De echte ‘pinkwashing’ wordt gedaan door Palestijnen

Mensen nemen deel aan een jaarlijkse gay pride-parade in Tel Aviv, Israël, 25 juni 2021 [beeldbron: Reuters/Corinna Kern]

Het Britse kunst- en cultuurtijdschrift Dazed heeft een venijnig artikel gepubliceerd over een aankomend filmfestival, “Queer Cinema for Palestine” (QCP), dat naar verluidt de “wereldwijde queer-realiteiten en solidariteit met de Palestijnen” zal vieren.

De vertoningen van november vallen samen met het Tel Aviv International LGBTQ+ Film Festival, bekend als TLVFest. De organisatoren van de QCP hebben het Israëlische festival beschuldigd van “pinkwashing”.

Zoals HonestReporting vorige week benadrukteleidden pogingen om een ​​boycot van het Israëlische evenement aan te moedigen tot de publicatie van een brief ondertekend door meer dan 200 Hollywood-beroemdheden die de door BDS geleide campagne aan de kaak stelden.

“Pinkwashing ” is een veel voorkomende aanklacht die de Joodse staat ervan beschuldigt zijn progressieve houding ten aanzien van LGBTQ+-rechten uit te buiten om de aandacht af te leiden van wat Dazed beschrijft als de “gewelddadige bezetting van Palestina”.

De waarheid is nochtans eenvoudig: In het Midden-Oosten hebben alléén in Israël holebi’s [de LGBTQ gemeenschap] gelijke rechten en dat reeds sinds 1988. Sinds 1994 kunnen holebi’s legaal samenwonen en een samenlevingscontract afsluiten; sinds 1998 worden holebi-optochten [Gay Pride Parades] gehouden zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem en sinds 2005 mogen holebikoppels kinderen adopteren. Homo’s vervullen ook hun legerdienst en kunnen zelfs zetelen als rechter.

In het Dazed- artikel staat:

Het [Queer Cinema for Palestine, of QPC,] filmfestival organiseert zowel online als persoonlijke evenementen op vijf continenten en biedt ook een platform voor filmmakers die eerder hun films uit de TLVFest-reeks haalden, in tegenstelling tot de samenwerking met Israëlische instellingen en aanvaarding van staatsfinanciering. Eén speciaal programma zal in het bijzonder acht Braziliaanse filmmakers eren die hun korte films in 2020 hebben stopgezet.

Behalve dat het nogal nutteloos is om de lezers te vertellen dat het QCP-evenement “over vijf continenten” zal worden gehouden, bevat het artikel opvallend weinig details over de specifieke locaties.

Een bezoek aan de festivalwebsite laat ons echter weten dat QCP bezichtigingen zal organiseren in ten minste 13 steden, waaronder Seoul, Bilbao, Tunis, Beiroet, Belfast, Prishtina, Parijs, Montreal, Turijn, Sofia en London, Ontario.

En wat hebben al deze plekken gemeen? Geen van hen bevindt zich in “Palestina”. Het is niet verwonderlijk dat Dazed heeft nagelaten te vermelden waarom deze gebeurtenissen waarschijnlijk niet zullen plaatsvinden in gebieden die de Palestijnen claimen als onderdeel van een toekomstige staat. Dit zijn de feiten die Dazed liever negeert.

Volgens de wereldwijde LGBTQ+-rechtenorganisatie Human Dignity Trust :

Sectie 152(2) van de British Mandate Criminal Code Ordinance 1936, die nog steeds van kracht is in Gaza, stelt vleselijke kennis “tegen de orde van de natuur” strafbaar met een straf van maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Hoewel homoseksuele relaties niet strafbaar zijn in door de Palestijnse Autoriteit (PA) bestuurde gebieden op de Westelijke Jordaanoever, merkt Human Dignity Trust op dat er talloze beschuldigingen zijn geweest van homoseksuelen die worden lastiggevallen, misbruikt en vastgehouden door veiligheidsagenten van de PA.

Zo werden activisten op de Westelijke Jordaanoever van de Palestijnse LGBTQ+-rechtengroep Al-Qaws in 2019 bedreigd met arrestatie door PA-politieagenten, die hen waarschuwden voor het houden van lokale activiteiten op grond van het feit dat ze tegen de “waarden van de Palestijnse samenleving” zijn.

Met name beschuldigt Al-Qaws Israël ervan zichzelf te adverteren als een homovriendelijke vakantieplek om “de realiteit te verbergen dat toeristische feestgangers dansen bovenop de ruïnes van etnisch gezuiverde Palestijnse dorpen.” Dit ondanks het feit dat de organisatie twee kantoren in de Joodse staat heeft – een in Haifa en een ander in het oostelijke deel van Jeruzalem.

