De vernietiging van het Joodse erfgoed in het noordelijke Cyprus

Joodse begraafplaats op Cyprus werd vernietigd

Cyprus heeft een speciale plaats in de Joodse geschiedenis. Joden zijn diep geworteld in dit eilandland, vanwaar ze ooit wijn verkregen voor de wierook die in de tempel werd gebruikt (Jeruzalem Talmud Yoma 4), mogelijk geproduceerd door Joden die daar woonden. 

Volgens historische gegevens hebben joden duizenden jaren op Cyprus gewoond. Hadassah Magazine meldt:

“Cyprus en Eretz Yisrael hadden handelsbetrekkingen tegen de derde eeuw v. Chr., en Joden begonnen zich op het eiland te vestigen. In de eerste eeuw vGT gaf de Romeinse keizer Augustus Herodes, koning van Judea, een deel van het beheer en de inkomsten van de kopermijnen van het eiland. Joden behoorden tot de mijnwerkers en koperarbeiders. 

“Na de dood van Herodes trouwde zijn kleindochter Alexandra met een Cypriotische jood. De gemeenschap bloeide en er waren synagogen op ten minste drie locaties: Golgoi, Lapethos en Constantia-Salamine. Sommige Cypriotische joden verhuisden naar Jeruzalem, en de Talmoed vermeldt invoer van komijn, wijn en gedroogde vijgen uit Cyprus.”

Het Europees Joods Congres geeft meer informatie :

“In 142 v. Chr. was Cyprus een van de landen die op verzoek van de Romeinen de Joodse rechten beschermden. Cypriotische joden lijken te hebben deelgenomen aan een opstand in 177 CE tegen keizer Trajanus. Nadat de opstand was neergeslagen, werd het Joden ten strengste verboden om voet op Cyprus te zetten, maar dit verbod duurde niet lang.”

Het World Jewish Congress voegt eraan toe

“Joden keerden kort daarna terug naar het eiland. De joodse gemeenschap op Cyprus bleef door de eeuwen heen bloeien, en tussen de twaalfde en vijftiende eeuw waren er meer joden op Cyprus dan op enig ander Grieks eiland.”

Cyprus is tegenwoordig een overwegend christelijk land, en de patroonheilige is een Cypriotische Jood: St. Barnabas, die, vergezeld van Saul (apostel Paulus) en Marcus, naar Cyprus zeilde om daar te prediken (Handelingen: 13).

Tegenwoordig bloeien de betrekkingen tussen Cyprus en Israël. De projectmanager van het Joods Museum van Cyprus, Skevi Philippou, vertelde:

“Gedurende de geschiedenis van Cyprus hebben Joodse mensen altijd op het eiland gewoond. Er is altijd een band geweest tussen Israël en Cyprus, vooral nu tussen toerisme en zakelijke samenwerking. Omdat Cyprus zo dicht bij het Heilige Land ligt, is het een populaire plek voor Joden om te bezoeken of om er hun thuis te maken. Tegenwoordig wonen er meer dan 6500 Joden op Cyprus. De meeste komen uit Israël, het VK, Oost-Europa en Rusland.”

De opperrabbijn van Cyprus, Arie Zeev Raskin, dient officieel de gemeenschap sinds 2005. De rabbijn en zijn vrouw, Shaindel Raskin, kwamen samen met hun vier kinderen in 2003 aan op Cyprus. Vijf jaar later werd hun vijfde kind geboren in Cyprus. het eilandland. Het Chabad-huis – “Chabad van Cyprus” – werd in 2005 geopend.

Tegenwoordig is het Cyprus Jewish Community Centre in de stad Larnaca het hele jaar door geopend om de gemeenschap te dienen. En het Joods Museum daar maakt mensen bewust van de Joodse banden met het eiland. De huidige tentoonstelling van het museum is de ‘Nissen-hut’, een origineel WO II-artefact.

Volgens zijn website wil het museum het publiek informeren over de belangrijke rol die Cyprus en Cyprioten spelen “bij het helpen van Holocaustslachtoffers die Europa na de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten op weg naar Israël.”

Van 1878 tot 1960, toen Cyprus onafhankelijk werd, stond het eiland onder Brits bestuur. Na de opkomst van het nazisme in 1933 vluchtten honderden Joden naar Cyprus. De Britse regering richtte daar vervolgens 12 detentiekampen op voor overlevenden van de Holocaust die waren geëmigreerd of probeerden te emigreren naar het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina. De kampen waren actief van 1946 tot 1949 en hielden meer dan 53.000 geïnterneerden vast. Toen de staat Israël eenmaal was gevestigd, verhuisden de meeste vluchtelingen daarheen.

