Genegeerd in het Westen: De campagne van de Palestijnse Autoriteit tegen Palestijnse NGO’s

Het recente besluit van Israël om zes Palestijnse niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) aan te wijzen als terroristische organisaties leidde tot een golf van protesten en veroordelingen van vele partijen over de hele wereld, waaronder mensenrechtengroeperingen en politieke activisten. 

Israël wordt beschuldigd van optreden tegen Palestijnse maatschappelijke organisaties, niet vanwege hun banden met een terroristische groepering, maar vanwege hun politieke activiteiten, die vaak niet zo verschillend zijn.

De zes Palestijnse NGO’s werden door Israël geclassificeerd als terroristische organisaties vanwege hun banden met het Marxistisch-Leninistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina ( PFLP) van de PLO, door zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie aangewezen als een buitenlandse terroristische organisatie .

De PFLP is een van de 11 groepen die de PLO vormen, die wordt geleid door de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas. Elke groep ontvangt maandelijkse toewijzingen van maximaal $ 70.000 van het onofficiële ministerie van Financiën van de PLO, het Palestijnse Nationale Fonds (PNF), dat verantwoordelijk is voor het beheer van financiële hulp uit verschillende bronnen: fondsen van Arabische staten, bijdragen van rijke Palestijnen en een “bevrijdingsbelasting” geheven op Palestijnen die in Arabische landen werken.

Maar terwijl Israël aangevallen is vanwege zijn actie tegen de zes NGO’s, wordt er bijna niet vermeld dat de Palestijnse Autoriteit (PA) (die zich bij de karrenvracht van anti-Israëlische kritiek voegde) ook al geruime tijd het doelwit heeft van Palestijnse NGO’s.

In feite lijken de maatregelen die de PA tegen Palestijnse NGO’s heeft genomen veel ernstiger dan het besluit van Israël om zes van hen als terroristische organisaties te bestempelen.

Hoewel de Israëlische maatregel slechts zes groepen treft en verband houdt met veiligheidskwesties, heeft de PA zich gericht op honderden Palestijnse NGO’s, waaronder liefdadigheidsgroepen, als onderdeel van een poging om hen te controleren en hun geld te nemen. In tegenstelling tot Israël richt de PA zich niet op de NGO’s vanwege hun banden met terrorisme. Veel van de NGO’s hebben kritiek geuit op het leiderschap van de PA: daarom wil Abbas hen het zwijgen opleggen.

De PA-maatregelen tegen de NGO’s zijn bijna volledig genegeerd door dezelfde mensen en partijen die nu Israël veroordelen voor zijn besluit om de aan PFLP gelieerde groepen als terroristische organisaties aan te merken.

Eerder dit jaar vaardigde Abbas een “presidentieel decreet” uit dat het werk van Palestijnse maatschappelijke organisaties aan banden legt. Het decreet legt strenge beperkingen op de activiteit en de financiën van de Palestijnse NGO’s, machtiging Palestijnse functionarissen aan te dragen NGO middelen om de PA treasury, maar met vrijwel geen transparantie.

In 2019 bevroor de PA bankrekeningen van tientallen Palestijnse NGO’s in de Gazastrook. De stap werd veroordeeld door het Palestijnse netwerk van niet-gouvernementele organisaties (PNGO), een overkoepelende organisatie voor maatschappelijke groeperingen.

Volgens PNGO vormt het besluit om de bankrekeningen van de NGO’s te bevriezen “een bedreiging voor de diensten die zij leveren en ondermijnt hun rol bij het versterken van de standvastigheid van de Palestijnen”. Het is belangrijk op te merken dat niet alle Palestijnse NGO’s zijn aangesloten bij terroristische groeperingen, en dat is de reden dat Israël geen maatregelen tegen hen heeft genomen.

Het “presidentiële decreet” van Abbas stelt de Palestijnse NGO’s in wezen ondergeschikt aan de PA-regering en verleent haar de bevoegdheid om in te grijpen in hun activiteiten en budgetten.

Palestijnse maatschappelijke organisaties veroordeelden het decreet van Abbas. Ze noemden het een ‘wrede aanval op NGO’s’. Het decreet, zeiden ze, werd “uitgevaardigd in het kader van verschillende lopende wetten bij decreet die in volledige geheimhouding en achter gesloten deuren zijn opgesteld”.

De NGO’s en verschillende Palestijnse facties voegden eraan toe dat het decreet van de PA-leiding tot doel heeft de greep op het werk van het maatschappelijk middenveld en liefdadigheidsgroepen te verstevigen en een flagrante schending van de mensenrechten en de openbare vrijheden vormt.

Ze beschuldigden de PA er ook van de “toezichthoudende rol van de NGO’s over de prestaties van de uitvoerende autoriteit en hun doel om deze autoriteit verantwoordelijk te houden voor haar schendingen” te ondermijnen.

Al-Haq, een van de zes organisaties die door Israël als een terroristische organisatie worden bestempeld, haalde uit naar het decreet van Abbas met betrekking tot NGO’s en zei dat het “een einde maakt aan wat er nog over is van een Palestijns politiek systeem en” grootschalige flagrante schendingen van de Palestijnse basiswet aantoont en internationale verdragen.”

Bovendien zei Al-Haq dat de actie van Abbas tegen Palestijnse NGO’s “inbreuk maakt op de pijlers van transparantie en openheid voor het maatschappelijk middenveld”. Al-Haq wees erop dat dit niet de eerste keer was dat de PA-leiders zich op Palestijnse NGO’s richtten.

