Bennett’s diplomatieke tsunami: veel concessies op het gebied van land, economie, internationaal links en het zionisme zelf

De Britse premier Boris Johnson begroet de Israëlische premier Naftali Bennett bij aankomst voor de VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in Glasgow, Schotland, Groot-Brittannië op 1 november 2021 [beeldbron: Chris. Furlong/Pool via Reuters]

Het diplomatieke beleid van de regering van Naftali Bennett kwam de afgelopen weken volledig in beeld en werd deze week op de VN-klimaatconferentie in Glasgow op de proef gesteld. De resultaten zijn onmiskenbaar.

Onder de regering van Bennett is het buitenlands beleid van Israël gebaseerd op het doen van verreikende concessies – in de eerste plaats aan de Palestijnen en in de tweede plaats aan internationaal links. Vier van dergelijke concessies springen in het oog.

 • De eerste concessie is het zionisme. Vorige week verliet minister van Defensie Benny Gantz het centrale principe van het zionisme – de verlossing van het land van Israël door landaankopen voor Joodse nederzettingen. 

Nadat het Judea en Samaria in 1967 van de Jordaanse bezetting had bevrijd, koos de regering van Eshkol ervoor om deze gebieden door het leger te beheren, terwijl de Jordaanse wet als de geldende wet van de gebieden werd gehandhaafd. De militaire regering vaardigde bevelen uit die de wetten van tijd tot tijd actualiseerden om het wettelijke regime in de gebieden in overeenstemming te brengen met de basisprincipes van burgerrechten.

De Jordaanse wet bevat verschillende racistische bepalingen. Een van de meest prominente rassenwetten is de landwet van Jordanië, die niet-moslims verbiedt om land te kopen. In 1971 wijzigde de Israëlische militaire regering de wet om niet-moslimbedrijven – maar niet particuliere niet-moslimburgers – toe te staan ​​privégrond in Judea en Samaria te kopen. De wijziging verplichtte deze bedrijven om de deals te registreren bij de Civiele Administratie.

Nadat de Palestijnse Autoriteit een aantal Palestijnse landeigenaren had vermoord na de registratie van hun grondverkoop bij de civiele administratie, adviseerden het ministerie van Defensie en de juridische adviseurs van de IDF om de wet opnieuw te wijzigen om particulieren die geen moslim zijn toe te staan ​​land te kopen van particuliere eigenaren.

Gantz weigerde de aanbeveling uit te vaardigen. Zijn weigering bracht twee Israëlische NGO’s ertoe een verzoekschrift in te dienen bij het Hooggerechtshof om Gantz te verplichten de aanbevelingen uit te voeren, die gericht zijn op het waarborgen van de eigendomsrechten en het leven van Palestijnse moslims en Israëlische joden.

Gantz vertelde de rechters dat hij ervoor koos om Joden te verbieden land van Palestijnen te kopen om te voorkomen dat de Palestijnse Autoriteit boos wordt, die zich bezighoudt met de grootschalige moord op Palestijnse landverkopers. Ook wil hij de internationale gemeenschap, die in een uiting van ongebreideld antisemitisme de joodse eigendomsrechten in Judea, Samaria en Jeruzalem afwijst, niet afkeuren.

 • De tweede concessie van Israël heeft betrekking op land. Het betreft met name Area C – de 60% van Judea en Samaria met de Israëlische gemeenschappen, de Jordaanvallei, kritieke infrastructuur voor de nationale veiligheid van Israël, Joodse erfgoedsites en militaire installaties.

Terwijl de Raad van Joodse Gemeenschappen in Judea en Samaria de regering-Bennett heeft geprezen voor het goedkeuren van een paar duizend bouwvergunningen binnen de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria, negeerde de raad de grotere context waarin die vergunningen worden verleend. 

In de hoop browniepunten te winnen bij de regering-Biden en de Europese Unie, heeft de regering duizenden bouwplannen voor de Palestijnen in Area C goedgekeurd, waaronder plannen om Palestijnse nederzettingen te bouwen binnen Israëlische gemeenschappen en nederzettingenblokken. 

Het gevolg van deze massale Palestijnse constructie (legaal en illegaal) in Area C is duidelijk, niet in de laatste plaats omdat de Palestijnen en hun EU-financiers het ronduit hebben verklaard. Te zijner tijd zullen massale Palestijnse bouwwerkzaamheden in Area C de bloeiende Israëlische boerderijen,

 • Economie is het derde gebied van grote regeringsconcessies aan de Palestijnen onder leiding van Bennett. In 2018 keurde de Knesset een wet goed die de regering verbiedt om geld over te maken naar de PA zolang zij haar “pay to slay”-beleid voortzet om salarissen te geven aan terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten en aan families van overleden terroristen. 

In strijd met de geest van de wet stort Gantz honderden miljoenen sikkels in de schatkist van de Palestijnse Autoriteit, terwijl de PA bijna 10% van haar budget besteedt aan het betalen van salarissen aan terroristen. Om de wet te omzeilen, knipoogde Gantz en noemde de fondsen een lening.

