Oostenrijkse communistische partij verwerpt BDS, die herinnert aan nazi-boycot van Joden

Een van ’s werelds oudste communistische partijen ging in tegen de linkse pro-boycot trend van Israël en verklaarde in oktober zijn verzet tegen de BDS-beweging, aka de boycot-, desinvesterings- en sanctiescampagne tegen de Joodse staat.

De Oostenrijkse Communistische Partij (KPÖ) voor de deelstaat Stiermarken (Steiermark) stelde:

“Het bestaansrecht van Israël is onschendbaar voor de KPÖ [Communistische Partij van Oostenrijk]. Een boycot van Israëlische goederen – zoals geëist door de BDS-campagne – herinnert, tegen de achtergrond van de Duits-Oostenrijkse geschiedenis, aan de walgelijke ‘Koop niet van joden’-propaganda van de nazi’s en wordt door de KPÖ als een consequent antifascistische partij, die duizenden leden heeft verloren in de actieve strijd tegen de nazi-barbarij, ten zeerste afgewezen.. Dit alles is en is altijd duidelijk geweest/”

Origineel:Das Existenzrecht Israels ist für die KPÖ unantastbar. Ein Boykott israelischer Waren, wie von der BDS-Kampagne gefordert, erinnert vor dem Hintergrund der deutsch-österreichischen Geschichte an die widerwärtige „Kauf nicht beim Juden“-Propaganda der Nazis und wird von der KPÖ als konsequent antifaschistische Partei, die tausende ihrer Mitglieder im aktiven Kampf gegen die NS-Barbarei verloren hat, zutiefst abgelehnt. Das alles ist und war immer klar.

Het antwoord van de partij kwam op dertig vragen van politicus Kurt Hohensinner van de Oostenrijkse Volkspartij in Graz, de hoofdstad van Stiermarken.

“Vanwege verschillende verklaringen was er steeds herhaalde irritatie tussen vertegenwoordigers van de KPÖ en de Joodse gemeenschap. Waar staat u met betrekking tot de BDS-beweging? Waar staat u met betrekking tot het bestaansrecht van Israël?”

De Oostenrijkse Volkspartij stuurde de vragenlijst naar de communisten om te peilen of de partijen konden samenwerken op het gebied van stadsbeleid en wetgeving. De conservatieve Oostenrijkse Volkspartij classificeerde BDS als antisemitisch in een federale parlementaire stemming in 2020.

De synagoge en het parochiehuis van de Joodse gemeenschap in Graz (Stiermarken) werden op woensdagavond 19 augustus 2020 het doelwit van een daad van vandalisme. De historische steenfabriek en gevel werden bespoten met pro-Palestijnse leuzen

Het Duitse federale parlement verklaarde BDS in 2019 tot antisemitische campagne. Een jaar later stemde het Oostenrijkse federale parlement unaniem dat BDS antisemitisch is.

In 2019 weigerde de KPÖ in Graz te stemmen voor een resolutie tegen antisemitisme en tegen BDS, wat leidde tot wijdverbreide kritiek in heel Oostenrijk, volgens een artikel van 2 november in het Oostenrijkse dagblad Der Standard door Markus Sulzbacher. De onthulling van Sulzbacher had betrekking op het toenemende linkse antisemitisme in Oostenrijk.

De communistische partij zei dat ze de anti-BDS-resolutie van 2019 verwierp omdat ze “alle samenzweringstheorieën, Duitse nationale en broederlijke antisemieten negeerde”. De KPÖ zei dat de andere partijen zijn “amendementen” om de resolutie te wijzigen, verwierpen.

Volgens het Der Standard- artikel waren er in de eerste helft van 2021 415 geregistreerde gevallen van antisemitisme in Oostenrijk. Het aantal linkse antisemitische uitbraken bedroeg 100. Er waren 244 extreemrechtse incidenten van jodenhaat en 71 op moslims gebaseerde antisemitische gebeurtenissen.

In mei toonde een anti-Israëlische demonstratie in Wenen tijdens het conflict van de Joodse staat met de door de VS en de EU aangewezen terroristische entiteit Hamas een grote foto van de veroordeelde Palestijnse terrorist Leila Khaled, met een geweer en de uitdrukking “Rebellie is gerechtvaardigd”.  

Khaled is lid van een andere door de VS en de EU aangewezen terroristische organisatie: het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ze kaapte twee vliegtuigen: TWA-vlucht 840 op 29 augustus 1969 en El Al-vlucht 219 op 6 september 1970.

De Communistische Partij van Oostenrijk (KPÖ) vindt zijn oorsprong in de oprichting van de Communistische Partij van Duitsland-Oostenrijk in 1918. Het Oostenrijkse Vaderlandfront en de nazi’s verboden de communistische partij tussen 1933-1945. 

De KPÖ steunde aanvankelijk de oprichting van Israël in 1948, maar werd anti-Israël nadat het de Arabische legers had verslagen in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Weinthal “Austria communist party rejects BDS, recalls Nazi boycott of Jews” van 9 november 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.