Toen Al-Haq klaagde over het PA-decreet dat gericht was tegen Palestijnse NGO’s, kozen de reguliere media in het Westen, evenals verschillende mensenrechtenorganisaties, zelfingenomen om de andere kant op te kijken. Maar toen Al-Haq en andere Palestijnse NGO’s Israël aan de kaak stelden omdat het hen classificeerde als terroristische organisaties, werden veel journalisten en mensenrechtenorganisaties over de hele wereld plotseling wakker en sloten zich aan bij de aanval op Israël.

Toen verschillende Palestijnse facties Abbas opriepen om zijn decreet tegen de liefdadigheids- en maatschappelijke organisaties in te trekken, sloten velen in de internationale gemeenschap hun ogen en oren. De internationale gemeenschap eiste geen “opheldering” van de PA-leiding over zijn “aanval” op Palestijnse NGO’s.

De facties zeiden dat het decreet van Abbas “in strijd is met de openbare vrijheden en de onafhankelijkheid van de instellingen van het maatschappelijk middenveld ondermijnt”. Ze waarschuwden verder dat, indien geïmplementeerd, duizenden werknemers in de gezondheidszorg, het onderwijs, de landbouw, de mensenrechten en andere sectoren hun baan zouden verliezen.

De Internationale Commissie ter Ondersteuning van Palestijnse Rechten riep Abbas op om het decreet in te trekken omdat het “de openbare vrijheden beperkt, met name de vrijheid om verenigingen op te richten en te exploiteren, en hun werk en cruciale rol bij de bescherming van de mensenrechten belemmert”.

De Palestijnse juridische expert Majed al-Arouri hekelde het decreet als een “collectieve straf” gericht op degenen die de PA-leiding bekritiseren. Hij zei dat meer dan 20.000 Palestijnse werknemers hun baan zouden verliezen als gevolg van de beperkingen die de PA oplegt aan het werk van Palestijnse NGO’s en liefdadigheidsorganisaties.

Een andere Palestijnse juridische expert, Issam Abdeen, zei dat het decreet van Abbas “instellingen vernietigt die jarenlang hebben besteed aan het opbouwen van hun nationale kaders”.

Er is nog een andere ironische wending aan het verhaal over de zes Palestijnse NGO’s die door Israël zijn uitgeroepen tot PFLP-filialen. Onlangs beschuldigden PFLP-functionarissen Abbas van het stopzetten van maandelijkse betalingen aan hun organisatie als onderdeel van een poging om het te chanteren en het te dwingen haar beleid te wijzigen.

Palestijnen zijn van mening dat de opschorting van de betalingen is genomen vanwege de kritiek van de PFLP op het beleid van de PA-leiding. De PFLP erkent Israël niet en geeft de voorkeur aan een “één-staatoplossing” voor het Israëlisch-Palestijnse conflict – wat betekent een staat Palestina “van de [Jordanische] rivier tot de [Middellandse] Zee”, zoals ze het in het kort uitdrukken. , heel Israël.

Dus terwijl Israël wordt gehekeld omdat het zich richt op aan PFLP gelieerde organisaties, wordt er met geen woord gerept over het besluit van Abbas om betalingen aan de terroristische groepering stop te zetten. Wat velen in de internationale gemeenschap betreft, is het prima als Abbas strafmaatregelen neemt tegen de PFLP, maar het is een schande als Israël dat doet.

Op 25 oktober had Abbas een ontmoeting met vertegenwoordigers van de zes NGO’s die door Israël als terroristische organisaties zijn bestempeld en vertelde hen dat hij hen bijstaat bij het “uitvoeren van hun plicht om Israëlische misdaden aan de kaak te stellen”.

Tijdens de bijeenkomst verklaarde Abbas dat Israël niet het recht heeft zich te bemoeien met het werk van de NGO’s, die opereren in overeenstemming met de Palestijnse wet. Dit is dezelfde Abbas die door Palestijnse NGO’s wordt beschuldigd van het belemmeren van hun werk.

We zijn getuige van klassieke – en voortdurende – doofpotaffaire van de kant van Abbas en de Palestijnse NGO’s, wiens vertegenwoordigers lijken te zijn vergeten de wereld te informeren over de brutale maatregelen van de PA tegen het Palestijnse maatschappelijk middenveld en liefdadigheidsorganisaties.

Je kunt je afvragen of degenen die nu Israël aan de kaak stellen het fatsoen zullen hebben om Abbas op te roepen voor het opleggen van strenge en destructieve beperkingen aan Palestijnse NGO’s in een poging hen het zwijgen op te leggen en hun geld in handen te krijgen.

Degenen die het harde optreden van Abbas tegen de Palestijnse NGO’s negeren, beroven de Palestijnen van democratie en vrijheid van meningsuiting. Het is geen verrassing dat 71% van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gelooft dat ze de PA niet zonder angst kunnen bekritiseren. Het is ook geen verrassing dat de helft van de Palestijnen die onder de heerschappij van de PA beschrijft de toestand van de democratie en de mensenrechten als zeer slecht. 

De obsessie van de internationale gemeenschap met Israël – zoals blijkt uit haar reactie op de aanwijzing van de zes NGO’s als terroristische groeperingen – bewijst dat het meer geïnteresseerd is in het veroordelen en delegitimeren van Israël dan het verbeteren van de status van mensenrechten en democratie onder de PA.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Palestinian Authority Campaign Against Palestinian NGOs” van 4 november 2021 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.