Israëlische rechtbank stopt veiling van tattoo-kit die zou gebruikt zijn in Auschwitz

Een Israëlische rechtbank heeft woensdag de veiling geschorst van een gedeeltelijke tatoeagekit die zou zijn gebruikt op gevangenen in het vernietigingskamp Auschwitz, na protest van overlevenden van de Holocaust.

Verkregen van een privéverzamelaar, zouden de acht stalen matrijzen ter grootte van een vingernagel, elk bekleed met pinnen om cijfers te vormen, met inkt in het vlees van gevangenen zijn gedrukt om hun serienummers te merken, volgens veilingmeester Meir Tzolman.

Zijn website had het als ‘de meest schokkende Holocaust-items’ beschouwd, met een verwachte verkoopwaarde van $ 30.000 tot $ 40.000.

Het bod bereikte woensdag $ 3.400, toen de rechtbank van Tel Aviv een verzoek van overlevenden inwilligde om de veiling stop te zetten in afwachting van een hoorzitting op 16 november over de vraag of deze moest doorgaan. De website van Tzolman werd aangepast om aan te tonen dat de verkoop was opgeschort.

Meer dan 1,1 miljoen mensen, de meesten van hen Joden, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in Auschwitz, te midden van een aantal kampen die door nazi-Duitsland op bezette Poolse bodem werden beheerd. Het was de enige faciliteit die gevangenen tatoeëerde.

Israël heeft geen wet tegen de particuliere verkoop van Holocaust-relikwieën. Een woordvoerder van de rechtbank specificeerde niet de wettelijke basis voor het bevel van woensdag.

Yad Vashem, het wereldwijde Holocaust-herdenkingscentrum in Jeruzalem, zei dat het in het bezit zou moeten zijn van items zoals de geveilde matrijzen. “De handel in deze artikelen is moreel onaanvaardbaar en moedigt alleen maar de verspreiding van vervalsingen aan”, zegt Dani Dayan, voorzitter van Yad Vashem.

Werner Reich en Walter Spier, beiden 89, werden in 1944 in Auschwitz gevangen gehouden. Hun tatoeages liggen slechts 10 nummers uit elkaar, wat betekent dat ze in dezelfde rij stonden. Ze zaten in dezelfde 3 concentratiekampen, Terezin, Auschwitz, en Mauthausen, waar ze uiteindelijk werden bevrijd.

Tzolman, die voor het gerechtelijk bevel werd geïnterviewd, zei dat hij de kleinzoon was van Holocaustoverlevenden die getatoeëerd waren. Hij verdedigde de veiling – waarvan hij een commissie van 25% zou nemen – om ervoor te zorgen dat de matrijzen “in de juiste handen” zouden komen.

“De verkoper is vastbesloten om op elke mogelijke manier te verkopen”, zei hij. “We kregen telefoontjes van tientallen mensen die op dit item willen bieden en het willen doneren. Elk noteerde een naam van een ander museum dat verband hield met de Holocaust.”

Tzolman zei dat de matrijzen waren gecertificeerd als afkomstig uit Auschwitz. Hij deelde dergelijke documentatie niet met Reuters.

Op de website van het United States Holocaust Memorial Museum staat dat sommige Auschwitz-tatoeages met een stylus zijn aangebracht en andere met “een speciale metalen stempel met verwisselbare nummers bestaande uit naalden van ongeveer een centimeter lang”.

Het Auschwitz-monument in Polen zei dat foto’s van de matrijzen vergelijkbaar waren met die in zijn collectie.

“Als ze authentiek zouden zijn, dan verdient het feit dat zulke unieke historische voorwerpen worden geveild – en niet gegeven aan een instelling die de slachtoffers herdenkt en voorlichting geeft over de tragedie van Auschwitz – de woorden van protest en veroordeling”, zei de herdenkingspersvoorlichter Pawel Sawicki.

Slechts één antwoord mogelijk op de ellende in KZ Auschwitz-Birkenau: Israël. Ga naar Israël!

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli Court Halts Auction of Tattoo Kit Said to Have Been Used at Auschwitz” van 3 november 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelNazi tattoo stamps on auction in Jerusalem, sparking backlash” van 2 november 2021 op de site van World Israel News

Een gedachte over “Israëlische rechtbank stopt veiling van tattoo-kit die zou gebruikt zijn in Auschwitz

Reacties zijn gesloten.