Donorfinanciering aan PA is sinds 2008 met 85% gedaald, zegt Wereldbank

Mahmoud Abbas: “Money! Give me more money to destroy Israel!”

De financiering van donoren daalde het afgelopen jaar met 38%, na 488 miljoen dollar in 2020. De Wereldbank wijt de scherpe daling in 2021 aan het gebrek aan donaties van Arabische landen in de Golf.

De directe jaarlijkse donorfinanciering aan de Palestijnse Autoriteit is de afgelopen dertien jaar met een miljard dollar gedaald, volgens een rapport van de Wereldbank dat dinsdag werd uitgebracht en waarin werd gewaarschuwd dat de PA dit jaar een tekort van 1,36 miljard dollar zou hebben.

De financiële situatie van de PA “blijft kwetsbaar vanwege de hoge overheidsuitgaven en de zeer lage externe financiering”, schreef de Wereldbank in het document dat werd vrijgegeven voorafgaand aan de vergadering van het Ad Hoc Verbindingscomité in Noorwegen op 17 november. De groep van 15 landen en internationale entiteiten houdt toezicht op de donorfinanciering voor de Palestijnen, ook voor humanitaire projecten. Het is ook een van de weinige fora die Palestijnen en Israëli’s in een directe dialoog samenbrengen.

Volgens de Wereldbank is de directe donorfinanciering aan de PA de afgelopen 13 jaar met 85% gedaald, van 1,2 miljard dollar. in 2008, toen het een recordhoogte bereikte, tot $ 184 miljoen dit jaar – een historisch dieptepunt. De financiering van donoren daalde het afgelopen jaar met 38%, na 488 miljoen dollar in 2020. De Wereldbank wijt de scherpe daling in 2021 aan een gebrek aan donaties van Arabische landen in de Golf, een vertraging in de financiële steun van de Europese Unie en lage bijdragen aan het Multi Donor Trust Fund van de Wereldbank.

De bank riep de internationale gemeenschap op om haar financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit te verhogen. Het waarschuwde dat een aanhoudend gebrek aan fondsen van invloed zou kunnen zijn op het vermogen van de PA om COVID-19 te bestrijden en ambtenarensalarissen te betalen:

“Gebrek aan aanvullende financiering zou de PA dwingen om een ​​deel van haar medische en sociale uitgaven terug te schroeven als reactie op de COVID-19-pandemie, wat de gezondheidssituatie zou verergeren. Het kan er ook toe leiden dat de PA de loonbetalingen verlaagt, zoals ze in het verleden heeft gedaan.”

Het rapport sprak ook over de schade die aan het PA-tekort is toegebracht door het beleid van Israël om de PA financieel te straffen voor het verstrekken van maandelijkse toelagen aan terroristen in Israëlische gevangenissen en de families van Palestijnen die zijn gedood bij het uitvoeren van terreuraanslagen.

De Bank van Palestina is een Palestijnse multinationale bank en financiële dienstverlener, met hoofdkantoor in Ramallah, Samaria. Het is de op een na grootste bank in Canada naar totale activa. De bank en haar dochterondernemingen hebben meer dan 28.000 medewerkers en meer dan 4 miljoen klanten wereldwijd. De Bank of Palestine heeft ook hoofdkantoren in Dubai, Teheran en Santiago de Chile.

Israël houdt de som van die terreurgelden in op belastingheffingen die het namens de PA int en overmaakt naar zijn schatkist. De Wereldbank legde uit dat Israël in 2021 eerst 42 miljoen NIS per maand had ingehouden en daarna 50 miljoen NIS. en verhoogde de som tot NIS 100m. in augustus ter compensatie van terreuraftrek die in 2020 niet werd ingehouden.

In een ommekeer heeft Israël vervolgens een lening van 500 miljoen NIS overgedragen. aan de PA, legde de Wereldbank uit. Het was een stap die het verwachte PA-tekort voor 2021 van $ 1,69 miljard naar beneden bracht. tot 1.36b., legde de Wereldbank uit.