Deze plaatsen zijn overigens veilig buiten het bereik van de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit. Ondertussen schetst een scan van nieuwsberichten met betrekking tot de kwestie van LGBTQ+-rechten in door Palestijnen opgeëiste gebieden ook een zeer gevaarlijk beeld voor degenen die daar “tegen de orde van de natuur” leven.

De Israëlische publicatie Haaretz, bijvoorbeeld, publiceerde in 2019 een Engelstalig stuk met de titel “Pride and Prejudice: The Hellish Life of Gaza’s LGBTQ Community “, dat de volgende passages bevat:

“Met het risico op intimidatie, marteling of erger door Hamas of leden van hun eigen familie, verbergen homoseksuele Gazanen zich vaak in angst. … Maar iedereen is bang voor iedereen. Sommigen zijn gestraft, sommigen zijn vermoord. Anderen pleegden zelfmoord. Het leven kan nog uitdagender zijn voor lesbiennes in de Gazastrook. In de conservatieve samenleving van Gaza mogen vrouwen hun huis vaak niet alleen verlaten, wat hun vermogen om relaties met hetzelfde geslacht aan te gaan, belemmert.”

Helaas verzuimde Dazed in zijn gloeiende advertentie van QCP te verwijzen naar een van deze brutale, maar onmiskenbaar opvallende feiten over de behandeling van Palestijnse homoseksuelen.

Het Dazed- artikel gaat verder:

“Volgens een aankondiging geplaatst door Queer Cinema for Palestine, viel het festival samen in mei 2021, te midden van wereldwijde protesten tegen het bombardement van Gaza door de Israëlische regering en de voortdurende onderdrukking van Palestijnen.”

De auteur van het stuk neemt niet de moeite om te vermelden dat het vermeende “bombardement” op Gaza bestond uit defensieve aanvallen als reactie op willekeurig raketvuur gericht op Israëlische burgers of dat de “onderdrukking van Palestijnen” in handen is van hun eigen politieke leiders .

Bovendien lijkt Dazed een meer algemeen probleem te hebben met Israël, dat het ‘de kolonialistische staat’ noemt (zie hierhier en hier). Er moet ook op worden gewezen dat de beschuldiging van “pinkwashing” historische antisemitische laster oproept.

De beschuldiging dat Israëls progressieve LGBTQ+-houding deel uitmaakt van een algehele poging om af te leiden van zijn beleid ten aanzien van de Palestijnen, sluit aan bij de canard dat wat Joden ook doen slecht is en/of deel uitmaakt van een of ander snode bijbedoeling.

Bovendien dient de kritiek als een instrument waarmee publicaties zoals Dazed voorzichtig de netelige kwestie van homorechten in Palestijnse gebieden en in naburige Arabische landen kunnen omzeilen, en kunnen vermijden de grimmige realiteit aan te pakken: namelijk dat dergelijke rechten niet bestaan ​​in deze plaatsen en , vaker wel dan niet, worden seksuele minderheden geconfronteerd met wrede straffen of zelfs de dood.

Een kaart van Human Dignity Trust laat zien dat Israël een LGBTQ-vriendelijk land is, omringd door landen die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren

Verder is een onderzoek van de Dazed website onthult dat zijn journalisten de tijd om allerlei verhalen met betrekking tot dating apps, met inbegrip van items zoals dekken hebben gevonden Tinder nieuwe functie geeft prioriteit aan LGBTQ + veiligheid” en ” “Australiërs gebruiken Grindr hulp swing hetzelfde- geslachtshuwelijk stemmen.”

Gezien deze koppen zou je denken dat de publicatie ruimte zou maken voor het verontrustende nieuws dat een aan Iran gelieerde hackersgroep de persoonlijke gegevens heeft vrijgegeven van wel een miljoen gebruikers van de Israëlische homodatingsite Atraf, waaronder enkele profielen van degenen die hadden geopenbaard hun hiv-status.

Niet zo. Evenzo is het feit dat homo’s in Iran publiekelijk worden opgehangen, ook duidelijk niet zo nieuwswaardig voor Dazed als “Queer Cinema voor Palestina”.

Laten we duidelijk zijn: de echte “pinkwashing” wordt gedaan door Dazed, die in zijn uitbundige viering van een initiatief van pro-Palestijnse voorstanders, die waarschijnlijk de boycot van het meest liberale land van het Midden-Oosten steunen, de duivelse omstandigheden waaronder homoseksuelen lijden volledig heeft genegeerd mensen die “tegen de orde van de natuur” leven onder Palestijnse heerschappij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Rachel O’Donoghue “The Real ‘Pinkwashing’ Is Done by Palestinians” van 4 november 2021 op de ste van The Algemeiner
  • h/t “Tiki S.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.