Palestijnen zijn de grootste en bijna enige vervuilers van het milieu in Judea & Samaria

Een vervuilende houtskool fabriek in Yabed, een Palestijns dorp in Judea en Samaria [beeldbron: AP/Mohammed Ballas]

Een onderzoek van de feiten toont aan dat de Palestijnse Autoriteit (PA) de grootste en bijna de enige milieuvervuiler is in Judea en Samaria op meerdere niveaus.

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, zei dat de “koloniale nederzettingen en hun afval” van Israël “de grootste gevaren voor het milieu van Palestina” zijn in zijn toespraak op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2021 (COP26) in Glasgow op dinsdag.

Shtayyeh somde de verschillende grieven op tegen het veronderstelde milieubeleid van Israël en beschuldigde de Joodse staat van “het aanvallen van land, bomen en waterbronnen” en beweerde dat “ongeveer 2,5 miljoen bomen zijn ontworteld sinds 1967.”

Bovendien heeft Israël “de hulpbronnen van de Dode Zee uitgeput, die deze dreigt op te drogen, en de toegang van Palestina tot zijn kusten te beperken”, beweerde Shtayyeh.

Een onderzoek van de feiten toont echter aan dat de PA op meerdere niveaus de primaire en bijna enige milieuvervuiler is in Judea en Samaria.

  • De Prat-stroom is vervuild door afvalwater afkomstig van Al-Bireh. De Shiban-stroom is vervuild door de slachthuizen van Ramallah. Nahal Alexander is besmet door PA-oliemolens in Samaria. De rivier de Hebron is vervuild door de marmerindustrie van Hebron.
  • De gemeente Ramallah heeft enorme hopen afval in een verlaten steengroeve in de regio Binyamin gestort. Meer dan 10.000 kubieke voet afval werd daar wekenlang gedumpt en vervolgens in brand gestoken. Het vuur brandde bijna een week en de rook bereikte de buitenwijken van Jeruzalem.
  • PA-bewoners hebben een enorm autowrakterrein aangelegd in het hart van een natuurreservaat in Samaria. Honderden soortgelijke locaties zijn verspreid over de door de PA bestuurde gebieden van Judea en Samaria, in bijna elk Arabisch dorp.
  • Een illegale Arabische steengroeve, die duizenden dunams beslaat in het oosten van Gush Etzion, is de grootste steengroeve tussen de Jordaan en de Middellandse Zee. De omvang van de milieu- en landschappelijke schade die deze steengroeve veroorzaakt, is onbeschrijfelijk, en dit is slechts een van de vele meer binnen de Palestijnse Autoriteit, zonder toezicht, zonder controle en zonder hersteloperaties.
  • Een door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerd natuurreservaat in de woestijn van Judea wordt doorkruist door kilometerslange wegen en is bezaaid met honderden illegale bouwwerken.
  • Een bandenverbrandingsplaats in de buurt van Ramallah vervuilt het gebied voor de draad die uit de banden wordt gehaald.
  • Het rioolwater van de Bir Zeit Universiteit, van de stad en van nabijgelegen dorpen, stroomt openlijk als een stroom ongezuiverd rioolwater in Samaria, zonder enige behandeling.

Eitan Melet, veldcoördinator voor Judea en Samaria voor Regavim, een NGO die zich inzet voor de bescherming van de nationale gronden en hulpbronnen van Israël, documenteerde deze milieumisdrijven en beschuldigde Shtayyah van “liegen tegen de hele wereld“. “De PA heeft geen enkele controle over het milieu in Judea en Samaria, en vervuilt en verstikt zowel de Israëlische als de Arabische gemeenschappen”, zei hij.

Juli 2020. De konvooien van gemeentelijke vuilniswagens van de Palestijnse Autoriteit maakten gebruik van het verlof van inspecteurs van de Israëlische civiele administratie tijdens de sluiting van het coronavirus in maart en april en hebben duizenden kubieke meter afval uit de steden Ramallah en El Bireh in de Tarrifi-steengroeve van de Binyamin-regio gedumpt, net buiten de Joodse gemeenschappen van Kochav Ya’akov en Psagot.

Bronnen:

  • naar een artikel van Aryeh Savir, TPS “Who’s Polluting Judea and Samaria?” van 2 november 2021 op de site van United With Israel
  • naar een artikel van Josh Hasten “PA continues to dump waste while Israel grapples with coronavirus crisis” van 6 juli 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelAir pollution becomes Israel-Palestinian wedge issue” van 2 december 2020 op de site van The Times of Israel