‘Er is geen echte oplossing voor Gaza’, zegt voormalig Israëlisch ambassadeur Michael Oren

De huidige situatie in het Midden-Oosten is “een puinhoop” en er is “geen weg vooruit”, zegt de voormalige Israëlische ambassadeur bij de VS Michael Oren.  

Eerlijk gezegd is er geen echte oplossing voor Gaza“, zei hij tegen de hoofdcorrespondent van Washington, majoor Garrett, in de aflevering van de podcast “The Takeout” van deze week. 

Oren, die van 2009 tot 2013 als ambassadeur diende onder de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zei dat “Israël] het leger daar niet zal sturen en duizend kinderen zal verliezen. om de sleutels naar Gaza te brengen. We zijn weer aan het bezetten. En het is een puinhoop.” 

Staatssecretaris Antony Blinken bezocht deze week Israël, in de hoop het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, de door de VS aangewezen terroristische groepering die de Gazastrook controleert, te versterken. Minister Blinken zei dat de VS vastbesloten is om Israël te helpen bij het aanvullen van zijn “Iron Dome” raketafweersysteem, en dat de regering-Biden dit jaar nog eens 75 miljoen dollar aan hulp aan de Palestijnen zou verstrekken.  

De “Iron Dome” onderschepte de meeste van de 3.400 raketten die Hamas deze maand op Israël lanceerde. Maar de technologie, zei Oren, is een “tweesnijdend zwaard” en zorgde voor een onbalans in de slachtoffers van Israëli’s en Palestijnen. Veertien Israëli’s werden gedood in de laatste ronde van vijandelijkheden, terwijl Israëlische luchtaanvallen meer dan 250 Palestijnen het leven lieten.  

“[De “Iron Dome”] zorgt voor onevenredigheid. En dus aan onze kant had je (komiek) John Oliver die zei, hey, alsof 10 Israëli’s worden gedood, maar honderd Palestijnen worden gedood. Wel, het spijt me, John , dat er niet meer mensen worden gedood. Maar in zekere zin, als een van de doelen van Hamas is om ons te delegitimeren en ons als oorlogsmisdaden bestempeld te krijgen – Iron Dome, is het in zekere zin een geweldig hulpmiddel.” 

Oren beweerde ook dat het aantal slachtoffers in Gaza zo hoog was omdat Hamas zijn infrastructuur in buurten integreert.  

“Ik heb in Gaza gevochten. Het is een hel. Maar een van de redenen dat er burgerslachtoffers zijn, is omdat Hamas in deze buurten is gebouwd en onder de buurten is gebouwd… Dus als je een tunnel opblaast onder een flatgebouw, is er een goede kans dat het nu naar beneden gaat komen. En dat was niet de bedoeling van Israël om die mensen op welke manier dan ook te doden. Het is dus een tragische, tragische situatie. Ik zie persoonlijk niet hoe we het echt anders kunnen aanpakken.” 

De Amerikaanse minister Blinken kondigde ook $ 5,5 miljoen aan aan noodhulp voor de Gazastrook, waar na Israëlische luchtaanvallen buurten werden verwoest en naar schatting 77.000 mensen werden verdreven. 

Oren, die in het Israëlische leger diende, waarschuwde dat de controle van Hamas over Gaza en zijn inwoners het moeilijk maakt voor Amerikaanse hulp om Palestijnen te bereiken die het nodig hebben. “Je denkt dat je vijfenzeventig miljoen dollar naar Gaza gaat verhuizen en Hamas krijgt er geen deel van… Hamas krijgt veel van alles. Daar moet je je van bewust zijn.” 

Topcitaten uit de aflevering van deze week: 

  • Over de officiële Palestijnse overlijdensstatistieken : “Nee. Allereerst komen ze van de medische raad van Hamas, wat altijd verdacht is. Maar we weten eigenlijk dat de namen van de mensen zijn vermoord en ongeveer 80 procent van die mensen terroristen waren. En het is altijd erg oneerlijk als om ze allemaal op één hoop gooien. Alsof het is alsof de politie een bankoverval heeft onderbroken en ze vier bankovervallers hebben neergeschoten en ze per ongeluk drie gijzelaars hebben vastgehouden. Dus de politie heeft zeven mensen vermoord. Dat is het equivalent vanuit het perspectief van Israël .” 
  • Mogelijke langetermijnoplossing op de Westelijke Jordaanoever : “Er is geen echte oplossing voor Gaza. We gaan het leger daar niet naar binnen sturen en duizend kinderen verliezen. Gaza. We bezetten weer. En het is een puinhoop. Het is gewoon een puinhoop. De situatie op de Westelijke Jordaanoever op dit moment, er is echt geen weg vooruit omdat Mahmoud Abbas niet de autoriteit, de legitimiteit heeft om een ​​vredesakkoord te ondertekenen als hij dat zou willen En eerlijk gezegd hebben we ook geen regering. We staan ​​op het punt om onze vijfde verkiezing in vier jaar, drie jaar, echt in te gaan. Er is niet eens de leiding om mee te onderhandelen.’ 
  • Israëlische raketten blazen appartementen in Gaza op : “Het was niet de bedoeling van Israël om die mensen op welke manier dan ook te doden. Het is dus een tragische, tragische situatie. Ik zie persoonlijk niet hoe we het echt anders kunnen aanpakken.” 

Bronnen:

  • naar een artikel van Jacob Rosen ““There’s no real solution for Gaza,” former Israeli ambassador says on “The Takeout”” van 28 mei 2021 op de site van CBS News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.