November 1918-1923: Generaal Ludendorff – de ‘eerste nazi’ – en korporaal Adolf Hitler doen een mislukte greep naar de macht

Berlijn, 5 november 1923. De generaal en de korporaal. De Duitse generaal Erich Ludendorff aka de Eerste Nazi (midden) met naast hem korporaal Adolf Hitler; helemaal rechts Ernst Röhm, leider van de bruinhemden/SA).

De Duitse generaal en politicus Erich Ludendorff (1865-1937) was een van de meest vooraanstaande nationale figuren in Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook – dat is minder bekend – gedurende de tijd van de Weimarrepubliek (1919-1933). 

Op 11 november 1918 ondertekende Duitsland de overgave in het voor hen zo vernederende Verdrag van Versailles. Het verdrag legde de kiem van de opkomst van Adolf Hitler en zijn NSDAP. Ludendorff en Hitler vonden elkaar na het einde van WOI en beschouwden het Verdrag als een dolksteek in de rug van Duitsland beschouwden.

Een boosaardige mythe was geboren. Volgens Ludendorff en Hitler kwam die “dolkstoot in de rug van de Duitse soldaat” van de Joden. Want door de schuld van de Joden hadden de Duitsers de oorlog verloren en de Joden zouden daar een zware prijs voor betalen…

Berlijn, vijf jaar later, op 5 november 1923. De Pruisische generaal Erich Ludendorff en de leider van de nazipartij NSDAP, korporaal Adolf Hitler, hebben zonet de oorlog verklaard aan de Joden van Duitsland. Ludendorff wordt ook wel De Eerste Nazi genoemd omdat hij Hitler in het zadel heeft geholpen.

De generaal publiceerde een artikel in de nationalistische kranten doorheen heel Duitsland, waarin hij erop aandringt dat het voorbeeld en het doel van de nationalistische beweging het herstel is van het oude Duitse leger is zoals het werd gecreëerd door de Hohenzollern met zijn “boor, sterke vuist en scherpe zwaard” 

De generaal somt de innerlijke en uiterlijke vijanden op die door de nationalisten moeten worden bestreden zodra zij aan de macht kwamen. De innerlijke vijanden zijn volgens hem het communisme, het pacifisme, het marxisme, het particularisme, het separatisme, het parlementisme en de Joden. Ludendorff haalt bijzonder scherp uit naar het Joodse volk, naar wie hij verwijst als parasieten van het Duitse politieke bestel.

Hitler, in zijn eerste openbare toespraak tijdens het [Gustav Ritter] von Kahr-regime, verklaarde: “Het Duitse probleem wordt in mijn ogen pas dan opgelost wanneer de zwart-witte en rode vlag met het antisemitische hakenkruis [aka de Swastika] zal wapperen op het dak van het Berlijnse kasteel.”

Berlijn, 8-9 november 1923. De leiders van de mislukte militaire staatsgreep van links naar rechts: Hermann Göring, Adolf Hitler, partij ideoloog Alfred Rosenberg (achter H.) en Ernst Röhm

Nauwelijks drie dagen later zullen Ludendorff en Hitler een poging tot een staatgreep wagen, gekend als de Münich Putsch of de Bierkelder Putsch. Op 8 en 9 november 1923 marcheerden ongeveer tweeduizend nazi’s naar het centrum van München, waar ze slaags raakten met de politie, een gevecht dat resulteerde in de dood van 16 nazi’s en vier politieagenten.

Hitler werd opgepakt en in een schijnproces veroordeeld tot vijf jaar opsluiting in de Landsberg gevangenis. Daar zal hij het eerste deel van zijn boek Mein Kampf dicteren aan Emil Maurice en zijn plaatsvervanger Rudolf Hess, dat pas op 18 juli 1925 voor het eerst zal verschijnen.

Na nauwelijks negen maanden achter de tralies kwam Hitler reeds op 24 december 1924 vervroegd vrij. Vanaf dan zal hij de politieke koers volgen of zoals hij het uitdrukte “de staat van binnenuit veroveren” door de democratische spelregels te volgen totdat een politieke meerderheid wordt behaald om daarna het democratische systeem weer af te schaffen dat hem aan de macht bracht.

Op 30 januari 1933 greep hij aldus de macht op volkomen legale wijze en was er geen houden meer aan.

Voor Hitler en de zijnen kon de oorlog tegen de Joden van Duitsland beginnen en bij uitbreiding nadien in de door Duitsland veroverde, geannexeerde en of bezette gebieden. Twaalf jaar later resulteerde zijn oorlogsverklaring aan de Joden van november 1923 in de dood van minstens zes miljoen Joden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Enne Koops “Erich Ludendorff (1865-1937) – Duitse generaal en politicus” van 2 december 2019 op de site van Historiek
  • naar een artikelStab-in-the-back myth” en een artikelErich Ludendorff” from Wikipedia, the free encyclopedia
  • naar een artikel van Patrick J. Kriger “Why World War I Ended With an Armistice Instead of a Surrender” van 8 november 2018 op de site van History.com
  • een artikel op deze blogDe wapenstilstand (geen overgave) stopte WOI en maakte de weg vrij naar WOII en … de Holocaust” van 11 november 2020

Een gedachte over “November 1918-1923: Generaal Ludendorff – de ‘eerste nazi’ – en korporaal Adolf Hitler doen een mislukte greep naar de macht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.