouden hebben om uitsluitend naar Israël terug te keren. De regering-Biden heeft echter de Amerikaanse financiering en steun voor UNRWA hersteld.

De Amerikaanse vertegenwoordiger Richard Mills vertelde aan de Algemene Vergadering:

“Zoals veel leden weten, hebben de Verenigde Staten onder president Biden aangekondigd dat ze hun financiële steun aan UNRWA zouden herstellen, wat volgens ons een vitale reddingslijn is voor miljoenen Palestijnen in de hele regio. Sinds april heeft de Amerikaanse regering in het fiscale jaar 2021 meer dan $ 318 miljoen aan UNRWA verstrekt, inclusief essentiële steun voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten ten behoeve van miljoenen Palestijnse vluchtelingen die bij UNRWA zijn geregistreerd.

De VS hebben opgemerkt dat er enkele wijzigingen zijn aangebracht in de tekst van de resoluties over het agentschap die onze prioriteiten weerspiegelen in overeenstemming met het versterken van UNRWA. De Verenigde Staten zullen blijven samenwerken met UNRWA, zullen werken aan versterking van de UNRWA, de verantwoordingsplicht, de transparantie en de consistentie ervan met de VN-principes.”

Mills riep de VN-lidstaten op om het agentschap financieel te steunen, en merkte op dat veel van degenen die vóór de drie UNRWA-resoluties stemden, niet bereid waren geld aan de organisatie uit te geven:

“Ik wil ook even de tijd nemen om te wijzen op de overweldigende steun van de lidstaten voor deze resoluties die hier vandaag zijn gestemd, vergeleken met de relatief weinig lidstaten die UNRWA financieel steunen. In het licht van het dringende tekort van het agentschap, dringen de Verenigde Staten er bij de lidstaten op aan om de diensten van UNRWA voor Palestijnse vluchtelingen niet alleen in woord maar ook in actie te steunen – en om dit op een versnelde basis te doen.”

Over de resoluties werd gestemd voorafgaand aan een donorconferentie voor UNRWA die op 16 november in België zou plaatsvinden.

De Vierde Commissie keurde ook drie andere resoluties over Israël goed, waaronder een waarin werd opgeroepen afstand te doen van zijn soevereiniteit over de Golanhoogten die het in 1967 op Syrië veroverde en in 1981 annexeerde. Tot op heden hebben alleen de VS de Israëlische soevereiniteit op de Golan erkend.

De Golan-resolutie werd aangenomen met 144-2 stemmen, met 22 onthoudingen. Israël en de Verenigde Staten waren tegen de resolutie en de Europese Unie steunde haar. Onder degenen die zich onthielden, behoorden Canada en Australië.

Een vijfde resolutie die de Israëlische nederzettingenactiviteit en de Israëlische soevereiniteit over Oost-Jeruzalem veroordeelde, werd aangenomen met 142-7, met 16 onthoudingen. De landen die ertegen waren, waren Israël, de Verenigde Staten, Canada, Hongarije, de Marshalleilanden, Micronesië en Nauru. De tekst daagde Israël ook uit voor geweld door kolonisten en IDF-sloop van Palestijnse huizen.

De uiteindelijke resolutie ging over het werk van de speciale commissie om Israëlische praktijken te onderzoeken die de mensenrechten van het Palestijnse volk aantasten. Het ontbrak de steun van de meerderheid, maar werd toch goedgekeurd, 77-17, met 74 onthoudingen. 

Degenen die zich ertegen verzetten waren Australië, Oostenrijk, Brazilië, Canada, Colombia, Tsjechië, Guatemala, Honduras, Hongarije, Israël, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, de Filippijnen, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Geen van de EU-lidstaten steunde de tekst.

De resoluties maken deel uit van een pakket van bijna 20 jaarlijkse resoluties tegen Israël die de Algemene Vergadering voor het einde van het jaar zal goedkeuren. De Israëlische vertegenwoordiger vertelde de Algemene Vergadering dat deze teksten “onevenredig, eenzijdig en geworteld in vooringenomenheid tegen” haar land waren.“Israël is het enige land – het enige land – dat onderworpen is aan een dergelijke systematische discriminatie in de VN”, voegde ze eraan toe.

Mills, wiens land tegen vijf van de teksten was, beschuldigde de VN ook van vooringenomenheid tegen Israël. “We zijn teleurgesteld dat lidstaten Israël onevenredig blijven uitkiezen”, zei hij.

De Palestijnse vertegenwoordiger dankte daarentegen het Vierde Comité voor zijn steun:

“Aanneming van deze resoluties opnieuw met een overweldigende meerderheid bevestigt de blijvende standpunten van de internationale gemeenschap over deze kernkwesties en hernieuwt een belangrijke boodschap van solidariteit aan het Palestijnse volk. Een dergelijke brede steun is ook het duidelijkste antwoord op de valse en lasterlijke verklaring die in deze commissie is afgelegd door de Israëlische vertegenwoordiger tegen UNRWA en de vijandigheid tegen de speciale commissie.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “US changes its UN vote from ‘no’ to ‘abstention’ on UNRWA affirmation” van 10 november 2011 en een artikelDonor funding to PA dropped 85% since 2008, World Bank says” van 9 november 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “VS verandert VN-stem van ‘nee’ in ‘onthouding’ voor hulp aan Palestijnen en UNRWA

 1. De implicatie van al deze resoluties is……

  Het terugdraaien van de “fout” gemaakt in 1948 door “het recht” van een groep illegalen toegang te verlenen tot het Joodse land en haar hiermee onder de voet te lopen en te vernietigen.

  Hoe je het wend of keert……..dát is de betekenis van al deze VN-resoluties zo ferm gesteund door zoveel landen, ook de zogenaamde beschaafden.

  De Nazi’s en hun Westerse vrienden deden het via Auschwitz, de huidige Internationale Gemeenschap probeert het de VN.

  De uitroeing van het Joodse volk…….want daar draait het om.

  “7 biljoen mensen t.o. amper 15 miljoen Joden wereldwijd”………dat moet toch te doen zijn hoor je ze denken!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.