Hoe twee helden van Lehi de Britse minister Lord Moyne in Caïro in 1944 liquideerden voor zijn misdaden tegen het Joodse volk

In het boek The Deed (De Daad), geschreven door Gerold Frank in 1963, wordt het verhaal verteld van twee jonge Joodse jongens die opgroeiden in de Yishuv-periode, tijdens de Joodse hervestiging van het land Israël in de aanloop naar de oprichting van de moderne staat. 

Deze twee jongens, Eliyahu Bet Zouri en Eliyahu Hakim, waren lid van de Irgun en later van de FFI (Fighters for the Freedom of Israel), ook bekend als Lehi. Dit verhaal onderzoekt en contextualiseert de belangrijkste gebeurtenissen in het turbulente Mandaat Palestina die hun identiteit hebben gevormd.

De twee Eliyahu’s groeiden op met aanzienlijke trauma’s door getuige te zijn van het geweld van de Arabieren, rellen, ophangingen, Joodse vluchtelingenschepen die voor de kust van Haifa zinken, en tal van andere onrechtvaardigheden door het Britse koloniale bestuur in Palestina. 

Dit alles zorgde ervoor dat ze een hekel kregen aan de Britten en versterkten de nationalistische aspecten van hun Joodse identiteit. Dit perspectief leidde de twee Eliyahu’s op het pad om uiteindelijk hun beruchte missie uit te voeren en “de daad” uit te voeren waarin ze Lord Moyne, de Britse minister van Staat in het Midden-Oosten, in 1944 vermoordden.

Het Mandaat Palestina

De Daad begint met het presenteren van de nodige achtergrondinformatie om de uiterst complexe omgeving van Mandaat Palestina te begrijpen. Mandaat Palestina, beheerd door de Britten en een mijnenveld van tegenstrijdige belangen, werd formeel ingesteld op de San Remo-conferentie van 1920.

De Britten kregen het mandaat van de nieuw gevormde Volkenbond en hadden via de Balfour-verklaring van 1917 beloofd om een nationaal tehuis voor het Joodse volk in het land Palestina. De 22 Arabische staten van vandaag werden gevormd op dezelfde conferentie, wat de legitimiteit van dit lichaam aantoont en de oprichting van de nieuwe natiestaten die op dat moment werden opgericht.

Ondanks de Balfour-verklaring deden de Britten in deze periode ook erg hun best om goede betrekkingen met de Arabieren in en rond de Levant te onderhouden. Er was nogal wat geweld en agressie tussen Palestijnse Joden en Palestijnse Arabieren en de Britten zaten ertussenin terwijl ze probeerden de vrede te bewaren. 

Helaas kozen de Britten vaak de kant van de Arabieren en probeerden ze de macht van de ontluikende zionistische beweging te verminderen. De Britten stelden uiteindelijk het Witboek in dat de hoeveelheid legale Joodse immigratie naar Palestina ernstig beperkte om de Arabieren te sussen.

De Britten weigerden ook tientallen schepen met duizenden Joodse vluchtelingen die de Holocaust in Europa ontvluchtten. Om de zaken nog erger te maken, verboden de Britten Palestijnse Joden om wapens te hebben, omdat ze volhielden dat zij de enigen waren met het gezag om te politie. De Britten slaagden er echter herhaaldelijk niet in om Joodse nederzettingen te beschermen tegen Arabische aanvallen en daarom werden gedurende deze tijd verschillende Joodse paramilitaire organisaties opgericht die illegaal verkregen wapens en munitie gebruikten om zichzelf te beschermen.

De akte beschrijft de betrokkenheid van de Eliyahu’s bij de Irgun en zijn uitlopers, en legt uit hoe deze ondergrondse terroristische organisaties opereerden, hun motivaties en doelen. De Irgun, wiens volledige naam HaIrgun HaTzva’i HaLeumi B’Eretz Yisrael was , de “Nationale Militaire Organisatie in het Land van Israël”, was een zionistische paramilitaire organisatie opgericht door Ze’ev Jabotinsky, de leider van de Revisionistische Zionistische beweging.

De Irgun werd opgezet tegen hun politieke en ideologische rivalen, de Haganah, de puur zelfverdediging (letterlijk, “de Verdediging”) zionistische militaire organisatie van de Yishuv, die gedurende deze periode de reguliere steun van de meerderheid van de Joodse gemeenschap in Palestina handhaafde . De Haganah beschermde vroege Joodse nederzettingen in Palestina tegen Arabische aanvallen. Ze namen echter nooit wraak op de Arabieren, noch vielen ze de Britten aan. De Irgun, aan de andere kant, nam een ​​veel offensievere benadering, met behulp van guerrillaoorlogvoering, vaak met bommen of andere explosieven, om Britse koloniale gebouwen en infrastructuur te vernietigen en de Arabieren aan te vallen als vergelding.