Een groep Joodse vluchtelingen in een Brits detentiekamp op Cyprus zwemt in de Middellandse Zee achter een hek van prikkeldraad dat het kamp omgeeft, 1946. De vluchtelingen mochten het strand gebruiken van 10.00 uur tot 17.00 uur. dagelijks [beeldbron: JTA/JDC]

„De omstandigheden in de kampen waren afschuwelijk”, bericht de krant Cyprus Mail. “Maar er was één lichtpuntje voor degenen die op de lange reis naar huis waren: de lokale Cyprioten die drie jaar lang op eigen kosten hielpen de geïnterneerden te voeden, kleden en opvoeden. Het museum is het geesteskind van rabbijn Arie Zeev Raskin, de opperrabbijn van Cyprus, en is de manier van de Joodse Gemeenschap om degenen te bedanken die de geïnterneerden hebben geholpen.”

“Rabbi Raskin voelde een overweldigende behoefte om de mensen die hij als helden ziet te bedanken”, zei Philippou .

“Gewone mensen – boeren, arbeiders, mensen die amper genoeg hadden om hun eigen gezin te voeden – gaven voedsel, water en medicijnen aan de vluchtelingen in de kampen. En de volgende generatie Cyprioten moet weten en onthouden wat hun voorouders deden, zodat de cyclus van vriendelijkheid zal doorgaan.

“Die 53.000 Joodse vluchtelingen en hun nakomelingen danken hun gezondheid en welzijn aan Cyprus en aan het medeleven van de Cyprioten; door degenen die een nieuw leven begonnen te helpen, speelden de Cyprioten niet alleen een belangrijke rol bij het helpen van Holocaustslachtoffers die Europa na de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten, maar waren ze ook verantwoordelijk voor het bevorderen van de wedergeboorte van het joodse leven, de cultuur en religieuze observatie en Joods erfgoed over de hele wereld.”

Ondertussen is de traditie van verzet tegen antisemitisme in Cyprus aan de gang. In 2019 onderschreef Cyprus de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Isaac Herzog , de toenmalige voorzitter van het Joodse Agentschap en de huidige president van Israël, prees de stap, evenals David Harris, de CEO van het American Jewish Committee.

Veel Cypriotische gemeenteleiders hebben ook de burgemeestersverklaring United Against Antisemitism van het American Jewish Committee (AJC) ondertekend . Meer dan 500 Europese en Amerikaanse burgemeesters, waaronder 22 burgemeesters van Cyprus, sloten zich bij het initiatief aan.

“De betrekkingen tussen Israël en Cyprus zijn nog nooit zo sterk geweest als vandaag”, zei de directeur van AJC Jerusalem, luitenant-kolonel (res.) Avital Leibovich. “Ze zijn niet alleen gebaseerd op wederzijds belang, maar ook op strategische uitdagingen en samenwerking op vele niveaus – van cultureel tot academisch, van toerisme tot startups. In een veranderend Midden-Oosten zijn dergelijke partnerschappen belangrijk en gekoesterd.”

Sinds 1974 is echter ongeveer 40 procent van het Cypriotische grondgebied in het noorden van de eilandstaat illegaal bezet door Turkije. Dat jaar werd Cyprus tweemaal door het Turkse leger binnengevallen en blootgesteld aan een etnische zuiveringscampagne die het demografische karakter van het eilandland met geweld veranderde.

Van januari tot juli 1946 werden 10.200 Joodse migranten geïnterneerd in een Brits gevangenkamp in Atlit nabij Haïfa. Daarna werden tussen augustus 1946 en april 1948 ca. 52.500 Joodse migranten naar Cyprus gedeporteerd en achter prikkeldraad gezet. De laatste gevangenen werden pas op 24 januari 1949 bevrijd en naar Israël gebracht [beeldbron: Palyam]

Veel misdaden werden gepleegd door Turkse troepen tegen inheemse Grieks-Cyprioten. Civiele doelen zoals ziekenhuizen werden gebombardeerd. Grieks-Cyprioten, onder wie kinderen, werden vermoord. Burgers werden willekeurig vastgehouden door de Turkse militaire autoriteiten en in gevangenissen of concentratiekampen geplaatst. 

Sommigen werden gemaakt om dwangarbeid te verrichten. De Europese Commissie voor de Rechten van de Mens documenteerde de verkrachting van vrouwen en kinderen van 12 tot 71 jaar, ook van zwangere of geestelijk gehandicapte. De verkrachtingen waren zo wijdverbreid dat de Kerk van Cyprus gedwongen werd haar eerdere restricties op abortus te versoepelen.

