Amerikaanse, Israëlische vlaggen verbrand terwijl Iran de overname van de Amerikaanse ambassade in 1979 markeert

Teheran, Iran, 4 november 2021. Demonstranten scanderen slogans zoals ‘Down With Israel’ en ‘Down With US’ tijdens een betoging ter herdenking van de overval en gijzeling van voormalige Amerikaanse ambassade in 1979 [beeldbron: Vahid Salemi/AP]

Duizenden Iraniërs verzamelden zich donderdag in de straten van Teheran voor de verjaardag van de inbeslagname van de Amerikaanse ambassade in 1979, terwijl ze ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’ scandeerden en Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrandden.

De overname van de ambassade veroorzaakte een 444 dagen durende gijzelingscrisis en een breuk in de diplomatieke betrekkingen die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De door de overheid georganiseerde herdenking, lange tijd een plek voor het uiten van antiwesterse sentimenten, trekt typisch elk jaar boze menigten. Vorig jaar annuleerden de autoriteiten het evenement vanwege de pandemie van het coronavirus, maar op donderdag zei de staatstelevisie dat 800 steden in heel Iran demonstraties organiseerden.

Generaal Hossein Salami, hoofd van de paramilitaire Revolutionaire Garde, hekelde in een lange toespraak tot de menigte wat hij de afgelopen decennia beschreef als Amerikaanse agressie in de regio, en verklaarde dat:

“De kinderen van deze natie zullen dapper standhouden tegen elke macht die hun belangen wil beschadigen. Het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran is altijd een mislukking geweest. De regering-Biden heeft er geen lering uit getrokken. De VS zijn niet langer in staat om Israël te verdedigen.

Teheran, Iran, 4 november 2021. Demonstranten verbranden Israëlische en Amerikaanse vlaggen  [beeldbron: Vahid Salemi/AP]

De lang aanslepende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn de afgelopen maanden opnieuw opgelaaid na de verkiezing van de ultraconservatieve president Ebrahim Raisi door Iran, die hardliners aan de macht bracht in alle takken van de regering en de onderhandelingen van Teheran met de wereldmachten blokkeerde om de nu gehavende regering nieuw leven in te blazen. Nucleair akkoord van 2015.

Iran heeft tegelijkertijd de nucleaire escalatie opgevoerd, waarbij kleine hoeveelheden uranium dichter dan ooit bij het wapenniveau komen en de internationale inspecties van zijn nucleaire locaties wordt verstoord.

Na maanden van vertraging hebben de Europese Unie, Iran en de VS woensdag aangekondigd dat de indirecte besprekingen om de deal te reanimeren op 29 november in Wenen worden hervat. In commentaren die donderdag op de staatstelevisie werden uitgezonden, herhaalde Raisi dat Iran ‘resultaatgerichte’ nucleaire gesprekken wil en ‘zich zou verzetten tegen buitensporige eisen die de belangen van onze natie zouden kunnen schaden’.

Intussen vindt in Eilat een grootschalige oefening plaats van het Home Front Command and National Emergency Authority (RAHEL) die een grootschalig conflict met Iran en de Libanese Hezbollah-terroristische groep simuleert, ten einde loopt, waarschuwen officieren dat zowel burgers als soldaten klaar moeten zijn voor elk type noodgeval om het thuisfront te raken.

“Het thuisfront moet er klaar voor zijn, en wij ook. Als er iets moet gebeuren, moeten we allemaal klaar staan: de burgers en het leger’, zei luitenant-kolonel Yaniv Friedman van het Northern Command. Samen met het Home Front Command en RAHEL namen alle veiligheids- en verschillende overheidsinstanties, evenals de Israëlische politie en Magen David Adom, deel aan de oefening die woensdagavond eindigde.

Bronnen:

  • naar een artikel van Amir Vahdat “American, Israeli flags burned as Iran marks 1979 takeover of US Embassy” van 4 november 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelIsrael needs to ‘be ready’ for war, IDF officer says as large-scale drill ends” van 4 november 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel “‘US can no longer defend Israel,’ Revolutionary Guards chief says” van 4 november 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.