Toen de Tweede Wereldoorlog begon, splitsten de Irgun zich op in de volgelingen van Abraham “Yair” Stern, pejoratief Sternists of de Stern Gang genoemd. In tegenstelling tot de rest van de Irgun, besloten ze dat zelfs tijdens de oorlog de Britten tegen de nazi’s vochten, ze de Britten moesten blijven aanvallen om buitenlandse heerschappij uit het land Palestina te verdrijven. Beide Eliyahu’s vonden deze splitsing moeilijk te verzoenen omdat ze enerzijds de Britten verafschuwden omdat ze hun vaderland bezetten en scheepsladingen van hun broers en zussen terugstuurden naar Hitler’s Europa om te vergaan.

Aan de andere kant vochten de Britten tegen de nazi’s, dus ze hadden een gemeenschappelijke vijand. Door de Britten aan te vallen, zouden de Joden van Palestina het vermogen van de Britten om tegen de Duitsers te vechten verzwakken, wat zou kunnen resulteren in een langere oorlog en dus een langere Holocaust. Beide opties leken de Eliyahu’s verkeerd. Ze moesten kiezen tussen de minste van twee kwaden: vechten tegen de Britten om een ​​einde te maken aan het Joodse lijden in Palestina of de Britten met rust laten om het lijden van de Joden in Europa te helpen beëindigen.

De twee Eliyahu’s worstelden een aantal dagen met de beslissing en dwaalden tot diep in de nacht door de straten van Palestina en voelden een verpletterend gevoel van hulpeloosheid. Ze hadden het gevoel dat als ze geen kant kozen, ze alleen maar eenden waren die hulpeloos toekeken terwijl hun broeders overal om hen heen werden afgeslacht.

Uiteindelijk besloten ze allebei dat het van het grootste belang was om te vechten voor de bevrijding van Israël van de koloniale bezetting en dus werden ze Sternisten. De Sternisten transformeerden later in de oorlog van een militaire organisatie in een geheim ondergronds genootschap genaamd de FFI (Fighters for the Freedom of Israel) of Lehi (het acroniem van het Hebreeuws, Lohamei Herut Yisrael ). Toen ze eenmaal besloten hadden de Britten te blijven bevechten, was het slechts een kwestie van tijd voordat ze de ultieme stap zouden zetten die hen het leven zou kosten: de Britse minister vermoorden.

Lord Moyne

Lord Moyne op de cover van het boek

Lord Moyne (of de Hoogedelachtbare Walter Edward Guinness, eerste Baron Moyne) was tot 1944 de Britse minister van Staat in het Midden-Oosten en vertegenwoordigde de regering die het Joodse volk in hun internationaal verklaarde thuisland controleerde. 

In 1922, 1929 en 1936, toen Arabische rellen uitbraken en Joodse families genadeloos werden afgeslacht en in stukken werden gesneden, reageerde de Britse regering door alle Joodse mannen te arresteren die een vuurwapen hadden voor gebruik in zelfverdediging en de slachtoffers te veroordelen tot 7 jaar gevangenisstraf .

Moyne’s persoonlijke record was niets om trots op te zijn: “Mijn beste kerel, wat zou ik doen met een miljoen Joden?” hij had het Joel Brand gevraagd, een Hongaarse Jood die bij zijn gevangenneming beweerde dat Hitler had ingestemd met de vrijlating van zoveel Joden uit vernietigingskampen na ontvangst van 10.000 vrachtwagens en hoeveelheden thee, koffie, zeep en andere goederen. Hij had bovendien zeker niets gedaan om de ontsnapping van Joden uit nazi-Europa naar hun internationaal gemandateerde huis in Palestina te helpen.

Het was onder meer om die redenen dat Itzhak Yizernitsky (Shamir) en Israel Sheib, alias Sambation, vele maanden voor de daad zelf hadden bepaald dat Moyne met zijn leven moest boeten voor zijn en Britse misdaden tegen het Joodse volk. Ze kozen twee jonge zionisten, Eliyahu Hakim uit Haifa en Eliyahu Bet Zouri uit Tel Aviv, om als moordenaars te dienen. 