Wat Hamas betreft, zond Channel 13 News afgelopen weekend een onderzoeksrapport uit dat was opgesteld door Choose Life, een forum van families van terreurslachtoffers, en de onderzoeks-ngo Ad Kan. Het rapport toonde aan dat via de Moslim Broederschap-partij Ra’am, wiens vierkoppige Knesset-factie Bennett voorziet van zijn 61-koppige regerende coalitie, Hamas ook wordt verzorgd door de Bennett-regering.

Het rapport bracht nauwe financiële banden aan het licht tussen een door Ra’am gecontroleerd fonds genaamd het 48 Fund en Hamas. Met het budget van 250 miljoen sjekel ($ 80,4 miljoen) van het 48 Fund hebben senior leden van Ra’am enorme bedragen overgemaakt aan Hamas in Gaza en terroristen in Judea en Samaria. Het 48 Fund heeft ook enorme banden met de Moslimbroederschap en Hamas in Turkije en Syrië.

Ra’am ontving op grond van het regeerakkoord honderden miljoenen shekels aan overheidsgeld. Het budget dat woensdag in de Knesset is aangenomen, geeft Ra’am een ​​beslissende invloed op de uitbetaling van 53 miljard shekels ($ 17 miljard) die zijn begroot aan de Arabische Israëlische gemeentelijke autoriteiten in het hele land.

 • De vierde grote concessie die de regering-Bennett de afgelopen weken deed, was gericht op internationaal links. Voorafgaand aan zijn reis naar Glasgow, beloofde Bennett Israël om de koolstofemissies tegen 2050 tot nul terug te brengen.

Indien gehonoreerd, zal deze toezegging de Israëlische economie verwoesten en niets doen om de mondiale temperatuur te veranderen. Zelfs als het de hele dag en de hele nacht vuile kolen verbrandde van het ene uiteinde van het land naar het andere, is het kleine Israël te klein om het klimaat in de wereld te beïnvloeden. Maar sinds Bennett ervoor heeft gekozen om zich aan te sluiten bij de deugd die postnationaal links signaleert, heeft hij de nationale economie van Israël tot vernietiging veroordeeld.

Dit brengt ons naar Glasgow. Volgens de adviseurs van Bennett was zijn ontvangst op de conferentie een eerbetoon aan het succes van zijn briljante beleid. In een gesprek met Israel Hayom- verslaggever Ariel Kahana spuiden ze: “We hebben een diplomatieke tsunami meegemaakt – op een goede manier. Dit is een geweldige tijd voor de buitenlandse betrekkingen van Israël. De ontmoetingen [met wereldleiders in Glasgow] waren als speeddates.”

Helaas hadden Bennett’s flaks gedeeltelijk gelijk. Zijn ontmoetingen met onder meer de Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron, de Indiase premier Narendra Modi en de Australische premier Scott Morrison waren als speeddates, in die zin dat het kortstondige sensaties waren die volledig ontbraken in inhoudelijke resultaten.

Bennetts assistenten zeiden dat hij gesprekken voerde over het nucleaire programma van Iran en er bij zijn buitenlandse collega’s op aandrong om zich bij Israël aan te sluiten en zich te verzetten tegen het herstel van de nucleaire deal van 2015 met Iran, die Iran een open pad geeft naar een nucleair arsenaal.

Ondanks zijn klimaathysterie en zijn strategische concessies aan de Palestijnen, kwam Bennett nergens. Niemand ging akkoord met dit verzoek. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden voor de diplomatieke flop van Bennett dat de regering-Biden het tegenovergestelde beleid voert.

Niet alleen kondigde de Amerikaanse president Joe Biden aan het begin van de week de hervatting aan van de nucleaire besprekingen met Iran om de Amerikaanse deelname aan de overeenkomst van 2015 te herstellen. Biden weigerde Bennett te ontmoeten in Glasgow. Die paar leiders die ermee instemden om Bennett te ontmoeten, zagen ongetwijfeld de koude schouder die Biden Bennett gaf en trokken de juiste conclusies.

Ondanks alle minachting van Biden voor Bennett, zitten de twee politici vast in dezelfde politieke en beleidsval. Om hun leidende posities in hun respectieve landen te veroveren, waren Biden en Bennett allebei gedwongen verregaande concessies te doen aan de linkse rand van het politieke spectrum van hun land. En beide mannen betalen een hoge prijs voor hun daden.

Bennett stemt op de rand van de drempel om verkozen te worden tot Knesset. Hij geniet de steun van 2-6% van het publiek. Om politieke vergetelheid te voorkomen, is Bennett volledig verplicht tot zijn extreem-linkse coalitiepartners en coalitiepartners van de Moslimbroederschap. Hij kan niet van koers veranderen. Hij zit vast.

