Van de stad van de Joden-redding naar de hoofdstad van het antisemitisme

Bezorgdheid groeit: de antisemitismeconferentie opent op 12 oktober ’21 in de synagoge van Malmö

In Malmö hebben immigranten de stad bijna in de hand – het slachtoffer is de joodse bevolking

Uitgerekend in Malmö discussieerden onlangs 400 conferentiedeelnemers uit de politiek, de religie en de economie over het toenemende antisemitisme en zijn oorzaken in Europa.

In werkelijkheid kan geen andere stad de gevaren van het nieuwe antisemitisme in Europa beter afbeelden dan Malmö. De in het zuiden van Zweden gelegen stad geldt niet alleen als hoofdstad van de bende- en drugscriminaliteit in Europa, maar staat inmiddels ook internationaal “symbool voor het nieuwe antisemitisme”.

Joden, als ze überhaupt nog uit hun huis durven komen, doen dit zonder herkenbare tekens van hun religie, zoals keppeltje, Davidsster of lange lokken. Holocaust-overlevenden worden in de scholen van Malmö tijdens gastlessen gepest en leugenaars genoemd.

Een derde deel van de stadsbevolking, ongeveer 70.000 mensen, komt uit islamitische landen, op de scholen zijn de moslims al in de meerderheid. Van deze islamitische immigranten gaat het nieuwe antisemitisme in Zweden uit. Zweden was naast Duitsland het land dat tijdens de asielcrisis van 2015/2016 de meeste immigranten uit het Midden-Oosten heeft opgenomen.

Rabbijn Shneur Kesselman uit Malmö heeft het opgegeven de politie te bellen wanneer hij op weg naar en van de synagoge dreigingen of intimidaties hoort. De politie, aldus zijn ervaring, komt toch niet, en als ze toch komt, dan doet ze niets. Voor hem is het altijd bijzonder gevaarlijk wanneer zich in het Midden-Oosten, meestal in Gaza, conflicten tussen Israëli´s en Palestijnen toespitsen, zoals vorig jaar, maar ook in 2009.

Dan spitst de situatie zich ook in Malmö toe en wordt het voor de resterende 500 Joden in de stad gevaarlijk. Tijdens de Gaza-oorlog in 2009 escaleerde de situatie, toen op het belangrijkste plein van de stad politieagenten passief toekeken hoe Joden in een zijstraatje moesten vluchten, nadat zij door met stenen gooiende moslims waren aangevallen.

Reiswaarschuwing voor Malmö?

Ook linkse leden van het Zweedse parlement namen in Malmö deel aan anti-Israël-manifestaties, waarbij de Israëlische vlag in brand gestoken werd, terwijl er met de vlaggen van Hamas en Hezbollah werd gezwaaid. Moslims, die van antisemitische delicten beschuldigd worden, zien zichzelf door de politiek van Israël in de “bezette gebieden” verontschuldigd. In het jaar 2010 sprak het Simon Wiesenthal Center daarom een reiswaarschuwing voor Malmö uit.

Op 6 september 2012 riep de internationale organisatie UN-Watch de Zweden op om de joodse gemeenschap voldoende te beschermen en speciale initiatieven te ontwikkelen over informatie tegen antisemitisme. In december 2017, na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen, kwam het tot spontane demonstraties op het centrale plein Möllevångstorget, waarbij ongeveer 200 mensen met overwegend een immigratieachtergrond ongestraft riepen: “We zullen de Joden doodschieten.”

In het verleden was het antisemitisme in Zweden hoofdzakelijk terug te voeren op rechtsextremisten. Maar een onderzoek uit het jaar 2013 toonde aan dat 51% van de antisemitische voorvallen in Zweden aan islamitische extremisten worden toegeschreven. Slechts 5% werd door rechtsextremisten gepleegd, daarentegen 25% door linkse extremisten. Zweedse politici hebben er geen probleem mee om antisemitisme, dat door rechtsextremisten wordt gepleegd, te veroordelen. Maar als het antisemitisme van de islamitische minderheid komt, kijken ze weg. De angst om van intolerantie beschuldigd te worden, weerhoudt hen ervan om de diep gewortelde intolerantie op gepaste wijze te bestrijden.

Van 1932 tot 1946 was de uit het Duitse Saarland afkomstige rabbijn Eliezer Berlinger opperrabbijn van de joodse gemeente in Malmö. In 1943 had hij de opname van 8000 Deense joden in Zweden mede georganiseerd, die door de Duitse diplomaat von Duckwitz voor hun dreigende deportatie naar Auschwitz waren gewaarschuwd. In 1945 had de stad opnieuw bijna 10.000 Holocaust-overlevenden opgenomen, die tot op de dag van vandaag de basis van de joodse gemeenschap in Malmö vormen.

Onder de sprekers van het Malmö-Forum tegen antisemitisme bevonden zich o.a. de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Franse president Emmanuel Macron. Ook de Zweedse koning Carl XVI. Gustaf en koningin Silvia namen er aan deel. De Israëli´s zouden ook graag het Zweedse koningspaar voor een staatsbezoek ontvangen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Bodo Bost “Von der Stadt der Judenrettung zur Hauptstadt des Antisemitismus” van 1 november 2021 op de site van Die Preußische Allgemeine Zeitung (PAZ) in een vertaling van E.J. Bron als “Van de stad van de Joden-redding naar de hoofdstad van het antisemitisme” van 8 november 2021 op de site van de auteur

Een gedachte over “Van de stad van de Joden-redding naar de hoofdstad van het antisemitisme

 1. Steden zijn niet ‘antisemitisch, mensen zijn dat.

  De nieuwe inwoners van Malmö zijn géén anti Semieten (de meesten van hen zijn zelf Semieten) maar Jodenhaters.

  Zweden, Noorwegen & de rest van Europa met zijn obstinate Jodenhaat krijgen precies wat zijn verdienen……..een nieuwe demografie.

  De steeds kleinere groep van niet gewenste Joden zullen langzaam wegtrekken naar Israel en boel achterlaten voor deze positieve & geintegreerde groep//troep.

  Hopelijk laten ze een kaartje achter met ‘veel geluk……LOL!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.