Dit waren mannen die uit de eerste hand getuige waren geweest van de Arabische bloedbaden op Joden en de weerloosheid die de Britse mandaatregering aan het Joodse volk oplegde. Er was geen twijfel over waar de verplichte gunst lag op dit specifieke moment in de geschiedenis, en de twee Eliyahu’s waren van plan er iets aan te doen, zelfs als het hen uiteindelijk het leven zou kosten.

Logo’s van Lehi (links) en Irgoen (rechts)

De liquidatie van Lord Moyne

In de vroege namiddag van 6 november 1944 wachtten Eliyahu Bet-Zuri en Eliyahu Hakim van de joodse terroristische groepering Lehi op Moyne in de buurt van zijn huis in Caïro na een goed gepland en veel geoefend actieplan om Moyne te vermoorden.

Moyne arriveerde in zijn auto met zijn chauffeur, korporaal Arthur Fuller, zijn secretaresse, Dorothy Osmond, en zijn ADC, majoor Andrew Hughes-Onslow. De ADC ging de voordeur van de woning openen en de chauffeur stapte uit om de deur voor Moyne te openen.

Ze kregen plotseling te horen dat ze niet moesten bewegen, toen Bet-Zuri tevoorschijn kwam en Fuller in de borst schoot, waardoor hij op de oprit instortte en binnen enkele minuten doodbloedde. Hakim trok toen het autoportier open en schoot drie keer op Moyne.

De eerste kogel trof hem in de nek aan de rechterkant, net boven het sleutelbeen, de tweede drong door in zijn buik, doorboorde zijn dunne darm en dikke darm, en werd ingebed aan de rechterkant van de tweede lendenwervel, terwijl het derde schot afvuurde na Moyne hief zijn rechterhand op, scheurde vier van zijn vingers af en ging in en uit zijn borstkas, zonder ernstige verwondingen te veroorzaken.

Echter na enkele ingrepen begon zijn toestand zienderogen te verslechteren en overleed Lord Moyne die avond aan zijn verwondingen om 20:40 uur, 64 jaar oud.

Ter dood veroordeeld in Egypte

Na de schietpartij vluchten Bet-Zuri en Hakim weg op hun fietsen. Ze waren bijna ontsnapt toen een Egyptische motorpolitieagent, El-Amin Mahomed Abdullah, hen inhaalde. Bet-Zuri vuurde een salvo waarschuwingsschoten in zijn richting af, die hij negeerde. Abdullah steeg toen af ​​en beval hem zijn wapen te laten vallen.

Bet-Zuri probeerde de banden van de motorfiets eruit te schieten, maar ontdekte dat zijn pistool geen munitie meer had, en toen hij het probeerde te herladen, vuurde Abdullah en raakte Bet-Zuri in de borst. Toen Hakim de commotie hoorde, keerde hij terug om Bet-Zuri te helpen, en binnen enkele minuten verscheen er een andere politieagent en de twee werden gearresteerd.

Bet-Zuri en Hakim gaven aanvankelijk valse namen op, maar hun ware identiteit werd al snel ontdekt. Ze werden berecht in een Egyptische rechtbank. Uiteindelijk werden de Lehi-leden schuldig bevonden en op 18 januari 1945 ter dood veroordeeld.

Hun gratieverzoeken werden afgewezen, waarschijnlijk deels onder druk van Winston Churchill, die Moyne’s bondgenoot en goede persoonlijke vriend was geweest. Ze werden op 23 maart 1945 opgehangen.

Dertig jaar later, in 1975, gaf Egypte de lichamen van Ben Zuri en Hakim terug aan Israël (plaatje hierboven) in ruil voor 20 gevangenen uit Gaza en de Sinaï. Ze werden opgebaard in de Jeruzalem Hall of Heroism, waar ze werden bijgewoond door vele hoogwaardigheidsbekleders, waaronder premier Yitzhak Rabin en president Ephraim Katzir.

Daarna werden ze begraven in het militaire gedeelte van de berg Herzl in een staatsbegrafenis met volledige militaire eer. Groot-Brittannië diende een formeel protest in, maar Israël verwierp de kritiek, verwijzend naar Ben Zuri en Hakim als ‘heldhaftige vrijheidsstrijders.’ De twee pistolen die bij de moord werden gebruikt, bleken later te zijn gebruikt bij acht eerdere moorden.

In 1982 werden ter ere van hen postzegels uitgegeven:

Bronnen:

  • naar een artikel van Nathan Asher “A tale of two Eliyahus” en een artikelThe Deed” op de site van The Israel Forever Foundation
  • naar een artikelWalter Guinness, 1st Baron Moyne” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.