Bijna 200.000 Grieks-Cyprioten werden met geweld uit hun huizen verdreven door de Turkse invasietroepen en werden vervangen door illegale kolonisten uit Turkije en Turks-Cyprioten. Landen, huizen en andere eigendommen van Grieks-Cyprioten werden in beslag genomen, geplunderd en verdeeld onder Turken. Als gevolg van deze etnische zuivering is Noord-Cyprus, dat millennia lang een Grieks gebied was tot 1974, veranderd in een Turkse kolonie.

Historisch gezien woonden er grote Joodse bevolkingsgroepen in kustplaatsen op Cyprus, zoals het oude Salamis in de stad Famagusta, die tegenwoordig onder Turkse bezetting staat. Helaas heeft de invasiecampagne wijdverbreide vernietiging gebracht aan alle niet-islamitische Cypriotische historische locaties.

Tot op de dag van vandaag gaat de bezetter door met het plunderen en vernietigen van het Cypriotische culturele erfgoed, inclusief het joodse erfgoed van het bezette gebied. Zo is de joodse begraafplaats daar vernietigd. Volgens het rapport uit 2012 “The Loss of A Civilization: Destruction of Cultural Heritage in bezet Cyprus,”

“De historische Joodse begraafplaats Margo, een nationaal monument voor het Joodse volk, ten zuidoosten van Nicosia, is op dezelfde manier ontheiligd en vernietigd als christelijke begraafplaatsen in het door Turkse troepen bezette gebied.

“De Margo Joodse Begraafplaats is de thuisbasis van de graven van Joden uit de diaspora van 1885 en van Joodse vluchtelingen die na de Tweede Wereldoorlog naar Cyprus kwamen.

“De begraafplaats ligt in een streng gecontroleerd militair gebied en wordt bewaakt door een gewapende Turkse soldaat. Joodse organisaties en andere groepen hebben aanhoudend een verzoek ingediend om vrije toegang tot de begraafplaats om religieuze ceremonies te houden, maar deze verzoeken zijn niet ingewilligd door de bezettende macht en haar marionettenregime.”

“We hebben de begraafplaats meerdere keren bezocht”, bevestigt Philippou. “Maar we hebben geen religieuze ceremonies kunnen houden, alleen een kort bezoek onder toezicht. We zouden het graag willen laten restaureren, maar daar is tot nu toe geen toestemming voor gegeven.”

Bekijk een video van de vernietigde Joodse begraafplaats in het door Turkije bezette deel van Nicosia hier.

Cypriotische-Nederlandse schrijver, culturele campagnevoerder en activist Tasoula Hadjitofi werd een vluchteling op de leeftijd van 15 toen de Turkse troepen Famagusta, de stad van haar geboorte, in 1974. Sinds enkele tientallen jaren, ze heeft verzameld kunstvoorwerpen en andere symbolen van het cultureel erfgoed dat is geplunderd en gestolen om ze terug naar Cyprus te brengen. Verwijzend naar de bevrijding van gevangenen uit nazi-concentratiekampen in 1945, zei Hadjitofi:

“Cyprioten vochten samen met de geallieerden als Britse troepen tijdens de bevrijding van de joden en andere gevangenen, want Cyprus was toen een Britse kolonie. Er zijn geen klaprozen voor die helden op Holocaust Memorial Day in het Verenigd Koninkrijk of op Cyprus en er is nergens iets bekend over hen. De meeste van deze vergeten helden stierven stilletjes en namen zoveel onvertelde verhalen mee. Misschien zijn er nog een handvol in de buurt? Hun verhalen moeten worden verteld en hun moed moet worden geëerd.”

“De historische banden tussen Israël en Cyprus zijn sterk”, voegde Hadjitofi eraan toe. “Ik hoop echt dat onze Joodse broeders en zusters over de hele wereld aandachtig kijken naar de islamisering van Noord-Cyprus door Turkije, evenals de vernietiging van de christelijke en Joodse locaties in het bezette gebied. En omwille van ons gedeelde erfgoed, historische en huidige strijd voor vrijheid, evenals fundamentele principes, moeten ze hun best doen om ze te stoppen.”

In de zogeheten ‘Winterkampen’ op het eiland Cyprus in 1946. Hier werden tussen augustus 1946 en april 1948 ca. 52.500 Joodse migranten achter prikkeldraad gezet. De laatste gevangenen zullen pas op 24 januari 1949 bevrijd en naar Israël worden gebracht. In de kampen werden bijna 2.200 baby’s geboren [beeldbron: Palyam]

Bronnen:

  • naar een artikel van Uzay Bulut The extinction of Jewish heritage in northern Cyprus” van 4 november 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel “The Atlit Detention Camp” en een artikel “The Cyprus Detention Camps” op de site van Palyam Aliya Bet (Ha’apala)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.