“Inspanningen van alle partijen zijn van cruciaal belang om een ​​crisis te voorkomen, aangezien de PA zonder aanvullende financiering tegen het einde van het jaar moeilijkheden kan ondervinden om haar terugkerende verplichtingen na te komen. De financiële situatie van de PA is nijpender omdat ze de limiet heeft bereikt van wat ze kan lenen. Leningen aan de PA overschreden $ 2 miljard, in 2020 tot $ 2,5 miljard vanaf augustus 2021.”

Bovendien, zei de Wereldbank, hebben Israëlische banken “plannen gesignaleerd om de afgelopen jaren de correspondentbankdiensten aan Palestijnse banken te beperken of te beëindigen” uit angst voor witwassen en terrorismefinanciering. Het rapport benadrukte ook Palestijnse en Israëlische financiële hervormingen die de inkomsten zouden kunnen verhogen.

“De PA zou meer moeten doen om de ontwikkeling van de particuliere sector aan te moedigen door middel van verbetering van de regelgeving en hervorming van de landregistratie,” aldus de Wereldbank.”Beperkte landregistratie en onduidelijke eigendomsrechten, zelfs binnen door Palestijnen gecontroleerde gebieden, vormen een grote uitdaging voor stedelijke huisvesting en bedrijfsontwikkeling”, aldus het rapport.

Israël kan helpen door de beperkingen op het verkeer en de toegang van goederen en mensen te versoepelen, aldus de Wereldbank. Het kan enkele van de ‘fiscale lekkage’-problemen aanpakken, zoals het elektronisch koppelen van het Israëlische en Palestijnse btw-stelsel en het verlagen van de vergoedingen die het de PA in rekening brengt, legde de bank uit.

Israël moet ook de uitstapvergoedingen van de PA overmaken die het bij de Allenby-brug naar Jordanië int en belastingen die worden geheven op Palestijnse bedrijven in gebied C van de Westelijke Jordaanoever, die het heeft ingehouden, aldus de Wereldbank.

De bank schetste een grimmig beeld van de werkgelegenheidsvooruitzichten in de Palestijnse gebieden en merkte op dat de werkloosheid in het tweede kwartaal van 2021 16,9% bedroeg op de Westelijke Jordaanoever en 44,7% in Gaza, waarbij 59% van de bevolking van Gaza onder de armoedegrens leefde.

Toch zei het dat de Palestijnse economie begon te herstellen van COVID-19 op de Westelijke Jordaanoever, met een verwachte groei van 6%. Het schreef dit gedeeltelijk toe aan meer werkvergunningen die Israël aan Palestijnen had verstrekt voor banen in de nederzettingen of in het soevereine Israël. Ook de douaneheffing op ruwe tabak en aardolie had een positief effect op de economie.

“De huidige door consumptie geleide groei op de Westelijke Jordaanoever weerspiegelt een herstel van een lage basis in 2020, verergerd door de COVID-19-crisis”, zegt Kanthan Shankar, landendirecteur van de Wereldbank voor de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

Shankar waarschuwde echter dat de PA-economie geen “groeimotoren heeft voor aanhoudende positieve effecten op de economie en de kwaliteit van leven. De weg vooruit is nog onzeker en hangt af van gecoördineerde acties van alle partijen om de economie nieuw leven in te blazen en werkgelegenheid te bieden aan de jonge bevolking.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Donor funding to PA dropped 85% since 2008, World Bank says” van 9 november 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikel “World Bank: Palestinian economy starting to rebound, but challenges loom” van 9 november 2021 op de site van Ynet News
 • naar een artikel “Thousands of Gazans apply for permits to work in Israel” van 6 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Donorfinanciering aan PA is sinds 2008 met 85% gedaald, zegt Wereldbank

 1. Die Arabieren zijn zo gek nog niet.

  Een palestijns pavilioen in de Dubai EXPO en een palestijnse “president” die met zijn koffers Armani pakken per prive vliegtuig de wereld rondvliegt.

  Laat die suffe EU & Biden de rekening maar betalen i.p.v. hun eigen ziekenzorg hoor je ze denken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.