Israël kant zich tegen opening ‘Palestijns’ consulaat in Jeruzalem; PA weer boos

Deze foto van maandag 4 maart 2019 toont het gebouw van het consulaat van de Verenigde Staten in Jeruzalem. De Verenigde Staten hebben officieel hun consulaat in Jeruzalem gesloten en de status van hun belangrijkste diplomatieke missie naar de Palestijnen verlaagd door deze op te vouwen tot de Amerikaanse ambassade in Israël. [beeldbron: AP Foto/Ariel Schalit]

De Israëlische premier Naftali Bennett en de minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) hebben allebei duidelijk gemaakt dat de aandrang van de VS om een ​​consulaat voor Arabieren van de Palestijnse Autoriteit te openen niet naar hun zin is.

Toen hem werd gevraagd, zeiden beide mannen: “Wij zijn tegen de opening van een Amerikaans consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem. We hebben hun dit duidelijk verteld.” De uitspraken werden gedaan tijdens een vraag-en-antwoordsessie aan het einde van een persconferentie op zaterdagavond .

Parlementslid en voormalig burgermeester van Jeruzalem, Nir Barkat (Likoed), zei:

“Ik ben blij dat in het licht van de openbare strijd die we hebben gevoerd, de regering terugkwam op haar onderhandelingen over de kwestie van het openen van een consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem nadat de begroting was goedgekeurd. Thans roep ik de regering op om over te gaan van verklaringen naar acties, en om publiekelijk het wetsvoorstel te steunen dat ik heb ingediend, dat via wetgeving de opening van Palestijnse consulaten zal voorkomen. Jeruzalem, de verenigde hoofdstad van Israël, is niet te koop.”

De Soevereiniteitsbeweging antwoordde:

“De Soevereiniteitsbeweging wil haar steun betuigen aan premier Naftali Bennett in het kielzog van zijn vastberaden standpunt tegen de oprichting van een Amerikaans consulaat voor de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem, zoals vandaag (zaterdagavond) uitgedrukt in de gezamenlijke persconferentie met minister Yair Lapid, die zijn steun betuigde voor deze positie, en minister Avigdor Liberman.

De verklaring van de premier dat Jeruzalem de exclusieve hoofdstad van het Joodse volk is, is volkomen juist. Met deze woorden heeft de premier een gevaarlijke poging geblokkeerd om de soevereiniteit van Israël over de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk uit te hollen. Jeruzalem staat boven elke politieke controverse. Het hele volk van Israël staat verenigd achter dit duidelijke standpunt en steunt het verzet van de Israëlische regering tegen de druk van de Verenigde Staten of een andere partij.”

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft zondag kritiek geuit op Israël voor het afwijzen van de beloofde heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem. Geciteerd op TRT World, las een verklaring van het ‘ministerie van Buitenlandse Zaken’ van de PA aldus:

“Oost-Jeruzalem is een onlosmakelijk deel van het bezette Palestijnse grondgebied en is de hoofdstad van de staat Palestina. Israël heeft als bezettende macht niet het recht om een ​​veto uit te spreken over de beslissing van de Amerikaanse regering”

Bronnen:

  • naar een artikelPA blasts Israel for opposing Jerusalem consulate” van 8 november 2021 en een artikelBennett and Lapid: ‘We oppose opening US consulate’” van 6 november 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelRepublican senators introduce bill to block reopening of Jerusalem consulate” van 28 oktober 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.