Bennett was misschien wel de enige leider in Glasgow met lagere goedkeuringsclassificaties dan die van Biden. Het besluit van zowel China als Rusland om de VN-conferentie af te blazen was een minachting voor Biden. De organisatoren van de G-20 toonden Biden ook de rug van hun hand toen ze hem aan de rand van de traditionele groepsfoto van de leiders van de G-20 plaatsten.

Terwijl Bennett rond de foutmarge bungelt voor nul publieke steun, blijven de goedkeuringscijfers van Biden steken in de lage veertig. En toen Biden dinsdag terugkeerde naar Washington, werd hij bijna begroet door de Republikeinen bij lokale en landelijke verkiezingen in een hele reeks door Democraten gedomineerde staten.

De Republikeinse overwinningen in Virginia, New York, Pennsylvania, Minnesota, Georgia en Minnesota, en daarbuiten, toonden aan dat Biden, minder dan een jaar na zijn presidentschap, een slappe eend is geworden. De coalitie van progressieven en gematigde voorsteden die de Democraten vorig jaar in het Witte Huis en beide huizen van het Congres aan de macht brachten, is uiteengevallen. 

Onafhankelijke kiezers en gematigde democraten hebben de partij massaal verlaten. Republikeinen zijn de dode favorieten om de controle over beide huizen van het Congres over te nemen bij de verkiezingen van volgend jaar. In de tussentijd zullen gematigde congresdemocraten die bedreigd worden door het draaien van het wiel zich waarschijnlijk verzetten tegen het radicale binnenlands en buitenlands beleid van Biden. Dus een jaar voordat de Democraten formeel hun krappe meerderheid in het Huis en de Senaat bij de stemhokjes verliezen,

Maar net zoals Bennett niet naar rechts kan gaan zonder te worden afgezet door zijn coalitiebazen, kan Biden zijn eigen beleid niet matigen zonder in de steek te worden gelaten door radicaal links dat de basis van de partij controleert.

Om Biden tevreden te stellen en zijn linkse bazen te plezieren, weigerde Bennett toen hij in augustus naar Washington reisde om Biden te ontmoeten, de Republikeinse bondgenoten van Israël te ontmoeten. Het is hun verdienste dat de Republikeinse wetgevers toch vasthielden aan hun steun aan Israël. 

Deze week stuurden tweehonderd Republikeinse leden van het Huis een brief aan Biden waarin ze eisten dat hij afziet van zijn plan om een ​​consulaat voor de Palestijnen in Jeruzalem te openen. De Republikeinse senator Josh Hawley blokkeerde de bevestiging van Thomas Nides als ambassadeur in Israël vanwege Nides’ steunbetuigingen voor de opening van een dergelijk consulaat.

Hoewel de Republikeinen hun pro-Israëlische standpunten niet zullen opgeven als vergelding voor Bennetts grofheid, wordt Israël geschaad door Bennetts slechte relaties met zijn meest trouwe supporters en vrienden. Maar afhankelijk van zijn republikeinse hatende linkse coalitiepartners en coalitiepartners van de Moslimbroederschap, zal Bennett het niet aandurven om op een significante manier betrekkingen met de Republikeinen te ontwikkelen.

Bennetts diplomatieke mislukking in Glasgow getuigt van de irrationaliteit van de linkse overtuiging dat de internationale reputatie van Israël rechtstreeks verband houdt met zijn concessies aan de Palestijnen. Het is ook het bewijs dat een premier die verstoken is van publieke steun, niet in staat is om zinvolle diplomatieke initiatieven te ontplooien. 

Gevangen in zijn post-zionistische en anti-zionistische coalitiepartners, kan Bennett niet van koers veranderen – noch om de belangen van Israël in het buitenland te bevorderen, noch om zijn eigen positie bij de Israëlische kiezers op te bouwen.

Bennett heeft deze week wel een diplomatieke tsunami meegemaakt. Het kwam in de vorm van een koude reality-douche die hem – en ons – vertelde dat Israël nergens ter wereld komt zolang hij en zijn regering aan de macht blijven.

Bronnen:

 • naar een artikel van Caroline B. Glick “Bennett’s diplomatic tsunami” van 5 november 2021 op de site van Israel Hayom
 • h/t “Tiki S.

Een gedachte over “Bennett’s diplomatieke tsunami: veel concessies op het gebied van land, economie, internationaal links en het zionisme zelf

 1. Een zwakker premier die leeft met de wetenschap dat hij bij nieuwe verkiezingen géén of alleen een minimale achterban heeft en er dus alles aan moet doen deze te voorkomen.

  Zo een leider kan de duimschroeven worden aangedraaid.
  Zo een premier is Naftali Bennett met zijn samengestelde regering.

  Naftali Bennett heeft zijn rechts/nationalistische & ideologische achterban in de uiterkoop gedaan voor zijn eigen ideaal & ultieme wraak…….het premierschap af te pakken van Netanyahu.

  Ayelet Shaked is zijn partner in crime.

  Dit verraad word door niemand vergeten of vergeven…..en dat weten zij maar al te goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.