‘Antizionisme is antisemitisme’, verklaart voorzitter van ADL in toespraak tot top ter bestrijding van haat en discriminatie

Een swastika en de woorden ‘sig (sic) heil’ – voor ‘sieg heil’, een nazi-groet – werden in augustus 2017 op de zijkant van het bord buiten Temple Beit Torah in Colorado Springs (VS) gekrabbeld.

Het hoofd van de Anti-Defamation League (ADL) zal dinsdagavond in een toespraak waarschuwen dat politiek links een geloof krijgt “dat alle Joden onderdrukkers zijn – onderdeel van een blank establishment dat raciale en etnische minderheden al generaties lang uitbuit.”

In zijn toespraak die later zal worden gehouden op de driedaagse jaarlijkse top van de ADL, “Never is Now”, zei de CEO van de organisatie, Jonathan Greenblatt, dat dergelijke opvattingen een “lelijke vorm van historisch revisionisme” vertegenwoordigden die “als een grote verrassing zou komen voor mijn grootouders die Europa ontvluchtten voor hun leven – alleen om naar dit land te komen en discriminatie te ervaren. Of aan Iraanse of Ethiopische Joden die recenter kwamen maar ook hun toevlucht zochten tegen wrede vervolging. Of aan de meer dan de helft van de Israëlische Joden die niet van Europese afkomst zijn.”

De toespraak van Greenblatt, waarvan vooraf een kopie werd gedeeld met The Algemeiner , luidde zowel links als rechts alarm over antisemitisme. Greenblatt vergeleek de opkomst van antisemitisme met de wereldwijde milieucrisis en citeerde de observatie van een Duitse antiracistische activist die hem vertelde dat extreemrechts antisemitisme deed denken aan verwoestende weersomstandigheden zoals orkanen, terwijl antisemitisme aan de linkerkant verwant was aan de geleidelijke verandering op het gebied van klimaat.

“Langzaam en zeker stijgt de temperatuur”, zei Greenblatt. “Vaak merken mensen de verschuiving niet op of kiezen ze ervoor om het te negeren, zelfs niet als er eens ongewone stormen zijn. Maar de omgeving wordt vijandiger en de omstandigheden dreigen het leven zoals we dat kennen op zijn kop te zetten als we achterover leunen en niets doen.”

Greenblatt richtte zich op de wijdverbreide vijandigheid van links tegen Israël en het zionisme:

“Begrijp me niet verkeerd: er zijn zeker dingen die de Israëlische regering heeft gedaan die berisping verdienen. Maar het bekritiseren van de acties van een regering is categorisch anders dan het onwettig achten vanwege enorm onjuiste beweringen dat het ‘apartheid’ instelt of een ‘genocide’ leidt.”

Hij vervolgde:

“Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog een keer: antizionisme is antisemitisme. Het ontzeggen van het recht van Joden – de enigen onder de mensen van de wereld – om een ​​thuisland te hebben, is antisemitisme. Het uitkiezen van de Joodse staat voor veroordeling en het negeren van anderen, is een verachtelijke uiting van vooroordeel. En helaas blijken deze functies steeds populairder te worden.”

Andere sprekers op de ADL-top waren onder meer de Amerikaanse vice-president Kamala Harris. In een toespraak op zondagavond benadrukte Harris ook de antisemitische impuls achter het uitkiezen van Israël, en beweerde dat wanneer “Joden het doelwit zijn vanwege hun geloof of hun identiteit, wanneer Israël wordt uitgekozen vanwege anti-Joodse haat, dat antisemitisme is . En dat is onaanvaardbaar.”

Bronnen:

  • naar een artikel‘Anti-Zionism is Antisemitism,’ Head of ADL Declares in Speech to Summit Combating Hate and Discrimination” van 9 november 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “‘Antizionisme is antisemitisme’, verklaart voorzitter van ADL in toespraak tot top ter bestrijding van haat en discriminatie

  1. Ja, we weten het nu wel.

    Eenn van de hoofd problemen van de ADL is zijn voorzitter, Jonatan Greenblat.

    Een progressieve linkse slapjanus en hét voorbeeld wat er allemaal mis is met de US Joden die nog stééds denken dat wegkijken, mooipraten & draaikont politiek Jodenhaat gaat oplossen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.